Na svete je 30 miliónov otrokov. Koľkí robia pre vás?

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie otrok? Spartakus a jeho povstanie v starovekom Ríme? Premena svätého Patrika z otroka na svätca v starobylom Írsku?

19.10.2014 09:00
otroci, kampaň Foto:
Plagáty Medzinárodnej organizácie pre migráciu upozorňujúce na riziká práce v zahraničí. Plagát spred desiatich rokov sa zameriaval na ženské obete.
debata

Fiktívny filmový hrdina Django a jeho pomsta americkým otrokárom v 19. storočí? Áno, aj. Otroctvo však nie je len kapitolou z učebníc dejepisu. Z každej tisícky ľudí na tejto planéte asi štyroch násilím nútia k práci. Dnešný Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi pripomína, že otroctvo sa i v súčasnosti dotýka takmer každého z nás. Niektorí Slováci pracujú pod hrozbou, veľa Slovákov nevedomky využíva služby novodobých otrokov.

Ako vyzerá slovenský otrok? V teréne sa problematike nútenej práce už niekoľko rokov venuje slovenská pobočka českej neziskovej organizácie Člověk v tísni. Podľa ich prieskumov sa spomedzi Slovákov obeťami obchodovania s ľuďmi stávajú najmä mladí vo veku 18 až 25 rokov, muži v mladom a strednom veku medzi 25 a 35 rokmi a osoby pochádzajúce zo sociálnej najslabších podmienok, zväčša Rómovia, bezdomovci a zdravotne postihnutí. „Geograficky ide najmä o okresy Michalovce, Košice-okolie, Snina, Sabinov a Lučenec,“ dopĺňa Timea Stránska z organizácie.

Niektorí skončia už na západnom Slovensku, snahou gangov je však dostať ľudí za hranice. Krajiny, kde sa Slováci môžu stať predmetom obchodu, sú zhodné s lokalitami, kam najčastejšie odchádzajú za prácou – teda Česká republika, Nemecko a Veľká Británia. V Spojenom kráľovstve pritom ide najmä o mestá v kontinentálnej časti strednej časti Anglicka, ako sú Peterborough, Sheffield, Leicester, Derby či Birmingham. „V prípade Rómov je obeť často naverbovaná členmi vzdialenej rodiny alebo niekým z okruhu známych priamo v osade,“ vysvetľuje Stránska.

Čo sa deje ďalej, opísal pracovníkom Slovenskej katolíckej charity pre ich projekt Ľudia nie sú na predaj 38-ročný Peter. Neželal si však zverejniť svoje priezvisko. Pred časom si potreboval privyrobiť na bývanie, a tak s kamarátmi našiel personálnu agentúru, ktorá mu sprostredkovala prácu kdesi severne od Londýna. V Anglicku už predtým pracovali viacerí jeho známi, a tak nemal žiadne obavy. Tie však vyvstali hneď po príchode. Denne ťahali 12– až 16-hodinové šichty, za ubytovanie im účtovali obrovské sumy, strava bola slabá, ak vôbec nejakú dostali, výplaty meškali.

„Peter a jeho kolegovia sa pohybovali len na určených miestach a vždy pod dozorom, obmedzovali ich osobnú slobodu. Keď sa niekto ozval, začali sa vyhrážať, jedného kamaráta po neúspešnom pokuse o útek zbili. Po pár týždňoch pochopili, že sa odtiaľ ľahko nedostanú, že boli pravdepodobne predaní. Doklady im hneď na začiatku vzali, jazyk nevedeli, a tak boli ich možnosti na záchranu obmedzené. Po istom čase sa im však podarilo ujsť a v blízkej nemocnici požiadať o pomoc. Domov sa vrátili bez peňazí,“ pokračuje Petrov príbeh v dokumente charity.

