Najväčší športový expert? Rozhodnú to fantasy ligy

Nová sezóna hokejovej NHL sa začala len pred dvomi týždňami, no na internete ste si už v lete mohli vyhľadať, koľko bodov bude mať na jej konci povedzme Marián Hossa. Odhady štatistík všetkých hráčov, ako aj komplexná prognóza ich výkonov je súčasťou obrovského kolotoča, ktorý každoročne sprevádza takzvané fantasy športové ligy.

27.10.2014 06:00
Marián Hossa, NHL, hokej, hokejista Foto:
Marián Hossa zbiera body na ľade. Fanúšikovia za ne získavajú body vo fantasy ligách.
debata

Vo fantasy ligách sa ľudia môžu zahrať na športových manažérov, nakupovať, predávať a vymieňať hráčov, ktorí im svojimi reálnymi výkonmi na ihrisku zbierajú body. V Severnej Amerike, kde tento fenomén vznikol, ide o veľmi obľúbené hobby. Podľa odhadov asociácie Fantasy Sports Trade si v tomto roku aspoň raz zahralo niektorú z fantasy líg až 42 miliónov obyvateľov Spojených štátov a Kanady! Hoci väčšina slovenských hráčov takisto súťaží v zahraničných ligách, tento rok prvá fantasy súťaž dorazila aj na Slovensko.

O popularite fantasy líg svedčí aj to, že im epizódu venovali aj v slávnom animovanom seriáli Simsponovci. V časti, ktorá mala premiéru len 5. októbra tohto roku, sa Homer nemohol venovať svojmu fantasy tímu v americkom futbale, a tak výber hráčov nechal na manželku Marge. Tá bola zhrozená, keď zistila, ako si hráči navzájom posielajú výsmešné správy a doberajú sa. A Simpsonovci to opäť raz vystihli! Hoci fantasy športy lákajú aj na finančné odmeny, najväčšou motiváciou je obyčajné súperenie. Ako v reálnom športe.

Potvrdzuje to aj Vlado Slamka, ktorý hráva fantasy ligu hokejovej NHL už dvanásť rokov. „Viem, že sa dá súťažiť aj o peniaze a raz, asi pred tromi rokmi, som skúšal hrať aj ligu s hromadou ľudí z celého sveta, ale to ma príliš nebavilo. Najväčšou motiváciou je totiž súperiť s kamarátmi, s ktorými sa poznám, s ktorými to spolu hrávame už dlhé roky. A, samozrejme, že k tomu patria aj nejaké tie urážky a narážky cez chat,“ opisuje Slamka, ktorý hrá oficiálnu fantasy ligu NHL, ktorú prevádzkuje server Yahoo!

S kamarátmi sa stretli už niekoľko dní pred začiatkom nového ročníka NHL – ako vždy za posledné roky. Vyberali hráčov, popíjali a potom účet všetci okrem jedného zaplatili. „To je vlastne naša jediná výhra. Víťaz nemusí na najbližšom "drafte“ hráčov platiť za útratu. Možno si raz dáme vyrobiť aj nejaký pohár," hovorí Slamka. Na internete je však fantasy líg viacero a niektoré lákajú práve na finančné odmeny. Hráči platia poplatok za registráciu a ďalšie služby, môžu však vyhrať stovky či až tisíce dolárov.

Samozrejme, fantasy ligy nie sú len o hokeji. Svoje súťaže majú nielen najväčšie severoamerické ligy ako NFL (americký futbal), MLB (bejzbal), NBA (basketbal), NHL (hokej), ale aj futbalové ligy či nadnárodné súťaže ako Liga majstrov. Vlani vznikla prvá fantasy liga aj v susednom Česku, ktorá sa viaže na najvyššiu futbalovú súťaž. Nuž a tento rok pribudla aj prvá slovenská fantasy liga. Na adrese Fandim.sk môžu fanúšikovia už od augusta súťažiť s reálnymi hráčmi slovenskej futbalovej Fortuna ligy.

Veľké hviezdy nemusia priniesť úspech

Záujem o fantasy verziu slovenskej futbalovej ligy narastá podľa správcov serveru postupne. Zatiaľ si svoj tím na stránke vytvorilo 2¤800 hráčov. „Inšpiráciou pre nás boli všetky podobné stránky, ale zistili sme, že to musíme urobiť inak, zábavnejšie a jednoduchšie,“ vysvetľuje jeden z tvorcov slovenskej fantasy ligy Juraj Demovič, ktorý sám rád hráva aj rôzne zahraničné súťaže. „Hrával som ich viac, teraz hlavne jednu českú. Najdôležitejší je pritom systém hry,“ vysvetľuje, podľa čoho si vyberá ligy, do ktorých sa zapojí.

Prvá slovenská fantasy liga sa viaže na... Foto: SITA, Tomáš Somr
futbal, brankár, futbalista Prvá slovenská fantasy liga sa viaže na najvyššiu futbalovú súťaž.

Dobrý systém je taký, ktorý umožňuje dobrým hráčom z dlhodobého hľadiska preukázať svoje schopnosti, no ktorý neodradí ani nováčikov. „Aby aj hráč amatér mohol byť napríklad rekordman kola a tým bol motivovaný hrať ďalej a získavať skúsenosti,“ pokračuje Demovič. A ako to vlastne celé funguje? Konkrétne pravidlá sa nedajú opísať, keďže každý server ich má nastavené trochu inak. Základom je však to, že si hráči z prideleného rozpočtu alebo formou draftu, kupujú či vyberajú do svojho tímu skutočných športovcov.

