Telefóny Nokia čaká hromadný reštart

V roku 1988 spáchal Kari Kairamo samovraždu. Pravdepodobným dôvodom bolo vyhorenie a totálne vyčerpanie. Kairamo bol generálnym riaditeľom fínskej spoločnosti Nokia, ktorá sa ocitla vo finančných problémoch.

10.09.2013 06:00
Nokia Lumia 800 Foto: ,
Koniec legendy? Za 5,5 miliardy eur niekdajší fínsky šampión prešiel pod americký Microsoft.
debata (4)

Jej televízory a počítače sa nepredávali dobre. Túto situáciu ponad Botnický záliv pozorne sledovala švédska spoločnosť Ericsson, ktorá dala v roku 1991 Nokii ponuku na prevzatie. Nakoniec rokovania stroskotali na tom, že Švédi chceli Nokiu rozdeliť a kúpiť všetko, len nie stratovú divíziu spotrebnej elektroniky.

O desať rokov neskôr sa fínska spoločnosť stala globálnym lídrom na trhu s mobilnými telefónmi, kým Ericsson v tomto segmente bojoval o prežitie a nakoniec výrobu mobilov predal japonskému Sony.

Teraz sa história zopakovala. Hlboké straty a zaostávanie za konkurenciou prinútili Nokiu predať divíziu mobilných telefónov a ako pred rokmi Ericsson, sústrediť sa na výrobu telekomunikačnej techniky. Za 5,5 miliardy eur niekdajší fínsky šampión prešiel pod americký Microsoft.

„Pre mnoho Fínov, vrátane mňa, boli mobily Nokia súčasťou dospievania. Prvé reakcie na tento obchod budú zrejme emocionálne,“ napísal v utorok ráno na mikroblogovacej sieti Twitter fínsky minister zahraničného obchodu Alexander Stubb. „Priznávam, že ešte nemáme zostavený presný strategický plán do budúcna. Toľko pozornosti sa venovalo mobilom a službám,“ povedal po uzavretí transakcie predseda predstavenstva Nokie Risto Siilasmaa.

Hore a potom dole

Nokia má za sebou neuveriteľnú a dlhú históriu. Vyrábala všetko možné od papiera, cez galoše a pneumatiky až po televízory. Všetky tieto produkty majú jedno spoločné. V istom období boli veľkým hitom, skvele sa predávali a nakoniec upadli do zabudnutia.

Je ťažké teraz predvídať, ako pod taktovkou Microsoftu dopadnú mobily značky Nokia a či Microsoft túto značku po niekoľkých rokoch nenahradí inou. Telefóny Nokia však možno bez obáv zaradiť medzi ikonické produkty obdobia na prelome druhého a tretieho tisícročia.

Nokia nesie meno podľa mestečka, v ktorom Fredrik Idestam v roku 1865 založil papiereň. Zrejme mu vtedy ani nenapadlo, že Nokiu bude raz poznať celý svet, bude predávať akýsi zázračný aparát a Fíni budú na jeho firmu neskutočne hrdí.

Firma z mesta Espoo sa ocitla na vrchole slávy v roku 2000. Bola neohrozeným globálnym lídrom na trhu mobilných telefónov, jej akcie sa na burze obchodovali za 65 eur a trhová hodnota spoločnosti dosahovala takmer 230 miliárd eur. Od toho roku to už však išlo s Nokiou z kopca.

Najprv nenápadne, ale odo dňa, keď šéf Applu Steve Jobs ukázal svetu iPhone a spoločnosť HTC začala predávať model Dream postavený na operačnom systéme Android od Googlu, bolo zaostávanie Nokie čoraz badateľnejšie. Na konci tohtoročného leta sa Nokia ocitla v situácii, keď na trhu so smartfónmi kontrolovala slabé tri percentá, na trhu s klasickými „hlúpymi“ telefónmi 14 percent a jej akcie sa obchodovali ani nie za 3 eurá. Pre Microsoft sa tak stala ľahkou korisťou.

Trójsky kôň Elop

Za takmer 150 rokov svojej existencia prešla Nokia mnohými obratmi, predaj národnej pýchy Američanom však musí patriť k najbolestivejším. Microsoft kúpil mobilnú divíziu Nokie za „smiešnych“ 3,8 miliardy eur a ďalších 1,65 miliardy dal za licencie na jej patenty. Vo Fínsku, kde sa na Nokiu kedysi pozeralo ako na budúcnosť krajiny a podieľala sa zhruba na štvrtine všetkých príjmov z daní právnických osôb, už tento obchod vyvolal vlnu otázok.

Ako sa však Nokii v posledných rokoch zmenšovali tržby a zisky, tak rástli obavy o jej osud. „Fínsko to potrebovalo. Teraz sa prebuďme a dajme sa do práce. Nové príležitosti sú všade,“ uviedol na Twitteri Ilkka Paananen, výkonný riaditeľ fínskej spoločnosti Supercell, ktorá vyvíja počítačové hry.