Druhy moderného otroctva

  • Dlhoví otroci Ide o najrozšírenejšiu formu moderného otroctva. Ľudia sú nútení pracovať, aby splatili vlastný dlh. Za ťažkú prácu, ktorú neraz vykonávajú aj sedem dní v týždni, však dostávajú minimálnu odmenu, a tak sa dlh často prenáša z generácie na generáciu. Tento druh nútenej práce sa týka predovšetkým južnej Ázie, zo štátov najmä Indie a Pakistanu.
  • Detskí otroci Podľa údajov Medzinárodnej organizácie práce robí v otrockých podmienkach na celom svete viac ako 8 miliónov detí (celkovo na svete pracuje asi 215 miliónov detí medzi 5 a 17 rokmi). Najviac sú deti zneužívané na nútenú prácu (asi 5 miliónov – v poľnohospodár­stve, priemysle, turizme), približne dva milióny na prostitúciu, pol milióna slúži ako detskí vojaci.
  • Nútená práca Týka sa najmä ľudí zo sociálne slabších skupín. Páchatelia v tomto prípade zneužívajú ich zraniteľnosť, nízke vzdelanie a právne povedomie, a tak ich zastrašovaním držia v práci za zlých podmienok, pri minimálnom alebo žiadnom plate. Problém nútenej práce je najčastejší v Ázii a Oceánii. V 10 percentách využívajú nútenú prácu priamo štáty.
  • Obchod s ľuďmi Väčšinu tohto druhu otroctva tvoria migranti, ktorí sa počas cesty za lepším životom stanú tovarom. S ľuďmi sa obchoduje buď za účelom nútenej práce, alebo prostitúcie. Pri sexbiznise ide v 98 percentách o ženy, pri práci ženy takisto tvoria väčšinu – až 56 percent. Patria sem aj nelegálne adopcie či nelegálne odnímanie orgánov.
  • Predané nevesty Medzi novodobé druhy otroctva patrí aj predaj žien vlastnou rodinou do manželstva, ktorý sa deje najmä v Ázii, predovšetkým v Indii a Číne. Dopyt po nevestách spôsobuje demografia s vyšším počtom mužov v spoločnosti. Rodina za nevestu dostane sumu okolo 100 dolárov, pričom ženy sa neraz dostávajú k mužom, ktorí ich násilím nútia k ťažkej práci.

Nielen ženy, čoraz viac i muži

Aj tento prípad poukazuje na to, že objekty záujmu obchodníkov s ľuďmi v našich končinách sa postupne menia. Keď Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) pred desiatimi rokmi spustila kampaň, ktorá upozorňovala na riziká práce v zahraničí, na plagáte bola žena, ktorá píše rúžom na zrkadlo na toaletách nápis HELP. „Vtedy bolo riziko najmä v nútenej prostitúcii, v posledných rokoch sa však obchodovanie s ľuďmi čoraz viac týka aj mužov, preto v kampani, ktorá teraz štartuje, využívame motív s chlapcom a nápisom HELP v čerstvom betóne,“ doplnila Zuzana Vatráľová z IOM.

„Počet obetí ovplyvňuje aj nedostatok pracovných príležitostí, slabé sociálne prostredie, zlá ekonomická situácia obyvateľstva, nízka vedomostná úroveň a málo informácií o rizikách pracovnej migrácie a hrozbe obchodovania s ľuďmi,“ pokračuje Vatráľová. Je jasné, že väčšinu z týchto faktorov jednoducho zmeniť nejde. Kampaň IOM sa však snaží aspoň o lepšiu informovanosť, pričom chce ľudí zaujať presne na miestach, odkiaľ do zahraničia odchádzajú: plagátmi na autobusových staniciach, informáciami priamo v diaľkových autobusoch a dokonca aj na cestovných lístkoch.

Hoci IOM od roku 2006 do konca augusta 2014 identifikovala „len“ 177 obetí obchodovania s ľuďmi (z ktorých 137 prijalo pomoc a 97 využilo asistenciu pri návrate domov), skutočné číslo môže byť oveľa vyššie. Na Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi (číslo 0800 800 818) zaznamenali za posledných šesť rokov takmer 7-tisíc hovorov. Na túto linku sa môžu obrátiť nielen obete, ale pracovníci volajúcim vedia pomôcť overiť pracovnú agentúru, skonzultovať pracovnú ponuku či poskytnúť všeobecné rady pred vycestovaním.

„Ľudia by si mali zistiť o práci čo najviac, skontaktovať sa so zamestnávateľom, ak môžu tak aj s ľuďmi, ktorí preňho už pracovali. Určite by nemali vziať prácu len na základe ústnej dohody. Zaujímať by sa mali aj o ďalšie podmienky pobytu, teda čo budú robiť mimo práce, kde budú ubytovaní, čo za bývanie budú platiť a podobne,“ radia ľudia zo Slovenskej katolíckej charity. K znakom nútenej práce patrí odobratie dokladov, zakazovanie komunikácie s blízkymi, iná práca, ako sľúbená, vyhrážky, ubližovanie, nevyplácanie mzdy či splácanie fiktívneho dlhu.

Otroci okolo nás

Kým pri dodržaní týchto zásad je riziko nútenej práce takmer eliminované, oveľa zložitejšie je vyhnúť sa otrockej práci ako konzument. Keď odhliadneme od toho, za akých podmienok sa v krajinách tretieho sveta vyrába mnoho produktov, ktoré denne využívame a budeme predpokladať (či skôr dúfať – pre pokoj svedomia), že zamestnanci pracujú za fér podmienok, aj tak existuje značné riziko, že sme niekedy využívali tovar či službu, ktoré vznikli „vďaka“ otrockej práci. Príkladom môže byť kauza tzv. stromkárov v susednom Česku.

