Foleyho smrť podčiarkla dilemu Západu - platiť alebo neplatiť?

Platiť alebo neplatiť? Sťatie amerického novinára Jamesa Foleyho znova zvýraznilo mučivú dilemu, ktorej vlády musia čeliť v prípade únosov: zaplatiť výkupné, ktoré bude financovať aktivity únoscov a povzbudí ich k ďalším únosom? Alebo odmietnuť a riskovať, že rukojemníkov postretne rovnaký osud ako amerického novinára?

22.08.2014 14:30
James Foley, novinár, unesený, únos, výkupné,... Foto: ,
Americký žurnalista James Foley.
debata (2)

Už dlhý čas odmietajú Spojené štáty a Británia akýkoľvek prevod peňazí, zatiaľ čo niektoré európske krajiny – vrátane Francúzska – únoscom platia, hoci to oficiálne popierajú, píše agentúra AFP.

Zdroj, ktorý sa zapojil do snahy oslobodiť Jamesa Foleyho a neželal si byť menovaný, podľa agentúry AFP uviedol, že po mesiacoch neistoty ohľadom Foleyho osudu dostala jeho rodina list požadujúci nereálne výkupné 100 miliónov eur. Americká vláda sa ale jednoznačne držala svojho postoja – v žiadnom prípade sa nebude platiť výkupné, ani sa o ňom nebude vyjednávať.

Ten istý zdroj oznámil, že 13. augusta dostala Foleyho rodina list, v ktorom stálo, že ich syn bude zabitý v odvete za americké nálety na pozície Islamského štátu (IS). O necelý týždeň neskôr šokovala svet videonahrávka, umiestnená na internete, na ktorej je Foley brutálne zavraždený.

„Washington rokuje v iných otázkach. Videli sme to pred časom v Afganistane, keď prepustili väzňa z Guantánama výmenou za zadržiavaného vojaka,“ povedal Alain Chouette, bývalý vysoký činiteľ francúzskej domácej rozviedky DGSE. „Ale rovnako ako v prípade Britov alebo Izraelčanov je ich politika v jednom rovnaká: neplatiť,“ dodal.

Platenie výkupného vedie k ďalším únosom

Problém rukojemníkov predstavuje skutočné dilemu, uviedol Chouette. „Na jednej strane je potrebné chrániť svojich občanov všetkými dostupnými prostriedkami. A na druhej strane skúsenosti ukazujú, že štáty, ktoré neplatia, majú menej unesených. Krajiny, ktoré – tak ako my – platia, majú teroristi tendenciu pokladať za ‚dojné kravy‘. Prinášame im zisky,“ upresnil.

Diane a John Foleyovci, rodičia uneseného a... Foto: SITA/AP, Jim Cole
James Foley, novinár, unesený, únos, výkupné, rukojemník, fotograf Diane a John Foleyovci, rodičia uneseného a zavraždeného novinára Jamesa Foleyho, pred ich domom v Rochestri, po tom, ako sa zhovárali s prezidentom Barackom Obamom.

Pred dvoma rokmi na konferencii v Londýne odhadol americký námestník ministra financií pre terorizmus David Cohen, že únoscovia v rokoch 2004 až 2012 získali na výkupnom asi 120 miliónov dolárov. „Platenie výkupného vedie k ďalším únosom a ďalšie únosy vedú k ďalšiemu plateniu výkupného. A to všetko posilňuje schopnosť teroristických organizácií páchať útoky,“ povedal vtedy. „Musíme nájsť spôsob, ako tento cyklus rozbiť.“

Odmietnutie platiť výkupné je „najistejšou cestou k rozbitiu tohto cyklu, pretože ak únoscovia vytrvalo nebudú dostávať to, čo chcú, potom nebudú mať dôvod brať rukojemníkov“, vyhlásil Cohen.

Al-Kajdá unáša Európanov

Únoscovia podľa Cohena jednoznačne rozlišujú medzi vládami, ktoré výkupné platia, a tými, ktoré to nerobia. Ako argument uviedol, že podľa informácií amerických úradov sa v roku 2011 teroristická sieť al-Kajdá z tohto dôvodu zameriavala predovšetkým na Európanov, nie na Američanov.

James Foley medzi študentami. Foto: SITA/AP, Ken McGagh
James Foley, novinár, unesený, únos, výkupné, rukojemník, fotograf James Foley medzi študentami.

Podľa bývalých obetí únosov je tento rozdiel citeľný aj v samotnom zajatí. Napríklad bývalý francúzsky rukojemník Nicolas Henin, ktorý bol zadržaný s Jamesom Foleym, agentúre AFP povedal: „Rukojemníci z krajín, o ktorých sa vie, že neplatia výkupné, si boli vedomí, že ich prípad je zložitejší.“

A ďalší francúzsky rukojemník, ktorý si neželal byť menovaný, dodal, že americkí rukojemníci „prežívajú zajatie inak, než ostatní. Majú oveľa väčší strach. Vedia, že na rozdiel od našej vlády, tá ich nebude s únoscami vyjednávať.“

Bývalý rukojemník vyzýva svet na zjednotenie postupu voči únoscom

Amerického novinára Davida Rohdeho zadržiavalo v roku 2009 viac ako sedem mesiacov hnutie Taliban, kým sa mu podarilo utiecť. Teraz využil úvodník v týždenníku The Atlantic a vyzval západné veľmoci, aby svoju politiku ohľadom výkupného zjednotili.

Foleyho smrť je „najzreteľnejším dôkazom, ako odlišná politika voči únosom americkej vlády a niektorých európskych vlád môže zachrániť európskych rukojemníkov a odsúdiť tých amerických na záhubu“, napísal Rohde. „Je potrebné zaviesť zhodnú a konzistentnú politiku, ten súčasný prístup zlyháva. Smrť Jamesa Foleyho nesmie byť zbytočná,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #USA #teroristi #únos #rukojemník #výkupné #James Foley #al-Káida