Prečo rastie podiel bezdetných rodín?

Môžu mať deti, ale nechcú ich. Európsky rekord v počte bezdetných párov drží katolícke Taliansko. Manželia sa tam rozhodli zostať bezdetní, hoci by deti mať mohli. Je to z egoizmu?

20.01.2014 11:45
sobáš, nevesta, manželstvo Foto:
Šťastne zosobášení bez plánov na potomstvo.
debata (33)

Alebo preto, že byť rodičom je príliš náročné? Alebo preto, že stratili dôveru v budúcnosť? Dôvodov, prečo nemať deti, je dnes dosť. Zamestnanie býva náročné, časy vraj sú zlé a budúcnosť neistá. Ľudia zostávajú spolu, ale o deťoch nehovoria. Najskôr treba kúpiť dom, doštudovať, postarať sa o starých rodičov, upevniť si postavenie v zamestnaní. Alebo konkrétne dôvody nie sú, ale ľudia skrátka potomkov na svet neprivádzajú len preto, aby sa mohli viac radovať zo života. Bez zodpovednosti, pretože bez detí to je ľahšie.

V Taliansku rastie počet bezdetných párov. Či už to sú tie, ktoré deti vôbec nechcú, alebo tie, ktoré by ich síce chceli, ale stále to odkladajú, až je potom neskoro. V anglosaských krajinách sa im hovorí childfree, čo je potrebné odlišovať od childless párov, ktoré deti mať nemôžu.

V Taliansku dokonca existuje hnutie, ktorého stúpenci hlásajú slogany proti oslave materstva a plodenia, proti kultu detí a proti tvrdeniu, že byť mamičkou je krásne. Za týmto predvojom je skrytý oveľa menej viditeľný, o to však početnejší, zástup bezdetných manželských párov, ktorých počet každý rok stúpa.

„Taliansko drží európske prvenstvo v bezdetných ženách. Z tých, ktoré sa narodili okolo roku 1965, nemalo deti asi 24 percent. To je dosť vysoký podiel. Napríklad vo Francúzsku to je len desať percent,“ uvádza Letizia Mencariniová z Florentskej univerzity. „V poslednom desaťročí vzrástlo percento bezdetných párov aj v Taliansku, krajine s dominujúcou katolíckou výchovou. Medzi nimi sú tie, ktoré sa vedome rozhodli deti nemať, aj tie, ktoré jednoducho nemajú dosť silnú motiváciu. A dôvody? Svet je krutý, sužuje ho kríza, a preto by to bol príliš veľký záväzok. Takéto páry si tiež vytvárajú vlastné dôvody, o ktorých sú potom presvedčené,“ dodáva. Výsledok je ten istý – žiadne deti. Je to obrat o 180 stupňov v celej histórii Talianska, orientovaného vždy na rodinu.

„Ešte pred niekoľkými rokmi mali ľudia málo detí, ale mali ich všetci. Dnes už to tak nie je,“ hovorí Maria Letizia Tanturriová z Padovskej univerzity, ktorá spolupracuje na európskom projekte Families and Societies. „Mysleli sme si, že páry, ktoré nechcú deti, nemajú podporu svojej rodiny, ale nie je to tak. Za týmto rozhodnutím nestoja nutne materiálne dôvody, ale dôvody často úplne neracionálne. Keď hovoríme so štyridsaťročnými ženami, odpovedajú na otázku, prečo nemajú deti, hmlisto. Hovoria, že teraz už nemôžu a skôr že by ich azda mali, keby… Akoby nevedeli, že sú biologické hranice a že aj umelé oplodnenie má svoje medze. Najprv chcú zamestnanie, potom dom, potom ešte niečo ďalšie, a keď je všetko pripravené, tak sa detí vzdajú,“ hovorí.

„Deti? Nikdy som po nich silne nezatúžil,“ hovorí päťdesiatosemročný manažér Luigi Corsi. „Mal som vždy náročnú prácu a s manželkou sme sa zhodovali v tom, že deti netvoria stredobod nášho života. A či mi chýbajú? Nie. Môj život je aj tak dosť bohatý. Radšej robím strýka ako otecka a nechávam zodpovednosť na iných. Viem riešiť zložité problémy v zamestnaní, ale tie problémy, ktoré sú s deťmi, ma odstrašujú.“

V súčasnosti sa rozšíril názor, že rodičovská rola je príliš zložitá a možnosť neúspechu vysoká. Niektorí nechcú riskovať, že ako rodičia stroskotajú, iní si nechcú ,zničiť‘ život."

„Dieťa? Pravda je, že mám strach, že nebudem dosť na úrovni, že nebudem dobrá matka. Aby som mala pocit, že plním dokonale rolu matky, musela by som dávať všetku svoju energiu dieťaťu a musela by som sa vzdať toľkých vecí. Necítim sa na to. Môj manžel nenalieha,“ uvádza tridsaťtriročná Alessia Nobiliová.

„V Taliansku je 70 percent žien presvedčených o tom, že ak pracuje matka, dieťa to pociťuje. V iných európskych krajinách to nie je viac ako päť percent,“ hovorí Tanturriová. Od rodičov sa očakáva príliš veľa, tvrdia mnohé bezdetné páry. Nakoniec si radšej zaobstarajú mačky alebo psov, ktorí vyžadujú menej starostlivosti.

V Európe drží v podiele bezdetných párov primát Taliansko, ale podobnú situáciu zažívajú aj v Spojených štátoch. Pôrodnosť v USA je najnižšia v histórii, podiel bezdetných žien sa od 90. rokov takmer zdvojnásobil. Podľa amerického štatistického úradu nemá každá piata žena vo veku štyridsaťpäť rokov deti. U žien narodených v rokoch 1965 až 1978 tento podiel dosahuje 43 percent.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #svadba #bezdetné manželstvo