Zrušia v Japonsku zákaz tanca po polnoci?

Tokio je v noci nepochybne jednou z najživších metropol, ale hneď ako udrie dvanásta hodina, v žiadnom z nočných podnikov sa už nesmie tancovať. Aspoň teoreticky, ako píše agentúra AFP. Podľa trochu zastaraného zákona z roku 1948, ktorého cieľom bolo zamedziť prostitúcii v nočných podnikoch, nemajú Japonci ani cudzinci právo po polnoci sa vyzvŕtať.

03.07.2014 16:05
tanec, tancovanie, nočný klub, koncert, hudba Foto:
Do olympijských hier je ešte ďaleko a malý nočný svet v Tokiu verí, že olympijský duch vnesie do krajiny svieži závan. A nielen v športe.
debata

A keby sa niektorí hýrivci rozhodli ignorovať cedule „Tanec zakázaný“, ktoré sú vyvesené pri vstupe do nočných klubov, môže ich zadržať polícia ako nebezpečných zločincov. Strážcovia zákona v posledných rokoch nad týmto zákazom náležite bdejú a často chodia na obhliadku do najznámejších podnikov tokijského nočného života.

Teraz sa však črtá perspektíva olympijských hier v roku 2020 a podľa mnohých, vrátane poslancov, je načase hodiť zhrdzavený zákon do starého železa. V júni dokonca jeden vládny výbor dospel k záveru, že zákon o kontrole a zlepšení v sektore zábavy musí byť nutne prehodnotený. „Prečo by mal byť tanec nezákonný? Môžeme oprávnene dúfať, že sa to s blížiacimi sa olympijskými hrami zmení,“ hovorí šéf tohto výboru Cukasa Akimot, člen vládnej Liberálnodemo­kratickej strany Japonska (LDP).

Je tým skôr načase, že po rokoch, keď polícia prívetivo zatvárala oči, sa v roku 2010 situácia zmenila – pri bitke v nočnom klube v Osake vtedy zahynula dvadsaťdvaročná študentka. V druhom najväčšom japonskom meste sa teda tancovať prestalo a v Tokiu prešiel tanec do ilegality.

Japonci sa bavia len potichu

„Poznal som kluby, kde zrazu vypínali elektrinu, pretože sa vo štvrti objavila polícia. Tento zákon je skutočne bizarný,“ uvádza Ken Iši. Polícia zatýkala aj majiteľov klubov za to, že nechávali ľudí po polnoci tancovať. Aby sa nočné kluby vyhli policajným kontrolám po polnoci, navonok sa zákonu podriadili, ale nerezignovali. Ich majitelia ďalej vyvesujú cedule „tanec zakázaný“, ale vo svojej reklame oznamujú „zvláštne prekvapenie“, „špeciálny večierok“.

„Policajti môžu prísť kedykoľvek a spisovať protokoly o priestupkoch, ako pri prekročení rýchlosti, ale keď nerobíme problémy a hluk, ide to,“ vysvetľuje diskdžokej Ko Kimura. Keď návštevníci nočných klubov, ktorí sa dosť vytancovali, podniky opúšťajú, vynárajú sa z tieňa vyhadzovači a zdvorilo ich žiadajú, aby odchádzali potichu a nerušili obyvateľov štvrte.

Pomôže tanečníkom olympiáda?

Zákon o zákaze nočného tanca vyzerá v súvislosti s letnými olympijskými hrami v roku 2020 v Tokiu ešte zastaralejšie. „Dokážete si predstaviť zahraničných atlétov, ktorí si budú chcieť večer vyraziť, a naša polícia ich zadrží len preto, že si zatancovali? To je smiešne, nie?“ vyhlasuje Ko Kimura. Je presvedčený, že sa stav zmení, ale polícia v metropole na to zrejme ešte nie je pripravená.

V 80. rokoch dokonca na dodržiavanie zákona polícia dohliadala ešte prísnejšie po tom, čo bola v Tokiu na diskotéke zavraždená jedna mladučká dievčina. „Jakuza (japonská mafia) nemá o nočné podniky veľmi záujem, pretože to dosť nevynáša, a pokiaľ ide o drogy, nie sú s nimi v japonských nočných kluboch takmer žiadne problémy. Polícia nás stále žiada o to, aby sme zamedzili potýčkam opitých zákazníkov na ulici,“ hovorí Ko Kimura.

Do olympijských hier je ešte ďaleko a malý nočný svet v Tokiu verí, že olympijský duch vnesie do krajiny svieži závan. A nielen v športe.

debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Japonsko #zákaz #tancovanie #nočný klub