Najviac otázok však vyvoláva úloha Stephena Elopa, ktorý na čelo Nokie prišiel v roku 2010 z Microsoftu. Fínske médiá ho neváhali označiť za trójskeho koňa. Niektorí dokonca špekulujú, že do Nokie bol dosadený, aby „popracoval“ na okresaní jej trhovej hodnoty a pripravil ju na prevzatie Microsoftom. Obe spoločnosti, tak Nokia, ako aj Microsoft, však tieto úvahy rezolútne popierajú. Fakty však zostávajú.

Počas jeho pôsobenia cena akcií Nokie skolabovala o 85 percent. Predaj smartfónov, čo je prepychová a najvýnosnejšia časť aktivít, aj lacnejších telefónov s obmedzenejšou ponukou funkcií sa počas jeho pôsobenia prepadol. Elop nahradil Symbian, vlastný operačný systém Nokie, nevyskúšaným softvérom Windows Phone od Microsoftu.

Smartfóny Lumia, ktoré spoločnosť pod jeho vedením vyvinula, mali pomalý štart. Neskôr sa im začalo dariť o niečo lepšie, a to najmä v Južnej Amerike a Európe, ale v USA sa neuchytili. A hoci Windows Phone je teraz v USA tretím najpoužívanejším operačným systémom, jeho podiel na trhu je podľa medzinárodnej spoločnosti Kantar Worldpanel len 3,5 percenta – ďaleko za softvérom iOS od Applu a systémom Android od Googlu, ktoré majú spoločne viac ako 90 percent. V Európe má Windows Phone na predaji „chytrých“ telefónov podiel 8,2 percenta – taktiež ďaleko za Androidom so 66 percentami.

Naspäť ku káblom

Krátko po tom, čo Elop prešiel k Nokii, vypustil neslávne preslávenú varovnú poznámku, že Nokia je „horiaca platforma“ a je potrebné neodkladne konať na záchranu tejto fínskej skupiny.

Keď sa teraz do Microsoftu vracia ako šéf časti mobilných telefónov – a silný favorit v hľadaní nástupcu končiaceho šéfa americkej spoločnosti Steva Ballmera – začína sa vo Fínsku šepkať, či Nokiu riadil nezávisle, alebo nie. Nokia rýchlo zakročila, aby týmto špekuláciám zabránila. Podľa predsedu správnej rady a nového dočasného šéfa Siilasmyiho je dohoda o predaji „dôležitým okamihom, ktorý podnecuje k ďalšej tvorivosti“.

Otázky vyvolá aj výhodnosť obchodov Nokie s telekomunikačným zariadením, uviedol denník Financial Times. Spoločnosť nedávno od nemeckého Siemensu kúpila podiel v spoločnom výrobcovi telekomunikačných zariadení Nokia Siemens Networks za 1,7 miliardy eur. Takže má teraz plnú kontrolu nad treťou najväčšou firmou s týmito zariadeniami na svete. Čínske spoločnosti sú však tvrdými konkurentmi a vyhliadky pre odvetvie sú neisté. Fíni sa preto právom obávajú, či aj táto divízia Nokie nakoniec neskončí tak ako divízia s mobilnými telefónmi.

Stíhanie sa môže začať

Pre Ballmera z Microsoftu prevzatie mobilnej divízie Nokie završuje roky váhania, keď sa plietol do hardvéru pre smartfóny, ale nevrhol sa do toho tak, aby sa stal hlavným hráčom. Šéf Microsoftu pritom nenechal priestor na pochybnosti, že plné prevzatie Nokie je navrhnuté tak, aby veci podstatne urýchlilo.

„Myslíme si, že oproti súčasnému stavu dokážeme náš podiel na trhu podstatne zlepšiť,“ uviedol Ballmer. „Je to smelý krok do budúcna – získajú na ňom zamestnanci, akcionári aj zákazníci oboch spoločností,“ dodal Ballmer.

Od akvizície si sľubuje posilnenie podielu svojej firmy na trhu mobilných telefónov a zvýšenie ziskov. Prevzatie aktivít Nokie podľa Ballmera umožní naplno využiť potenciál operačného systému Windows a ponúknuť nové telefóny „spájajúce to najlepšie z Microsoftu a to najlepšie z Nokie“.

„Od Microsoftu je to veľká, ale potrebná hazardná hra,“ povedal pre Reuters o transakcii analytik Geoff Blaber zo spoločnosti CCS Insight. „Po rokoch neúspechov so systémom Windows Mobile Phone firma preraďuje na vyšší rýchlostný stupeň a ujíma sa kontroly nad softvérom aj hardvérom,“ dodal.

