Najlepšia medovina je harmóniou troch slovenských medov

Medovinu ako ambróziu pili antickí bohovia a dnes by si určite objednávali Včelovinu Špeciál zo Smoleníc.

11.10.2013 12:00
debata

Tá sa ako jediná spomedzi tisícov druhov medovín môže pýšiť titulom Najlepšia medovina na svete, anglicky Best mead in the world, ktorý jej udelila odborná porota na prestížnom včelárskom kongrese Apimondia v Kyjeve na Ukrajine. Takýto titul v 43-ročnej histórii súťaže ešte nikomu neudelili.

Tie najlepšie medoviny dozrievajú minimálne rok... Foto: Andrej Barát, Pravda
medovina, Kudláč Tie najlepšie medoviny dozrievajú minimálne rok v dubových sudoch, prezrádza Pavol Kudláč.

Včelovina súperila na podujatí, ktoré navštívilo vyše 700 vedcov a 12-tisíc delegátov zo 110 krajín. Kongres sa koná každé dva roky, zakaždým na inom kontinente. Odborná porota takto mimoriadne ocenila medovinu, za ktorou sa skrýva zmes troch druhov medu. A stoja za ňou určite aj desaťročia skúseností troch včelárov, ktorí sa vlastne už od detstva snažili vyrobiť nápoj ako z rozprávky.

Eduard Štibraný, Radoslav Opalek a Pavol Kudláč, traja majitelia spoločnosti Včelco, začínali so včelárstvom ako chlapci v 80. rokoch. "Prvotný impulz na výrobu medoviny sa naozaj skrýval v rozprávke, teda aspoň u mňa. Keď som videl, ako si králi nalievajú čašu medoviny… Fascinovalo ma to a chcel som vedieť viac. Keď som si prečítal knihy, zistil som, že je to celkom jednoduché a nie je to žiadna veda,” spomínal Kudláč. S pribúdajúcimi skúsenosťami však spolu s kamarátmi zisťoval, že je to riadna veda. Dať med, vodu a kvasinky tým správnym spôsobom dokopy.

Kým sa napríklad dopracovali k správnemu kmeňu vínnych kvasiniek Saccharomyces cerevisiae, vyskúšali 34 druhov. Až 35. kmeň v poradí bol ten správny, ktorý sa podieľa na nezameniteľnej chuti. Pôvod týchto kvasiniek musí podľa Kudláča zostať tajomstvom. Prezradil však aspoň zázračnú trojkombináciu Včeloviny. „Používame výhradne slovenské medy. Sú to tri druhy, lipový, repkový a slnečnicový. Ich kupážou, čiže zmiešavaním, dostávame veľmi harmonický a pekný medový nápoj a my sme ho nazvali Včelovina,“ vysvetlil Kudláč.

Dôležité je tiež zrenie pri nízkej teplote, pri približne 17 stupňoch Celzia. Vtedy sa v nápoji zvýraznia vône a chute z medu. Nuž a ten finálny punc dodávajú Včelovine špeciál sudy. Vyrobené sú z dubového dreva a v Smoleniciach testujú sudy z Banskej Štiavnice, Francúzska či Kalifornie, v nich sa chuť medoviny zaokrúhľuje. „V každom z týchto sudov zreje včelovinka inak, každý jej dodáva svoj osobitý charakter,“ dodal medovinár. Pri výrobe používajú čistú pitnú vodu z Malých Karpát zo zdroja Maruša, ktorú si pred výrobou otestovali.

Medovinári zo Smoleníc sa môžu pýšiť ešte jedným, i keď neoficiálnym titulom. Ich včely možno označiť za najsledovanejšie na svete, pretože v jednom z úľov majú webkameru. Včelovíziu zaradil portál earthcam.com medzi 25 najzaujíma­vejších webkamier roka 2009. Vďaka kamere môžu podľa Kudláča odborníci, ale aj laici sledovať tajomstvá úľa. „Mohli sme napríklad vidieť, ako sa včely roja. Väčšinou to včelár zachytí len zvonku, tu sme však videli vnútri, ako nastal ten zdanlivý chaos a veľký pohyb.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Smolenice #medovina