Martin Činovský: Písanie listu je ako tvorba umeleckého diela

Listy rád píšem aj rád dostávam. Čerstvo nás potešili krásne pohľadnice, ktoré manželka dostala k narodeninám. Sám píšem tiež dosť často, naposledy to bol list pred pár dňami.

21.10.2013 07:00
Martin činovský, známky, list, písanie, známka Foto: ,
Martin Činovský, tvorca poštových známok.
debata

Najskôr si zvyknem napísať koncept, ktorý si potom nahlas prečítam a niekedy ho dám skontrolovať manželke redaktorke. Väčšinou zožnem pochvalu, vraj píšem ako spisovateľ. Nakoniec ho ručne prepíšem načisto tak, aby v ňom nebola ani chybička. Ale, samozrejme, nie je list ako list. Keď píšem napríklad na daňový úrad, asi nepoužijem ručný papier a kaligrafické pero. Pri veciach, ktoré považujem za dôležité, si však dávam záležať. Koniec koncov list zostáva ako určitý artefakt do budúcnosti.

S jedným listom sa mi stal aj kuriózny prípad. Písal som vtedajšiemu ministrovi dopravy, pôšt a telekomunikácií. Dal som si na liste veľmi záležať, zladil som aj farbu obálky s farbou známky, aby všetko bolo tip-top. Poštárke sa však moja známka vydaná pri vzniku Slovenskej republiky nepozdávala a podozrievavo sa ma spýtala, či je pravá. Tak som jej povedal, aby sa pozrela na adresáta, či si myslí, že budem ministerstvu pôšt posielať falošnú známku. To ju uspokojilo a začala lepiť nálepky „prvá trieda“ a „doporučene“ a pritom mi obálku zastriekala vodou, takže sa mi písmo rozmazalo! No a nakoniec mi ešte vynadala, vraj prečo píšem atramentovým perom. Takto mi poškodila moje krvopotne vytvorené, skoro umelecké dielo!

Používam aj elektronickú poštu, ale radšej píšem myšlienky na papier, klepkať ich do počítača nie je pre mňa ono. Okrem toho, stačí dať „delete“ a je po správe. Aj keď si korešpondenciu archivujete, pokazí sa disk a máte po pošte za celý rok. V mailovej komunikácii sa dnes rozmáhajú aj všelijaké smajlíky a ja takéto veci nemám rád. Ak mám nejaký pocit, tak ho napíšem. A tiež neznášam skratky, pretože ako Švejk hovoril, mne na tých pár krokoch navyše nezáleží. Koľkokrát sa stane, že niektorým skratkám v novinách ani nerozumiem.

Čo sa týka vyslovene mojej oblasti známok, Slovensko je veľmi seriózny a uznávaný vydavateľ a určite patrí v oblasti kvality do prvej desiatky na svete. Naše známky získavajú svetové ocenenia a robia reklamu krajine. Veď keď je vytlačených milión kusov nejakej známky, takmer s istotou ju vidia aspoň dva milióny ľudí – odosielateľ a prijímateľ. Povedal by som, že ide o veľmi slušne navštevovanú „svetovú galériu“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #listy #správa #umelecké dielo #martin činovský