Ballmer v Microsofte o rok skončí. Včas na to, aby nedopadol ako nebohý Kairamo. Ballmer odíde do dôchodku a svojmu nástupcovi, možno práve Elopovi, odovzdá firmu s jasným cieľom. Dať vyšťavenú kobylu Nokia tak do poriadku, že dokáže dobehnúť statných plnokrvníkov menom Apple, Google a Samsung.

Míľniky v histórii Nokie

Vznik firmy

Nokia bola pôvodne založená ako papierenská spoločnosť Fredrikom Idestamom v roku 1865, takže o dva roky bude značka oslavovať 150 rokov. Neskôr sa firma preorientovala na gumárenský priemysel. Vyrábala čižmy aj pneumatiky.

Na konci 19. storočia do svojich aktivít zaradila aj výrobu elektrickej energie a v roku 1912 vznikla dcérska spoločnosť zameraná na výrobu káblov. Prvý elektronický prístroj však Nokia vyrobila až v roku 1962. Bolo ním pulzové analytické zariadenie, ktoré sa používalo v jadrových elektrárňach. K produktom čoskoro pribudli rádiové vysielačky pre armádu a záchranárov. V roku 1987 sa Nokia stala tretím najväčším výrobcom televízorov v Európe.

Mobilný telefón

V spolupráci s ďalším fínskym výrobcom televízorov Salora Nokia v roku 1979 založila telekomunikačnú spoločnosť Mobira Oy a vyvinula dnes už nepoužívaný komunikačný štandard Nordic Mobile Telephone (NMT). Bola to prvá medzinárodná mobilná sieť. Telekomunikačný trh sa v 80. rokoch prudko rozvíjal a v roku 1982 Nokia predstavila prvý telefón do auta – Mobira Senator.

Gorbačovov marketing

V roku 1987 Nokia uviedla na trh prvý mobilný telefón pre NMT sieť. Volal sa Mobira Cityman. Bol to ťažký prístroj. Vážil 800 gramov a keďže stál v prepočte na dnešné ceny okolo 4¤500 eur, nemohol si ho dovoliť hocikto. Dnes je tento telefón považovaný za klasiku, a to aj vďaka snímke, na ktorej je zachytený Michail Gorbačov, ako ním telefonuje. Nokia sa stala jedným z rozhodujúcich hráčov na trhu mobilnej komunikácie a stála aj pri vzniku nového európskeho štandardu GSM.

To zvonenie

Nokia začala vyrábať sériu mobilov 2100 v roku 1994 a boli to prvé telefóny, ktoré sa dodávali s dnes už klasickým vyzváňaním. Táto piskľavá melódia sa počas ďalších rokov stala azda najhranejším „kusom hudby“ na svete, keďže Nokia zo série 2100 predala 20 miliónov telefónov. Pôvodný cieľ bol pritom predať 400-tisíc týchto mobilov. V roku 1997 k zvoneniu, ktoré bežne rušilo divákov v kine či divadle, pribudla aj hra Had prebratá zo starých 8-bitových mikropočítačov.

Svetová jednotka

Lídrom na trhu predaja mobilných telefónov sa Nokia stala v roku 1998. Medzi rokmi 1996 až 2001 sa obrat fínskej spoločnosti zvýšil takmer o 500 percent zo 6,5 miliardy eur na 31 miliárd eur. Až štvrtina dane z príjmov vo fínskom rozpočte pochádzala práve od Nokie a Fíni boli na svojho svetového šampióna právom hrdí.

V roku 1999 Nokia predstavila model 7110, ktorý zvládal základné internetové funkcie vrátane e-mailu. V roku 2001 prišiel model 7650, ktorý mal zabudovaný fotoaparát. Nasledujúci rok nasledoval model 3650 schopný robiť videozáznam. S nástupom 3G sietí sa dopĺňali ďalšie internetové funkcie a v roku 2005 Nokia vyrobila mobil s poradovým číslom 1 miliarda a značka Nokia bola piata najhodnotnejšia na svete.

Dolu kopcom

Vážnejšie problémy začala Nokia pociťovať na sklonku prvej dekády a v októbri 2009 firma vykázala prvú štvrťročnú stratu. Jedným z hlavných dôvodov bol príchod smartfónov postavených na operačnom systéme Android od Googlu a iPhonov od Applu. V októbri 2010 prišiel do Nokie Stephen Elop z Microsoftu, zrušil nokiovský vlastný operačný systém Symbian a firma prešla na nevyskúšaný systém Windows Phone.

Firma prepustila stovky zamestnancov a predala aj svoje sídlo. Zostala však stratová a rok 2010 bol zároveň prvým, keď Nokiu na čele rebríčka predajnosti predbehol juhokórejský Samsung. Hodnota akcií Nokie od roku 2000 spadla zo 65 eur na 3 eurá v tomto mesiaci a za túto priaznivú cenu Microsoft kúpil mobilnú divíziu Nokie aj s jej 32-tisíc zamestnancami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft #mobilný telefón