Bašta pri Lazovnej bráne by mohla hostiť literátov

Poetka Katarína Balcarová Kucbelová je milovníkom literatúry známa vďaka svojmu pôsobeniu v Anasoft Litere.

13.10.2013 08:00
bašta pri lazovej, banská bystrica, Foto:
Banskobystrickú baštu pri Lazovej bráne by občianske združenie Laputa rado premenilo na rezidenčný literárny dom.
debata

Pochádza však z Banskej Bystrice, a preto jej záleží na obnove tamojšej bašty pri Lazovnej bráne. V rámci občianskeho združenia Laputa by rada získala peniaze na rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky z polovice 16. storočia. A nielen to, baštu, ktorá bola s ďalšími 17 baštami súčasťou mestského opevnenia Banskej Bystrice, by rada premenila na rezidenčný literárny dom.

„Na Slovensku inštitúcia ako rezidenčný literárny dom chýba. Ako poetka som mala možnosť zažiť niekoľko rezidenčných pobytov v zahraničí. Na Slovensku čosi také nefunguje. Je škoda, že sa potom nemôžeme zúčastňovať na medzinárodných výmenách a uchádzať sa o granty. Francúzski autori chodia bežne do Nemecka, nemeckí do Francúzska, fungujú rôzne výmeny v rámci visegrádskej spolupráce, len u nás nič také neexistuje. Po zrekonštruovaní by sa Bašta pri Lazovnej bráne mala stať rezidenčným literárnym domom – takže by poskytovala ubytovanie a štipendium pre slovenských a zahraničných autorov. Bolo by v nej aj zázemie pre rôzne podujatia, dali by sa tam kúpiť knihy, fungovala by v nej kaviareň,“ opisuje plány Balcarová Kucbelová.

Podľa odhadov architekta by na podobný zámer potrebovali asi 150 000 eur. Občianske združenie Laputa, ktorého členkou je aj Katarína Balcarová Kucbelová, preto začalo organizovať zbierku. Tá by v priebehu piatich rokov mala prispieť desiatimi percentami potrebnej sumy, čiže 15 000 eurami. Zvyšok rekonštrukcie by sa mal financovať z grantov a od súkromných sponzorov, počíta sa aj s dobrovoľnou prácou.

Pri organizovaní zbierky Katarína Balcarová Kucbelová zvažovala aj crowdfunding. „Momentálne je boom crowdfundingových projektov. Nedá sa o nich nedozvedieť. Inšpirovaní nimi sme sa aj pri štandardnej zbierke rozhodli dať darcom akúsi pridanú hodnotu – knihy a kávu. Zbierku sme odštartovali v poslednú septembrovú nedeľu podujatím v banskobystrickej Záhrade – Centre nezávislej kultúry. Popri autorskom čítaní básnika Ivana Štrpku sme predávali knihy slovenských autorov, ktorí sa rozhodli podporiť rekonštrukciu Bašty pri Lazovnej bráne – Michala Hvoreckého, Tomáša Janovica, Petra Krištúfka, Mareka Vadasa, Ivany Dobrakovovej, Daniely Kapitáňovej a ďalších. Je to zároveň dobrý spôsob, ako ľuďom prakticky priblížiť náš projekt. Zatiaľ však nejdeme štandardnou crowdfundingovou formou zbierania peňazí cez internet. Protihodnotu za príspevky – knihy s poďakovaním autorov a kávu z lokálnej pražiarne ponúkame len pri našich sprievodných verejných podujatiach. Je však možné, že popri štandardnej zbierke cez službu www.dakujeme.sk pridáme možnosť podpory aj cez niektorú z crowdfundingových stránok. Najskôr však chceme získať prvú spätnú väzbu – rozhodneme sa na základe nej,“ hovorí Kucbelová.

Zbieranie peňazí na obnovu bašty odhaduje občianske združenie Laputa na asi päť rokov. „Kto robí takú dlhodobú zbierku, musí ju živiť rôznymi nápadmi a obmieňať ich. Verím, že Banská Bystrica by niečo také mohla zvládnuť. Bolo by skvelé, keby bašta ožila a stal sa z nej rezidenčný literárny dom. Žijem v hlavnom meste a predpokladám, že získať budovu v Bratislave na takéto účely je skôr nemožné. Azda sa nám to s baštou podarí,“ uzatvára poetka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #bašta #bašta pri lazovnej bráne #laputa