Diana Fabiánová: Na film Mesiačiky mi prispeli ľudia z 31 krajín sveta

Režisérka Diana Fabiánová sa do povedomia verejnosti dostala pred štyrmi rokmi svojím filmom Mesiac v nás.

14.10.2013 09:00
diana fabiánová Foto:
Diana Fabiánová: Pri crowdfundingu je dôležité vzbudiť v ľuďoch oduševnenie.
debata (1)

Prekvapujúci dokument o menštruácii v širších spoločensko-historických súvislostiach získal na medzinárodnej scéne viacero ocenení. Mladá režisérka teraz pripravuje detskú verziu dokumentu pod názvom Mesiačiky. Cez americký crowdfundingový portál Indiegogo na ňu vyzbierala 33 000 dolárov!

Medzi Slovákmi, ktorí si vyskúšali crowdfunding, patríte k najúspešnejším. Žiadali ste 30 000 dolárov a vyzbierali ste ešte o tri tisícky viac. Prečo myslíte, že sa vám to podarilo?
Najdôležitejšia je príprava. Môžete mať výborný projekt, ale ak ho neviete odkomunikovať, nedostane sa k vašej cieľovej skupine. My sme sa na crowdfundingovú kampaň pripravovali dva mesiace vopred, ďalších 40 dní jej trvania to bola nonstop práca.

Čím je vlastne váš film unikátny?
Mesiačiky sú vzdelávaco-humorný dokument o prvej menštruácii, určený deťom od 9 do 13 rokov. Keď som totiž natáčala Mesiac v nás, zistila som, že veľa detí cíti pri rozprávaní o menštruácii hanbu či odpor. Chlapci často nemali poňatia, o čo vlastne ide a radšej sa tomu vysmievali. Cieľom tohto filmu je informovať a priniesť pozitívny pohľad na menštruačný cyklus a dospievajúce telo. Je určený dievčatám i chlapcom, ale aj rodičom detí, aby s potomkami mohli o týchto veciach viesť dialóg. Aby sa nikto necítil trápne a vedel, ako sa zachovať. Je dôležité budovať zdravé sebavedomie a vedomie o svojom tele od najútlejšieho veku. Môj dokument vzdeláva i zabáva. Sú v ňom animácie, zvláštne menštruačné rituály zo sveta, história menštruačných pomôcok a všelijaké zaujímavosti.

Prečo ste sa rozhodli zbierať peniaze na film práve cez crowdfunding?
Keď sme nedostali grant z Audiovizuálneho fondu a aj STV nás odmietla, situácia vyzerala dosť beznádejne. Poznala som viacerých filmových tvorcov v zahraničí, ktorí crowdfunding skúsili. Niektorým to vyšlo, iným nie. Veľmi pozitívnou inšpiráciou a zdrojom informácií mi bola režisérka Jennifer Fox, ktorá crowdfunding využila na svoj dokument Reincarnation. Vyzbierala tak neuveriteľných 150-tisíc dolárov a o svoje know-how sa verejne podelila vo viacerých článkoch. Jej rady nám veľmi pomohli.

Ako ste teda postupovali?
Najprv sme si vytvorili databázu ľudí, ktorí by mohli mať o tento typ dokumentu záujem. Kontaktovali sme inštitúcie v odvetví, známe blogerky aj ženy, ktoré sa o tieto témy zaujímajú profesijne – tie posúvali informácie o našej kampani ďalej. Výhodou bolo, že po predchádzajúcom dokumente som mala databázu niekoľko tisíc fanúšikov. Tým sme pravidelne písali správy o tom, ako kampaň postupuje, prečo potrebujeme peniaze, ako nám môžu pomôcť a čo tým získajú. Pre darcov sme mali rôzne odmeny – od symbolického poďakovania cez stiahnutie filmu, klasické DVD, ručne vyrobené tričká, náušnice, licencie na premietanie filmu až po pozíciu pridruženého producenta.

V dokumente Diany Fabiánovej pre deti sú aj... Foto: Z dokumentu Diany Fabiánovej
dokument, film, diana fabiánová, V dokumente Diany Fabiánovej pre deti sú aj animácie. Fabiánovej film zabáva i vzdeláva.

Boli ľudia v čase ekonomickej krízy ochotní prispieť na film?
Veľa ľudí prispelo nečakane veľkou sumou. Samu ma to prekvapilo. Iní prispeli len symbolicky, jedným až piatimi eurami. Všetci sa však tešili, že pomáhajú svojou troškou. Každý deň sme dostávali povzbudzujúce maily a odkazy z celého sveta. Bolo v nich cítiť vzrušenie, že spoluvytvárajú kinematografické dielo. Asi preto sa crowdfundingu tak darí. Pritom fanúšikovia sa nemusia podieľať len na filme, môže to byť akýkoľvek projekt. Dôležitý je pocit oduševnenia. Náš film vznikol vďaka všetkým týmto ľuďom.

Verili ste od začiatku, že sa vám na Mesiačiky podarí vyzbierať dostatok peňazí?
Dúfala som, že sa nám stanovenú sumu podarí vyzbierať, no nemala som ani potuchy, či to naozaj vyjde. Neistota bola dosť desivá, pretože ak by sme nenazbierali celú sumu, museli by sme zaplatiť dvojnásobnú províziu crowfundingovému portálu. No najväčší problém by bol, ako film dokončiť a doručiť ho tým ľuďom, ktorí už zaplatili. Stálo ma to nemálo bezsenných nocí…

Prispeli vám viac kamaráti a známi alebo skôr cudzí fanúšikovia?
Aj aj. Výrazne pomohli kamaráti a známi, aj s propagáciou, ale väčšinu darcov tvorili neznámi ľudia. Prispeli nám z 31 krajín sveta vrátane Taiwanu, Južnej Afriky či Severnej Kórey.

Plánujete tento spôsob financovania ešte zopakovať pri ďalšom filme?
Asi áno, ale určite nie v najbližšom čase. Je to riadna drina.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #diana fabiánová #mesiac v nás #režisérka