Alžírčania majú liek proti stresu z maturity - zaklínačov

Alžírski zaklínači sú zvyknutí na to, že sa na nich obracajú chorí ľudia, dievčatá, ktoré majú problémy s nápadníkmi, alebo sterilní manželia. V tomto období k nim však pribudli navyše aj študenti trpiaci stresom pred maturitou. V Alžírsku čaká táto skúška od 1. júna 650-tisíc študentov. Vynervovaní nie sú len oni, ale aj ich rodičia, pretože vlani neprešla polovica študujúcich, napísala agentúra AFP.

29.05.2014 17:00
debata

Na zaklínačov, čo sú často imámovia mešít, sa obracajú hlavne matky adeptov skúšky dospelosti. Veria im viac ako psychológom alebo lekárom a očakávajú od nich, že dokážu deťom zabezpečiť úspešné zloženie skúšky. Že majú teraz imámovia práce vyše hlavy, priznáva aj vodca ich obce Džamál Ghul. Upozorňuje, že na zloženie testov žiadny zaručený recept neexistuje, ale imámovia sú vraj schopní „vymiesť z duše démonov, strach aj stres“.

Na štúdium aj erekciu

V Blide pôsobí imám šejk Muhammad Zijání. Pre jeho nadanie zaklínača k nemu prichádzajú davy. Pre tých, ktorí riešia úspech pri maturite, má prostriedok zaisťujúci dobrú koncentráciu. Recept pochádza z islamských kníh a spočíva v zmesi medu, mandlí, anízových semienok, pistácií a hrozienok. Jeden z rodičov so smiechom konštatuje, že rovnaký prípravok sa dáva pri poruchách erekcie. Lenže, ako hovorí Zijání, v prípade štúdia je potrebná okrem medicíny ešte náležitá modlitba pred a po každej skúške.

Pre úspech veci sa tiež musí vypiť fľaša vody alebo oleja, do ktorej imám zašepkal modlitbu. Pred uhranutím, mágiou a psychickými chorobami tiež ochráni, ak sa dotyčný týmito tekutinami umyje.

Imámom dôverujú aj „moderní“

Na imáma sa obrátila aj Karima, ktorá vyučuje na alžírskej fakulte politológie. Chcela upokojiť dušu svojho syna, inak výborného žiaka. Čaká ho maturita z prírodovedných predmetov, pretože chce študovať medicínu. „Nežiadala som ho, aby nariadil démonovi šepkať synovi odpovede do ucha, ale chcela som, aby sa pomodlil za jeho pokoj. Je unavený a trpí nespavosťou,“ obhajuje svoj krok krásna brunetka oblečená podľa západnej módy.

Devätnásťročný Idrís študuje prvý rok na alžírskej univerzite. Na lýceu býval priemerný žiak a dodnes úplne nepochopil, ako to, že pri maturite prešiel, zatiaľ čo bývalá premiantka triedy nie. „Bola taká vynervovaná, že odišla zo skúšobnej miestnosti ešte skôr, ako sa skúška z matematiky skončila,“ povedal. Chápe vraj, že sa mnohí uchyľujú k zaklínačom, aj keď on sám ich vynechal.

Pozor na podvodníkov

Zijání často prichádzajúcich upokojuje a vysvetľuje im, že u nich nezistil žiadne symptómy diabolského zla. Odsudzuje „šarlatánov“, ktorí zneužívajú neznalosť ľudí a nechávajú si platiť za to, že zamumlú niekoľko veršov z koránu.

Pred tým, ako Búabdalláh Ghulamalláh začiatkom mája odišiel z funkcie ministra pre náboženské záležitosti, varoval pred praktikami, ktoré môžu viesť k zlým koncom. Niekedy sa totiž zaklínači rozhodnú vykoreniť diabla násilím. Zakázal preto organizovať seansy v mešitách a školách, ktoré mešity prevádzkujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #stres #Alžírsko #imám #zaklínač #maturitné skúšky