Išlo o prípad, ktorý sa odohral pred štyrmi rokmi – navonok pod hlavičkou štátneho podniku Lesy Českej republiky. Veľké firmy, ktoré vyhrali štátny tender, si najali subdodávateľov, ktorých si dostatočne nepreverili. A tí najímali ľudí za otrasných podmienok. „Každý týždeň sme ako partia dostali niekoľko kilogramov ryže a niekoľko kurčiat. To nebolo dosť. Keď pršalo, takisto sme museli pracovať. Niekedy to bolo neúnosné, tak sme nechali prácu a odišli sme. Ale po ceste nás dostihli a znovu nás vyhnali do práce,“ opisoval podmienky jeden z robotníkov pre Rádio Praha.

V prvej vlne išlo o Vietnamcov, ktorých najímali v okolí pražských tržníc. V druhom „kole“ zase o Rumunov a Slovákov. Je teda vidno, že otrocká práca môže navonok prebiehať aj pod „zastrešením“ známych firiem či dokonca štátneho podniku. Niekedy len ako zámienka, aby otrokári pritiahli ľudí do zahraničia, pričom firma s týmito ponukami nemá nič spoločné. Inokedy, ako v prípade „stromkárov“, pri nedostatočnom preverení subdodávateľov. Konzument v čase globalizácie má teda minimálnu (ak vôbec nejakú) šancu zistiť, akým spôsobom tovar vznikol.

Moderných otrokov však môžete stretnúť aj v bežnom živote – pri službách. „Možno niektorému z nich nechávate prepitné v hoteli alebo sa s ním rozprávate v nechtovom štúdiu. Vyzerajú ako obyčajní pracovníci, ale nie sú nimi,“ upozorňuje v článku o obchodovaní s ľuďmi Monique Villa, prezidentka nadácie Thomas Reuters Foundation. Len v Európskej únii je podľa odhadov k práci nútených asi 880-tisíc ľudí! Až 58 percent tvoria ženy. Väčšina z nich je donútená k sexuálnym službám, ktoré sú stále najlukratívnejšou formou novodobého otroctva.

Organizácia Islamský štát sa chváli, že si z... Foto: SITA/AP, Hadi Mizban
jezídi Organizácia Islamský štát sa chváli, že si z členov etnickej a náboženskej menšiny jezídov robí otrokov. Tým sa podarilo pred militantmi utiecť.

Postih páchateľov je minimálny

Aký veľký je biznis s ľuďmi? Podľa odhadov otroci ročne svojim „pánom“ vygenerujú zisk okolo 25 miliárd eur, čo je o 4 miliardy viac ako ročne zarobí všetkých 35-tisíc pobočiek McDonald's na svete. V prospech páchateľov hrajú pritom obavy a zraniteľnosť zneužívaných. Často ide o ľudí, ktorí neovládajú miestny jazyk, nepoznajú zákony, prípadne pracujú na čierno a obávajú sa vyhostenia. To, že nejde o plané obavy, potvrdzuje aj Alexanda Malangone z Ligy za ľudské práva, ktorá sa od roku 2005 okrem iného zaoberá aj poskytovaním právnej pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi.

„Nútenú prácu, pracovné vykorisťovanie či domáce otroctvo sme na Slovensku zaznamenali najmä u migrantiek a migrantov z Ukrajiny a Vietnamu, nútené žobranie u ľudí z Rumunska a sexuálne vykorisťovanie u žien z Afriky. Postih páchateľov či zamestnávateľov je však nulový. Ochrana obetí – cudzincov, ktorí čelia najmä zaisteniu a vyhosteniu, ak nie sú príslušnými orgánmi identifikovaní ako obchodované osoby – je nedostatočná,“ mieni Malangone, podľa ktorej obete nemajú na Slovensku skutočne účinný spôsob prístupu k právnej pomoci.

Aj preto sa Liga za ľudské práva snaží vyškoliť dvadsiatich advokátov a právnikov v téme obchodovania s ľuďmi. Cieľom je obetiam poskytovať bezplatnú právnu pomoc. A hrať podivuhodnú hru s časom – pomôcť obetiam, u ktorých je stále len podozrenie, že sú nútené k práci, ešte predtým, ako ich vyhostia a ponechajú tak v neľútostnom kolotoči obchodu s bielym mäsom. O rezignácii na túto tému v globálnom meradle svedčí aj posledný medziročný pokles počtu usvedčených páchateľov obchodovania s ľuďmi v rámci Európskej únie o 13 percent.

Zopakujme si teda otázku z titulku. Viete, koľko z 30 miliónov moderných otrokov niekedy pracovalo aj pre vás? Situácia sa totiž zlepší, až keď odpoveď začne ľudí reálne zaujímať. Keď firmy budú naozaj striktne dohliadať na pracovné podmienky nielen vlastných zamestnancov, ale aj u subdodávateľov. To sa však stane, až keď im v prípade odhalenia bude hroziť, že si zničia meno u verejnosti. Čo sa zatiaľ nedeje, keďže ľudia sú ľahostajní aj k očividným prípadom nútenej práce, ako sú napríklad gangy zneužívajúce deti na žobranie v centrách veľkých miest. Spartakus, svätý Patrik, Django… kto bude hrdina otrokov 21. storočia?

K práci nútia aj v Kanade. ISIS sa otrokmi chváli

Kanada a otroci, to je kombinácia ako Jamajka a Eskimáci Napriek tomu miestni aktivisti upozorňujú na to, že v tejto mierumilovnej krajine žije asi 1 500 obetí obchodu s ľuďmi a trend je rastúci. Naozaj je Zem v 21. storočí svetom so zhoršujúcim sa problémom s otroctvom? Žiaľ, áno.

V Mauritánii sa až dvadsať percent obyvateľov otrokmi priamo rodí. Oficiálne sa síce môžu sťažovať na úrade, ale otroci sú zväčša negramotní, takže nemajú ako. Pätina populácie, to je svetový rekord, vysoké percentá otrokov však vykazujú aj iné štáty. Podľa globálneho indexu otroctva (The Global Slavery Index) je nútená práca okrem Mauritánie úplne bežná aj na Haiti, v Pakistane, Indii, Nepále, Moldavsku, Benine, Pobreží Slonoviny, Gambii a Gabone.

Až 76 percent z približne 30 miliónov otrokov však žije v týchto desiatich krajinách: India, Čína, Pakistan, Nigéria, Etiópia, Rusko, Thajsko, Demokratická republika Kongo, Mjanmarsko a Bangladéš. Najviac otrokov spomedzi všetkých štátov žije práve v Indii. V krajine s približne 1,2 miliardy obyvateľov je nútených k práci takmer 15 miliónov ľudí. Teda akoby celé bývalé Československo.

A hoci je akceptácia nútenej práce v týchto krajinách vysoká, oficiálne sa k otroctvu žiadna z nich, samozrejme, nehlási a aspoň na papieri sa s ním snaží bojovať. Oveľa znepokojujúcejšie je preto, keď v roku 2014 vychádzajú oficiálne dokumenty, ktoré otroctvo obhajujú či priamo schvaľujú.

Organizácia Islamský štát (ISIS) v najnovšom čísle svojho časopisu Dabiq, ktorý vychádza v angličtine, obhajuje zotročovanie jezídov, etnickej a náboženskej komunity. Po prvýkrát tak ISIS nielen priznáva, že obchoduje s jezídmi ako otrokmi, ale dokonca sa tým chváli. V článku inštitút otroctva obhajovali ako povinnosť, pokiaľ sa týka pohanov, ktorými pre militantov z ISIS jezídi sú.

O otroctve v ISIS informovala už predtým správa OSN, podľa ktorej v auguste v severoirackej provincii Ninive zajali militanti 500 žien, z ktorých asi 150 slobodných dievčat a žien previezli do Sýrie a tam ich odovzdali bojovníkom ako odmenu. Stali sa z nich sexuálne otrokyne.

Globálny index otroctva síce uvádza aj pozitívne trendy, napríklad represívne opatrenia v Indii, edukačné programy v Spojených štátoch, sociálne programy v Brazílii či takmer 100 miliónov eur, ktoré smerujú na opatrenia proti obchodu s ľuďmi z krajín OECD, celkovo však v tejto oblasti nie je najmenší dôvod na optimizmus.

Veď aj v oblasti, ktorá je považovaná za jedno z najlepších miest na život, otroci nielen existujú, ale ich počet stúpa. A v oblasti, ktorá je považovaná za momentálne asi najhoršie miesto na život, už otroctvo neskryto schvaľujú a obhajujú.

Prívlastok „moderné“ otroctvo vyvoláva pocit, akoby išlo o niečo progresívnejšie ako v minulosti. A to je chyba. Otroctvo k 21. storočiu patrí rovnako ako k akémukoľvek inému v histórii. Ba čo viac, 30 miliónov otrokov, to je zrejme smutný historický rekord ľudstva!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrok #otroctvo