Keď športovec odohrá zápas, hráč fantasy ligy získa body za jeho ozajstný výkon. Pri hokejových útočníkoch môže body získať napríklad za góly a asistencie, ale povedzme aj za trestné minúty, tzv. hity, či vyhraté buly. Aj preto nie sú najväčšie športové hviezdy automaticky aj najobľúbenejšími fantasy hráčmi. „Ja som napríklad nikdy nemal v tíme veľké mená ako Crosby, Malkin či Ovečkin. To je chyba začiatočníkov, ktorí si myslia, že najznámejší hráči im spravia najviac bodov,“ hovorí Slamka.

Drew Doughy je napríklad oporou víťaza Stanleyho pohára Los Angeles Kings aj kanadskej reprezentácie. Nezbiera však príliš veľa bodov, nevyniká ani v iných kategóriách, ktoré sú dôležité pre fantasy ligy, a tak ho napríklad americký magazín The Hockey News zaradil na prvé miesto medzi hráčmi, ktorým sa treba vo fantasy svete vyhnúť. Redaktor Matt Larkin pritom dodal, že Doughyho považuje za jedného z troch najlepších hokejistov na svete! Znalosť samotného športu teda hráčom nestačí. Víťaz musí byť skvelý analytik dát.

„Počas sezóny začínam hrávať hneď ráno, keď si pozriem výsledky NHL a ako sa darilo mojim hráčom. Nesedím však pri tom v kuse. Keď mám chvíľu voľno počas dňa, otvorím si stránku fantasy ligy a analyzujem svoje mužstvo, ale aj iných hráčov, ktorých v tíme nemám, vyberám tajné tipy na nákup či výmenu. Denne tomu možno venujem hodinu až dve. A, samozrejme, neostáva to len za počítačom, keď sme s chalanmi vonku, niekedy sa o našej lige dokážeme rozprávať aj celý večer,“ dodáva Slamka.

Dámy hrajú o luxusné topánky

O náraste popularity fantasy líg svedčí aj nárast počtu hráčov. Ešte pred desiatimi rokmi malo svoje virtuálne mužstvá „iba“ 15 miliónov Severoameričanov (v súčasnosti je to 42 miliónov). V Simpsonovcoch bola Marge asi jedinou ženou, ktorá sa do fantasy ligy zapojila (mimochodom – vyhrala vďaka tomu, že sledovala klebety o súkromnom živote športovcov v bulvári a podľa toho odhadovala ich formu), v skutočnosti však pomaly narastá aj podiel žien. Ženy vraj tvoria až 20 percent hráčov fantasy amerického futbalu.

Denník Boston Globe napríklad priniesol v septembri tohto roku reportáž o desiatich kamarátkach, ktoré spolu hrajú práve fantasy ligu najpopulárnejšej americkej športovej ligy NFL. Dámy sa dohodli, že na začiatku sezóny každá vloží do banku sto dolárov, víťazka teda získa tisícku. „Nie je to povinnosť alebo pravidlo, ale väčšina z nás by si za tie peniaze asi kúpila topánky od Christiana Louboutina. A v nich, samozrejme, potom prišla na draft pred ďalším ročníkom,“ opísala tradíciu dámskeho klubu jeho zakladateľka Liz Vagianos.

Fenomén fantasy v posledných rokoch navyše neostáva len pri športe. Princíp bodovania aktivít v reálnom živote a súperenie s takýmito štatistikami v tom virtuálnom sa dá aplikovať na rôznorodé, dokonca nečakané oblasti. V USA vznikol napríklad Fantasy kongres, v ktorom si hráči vyberali do tímu kongresmanov a získavali body za to, ako sa im darí presadiť zákony či koľkokrát mali v pléne slovo. Fantasy hip-hop zase získaval hráčom body za predané albumy raperov, ktorých mali vo svojom vydavateľstve.

„Každý chce dokázať, že sa v niečom vyzná a fantasy ligy mu dávajú tú možnosť. Hoci je to hlavne zábava, myslím si, že v tej partii našich hráčov úspech vo fantasy lige značí aj istú prestíž,“ uzatvára Slamka, ktorý sa stal celkovým víťazom viacerých ročníkov ich kamarátskej ligy. Prvá slovenská fantasy liga má už víťazov jednotlivých kôl, na celkového však ešte len čaká. Demovič však už teraz tvrdí, že ak ročník dopadne úspešne, budú sa snažiť svoje skúsenosti zúročiť aj v ďalších ligách iných športov, ako je len futbal.

Napokon prvá fantasy liga nebola ani o futbale, ani o hokeji. Vznikla dávno pred internetom, keď krátko po druhej svetovej vojne vznikol systém, v ktorom mohli hráči získavať body za výsledky profesionálnych hráčov golfu. Bol to však len prvý pokus, ktorý nemal masové pokračovanie. Skutočný fantasy ošiaľ spustila až fantasy liga okolo bejzbalu. Odvtedy sa navždy skončila éra krčmových športových frajerov. Keď chce dnes niekto dokázať, že sa vyzná v športe, musí to dokázať. Vo fantasy lige.

Odhady štatistík Slovákov v NHL v sezóne 2014–2015

Marián Hossa

ESPN: 71 28 31 59

TSN: 76 29 31 60

Marián Gáborík

ESPN: 68 27 22 49

TSN: 65 25 27 52

Tomáš Tatar

ESPN: 75 17 25 42

TSN: 76 18 17 35

Zdeno Chára

ESPN: 81 13 28 41

TSN: 79 14 25 39

Andrej Sekera

ESPN: 77 10 34 44

TSN: 72 8 27 35

Jaroslav Halák

ESPN: 58 3 2.30 .915

TSN: 54 4 2.42 .915

Odhady podľa americkej (ESPN) a kanadskej (TSN) športovej televíznej siete. Pri hráčoch nasleduje po mene počet zápasov, gólov, asistencií a bodov. Pri brankárovi nasleduje počet zápasov, počet duelov s čistým kontom, priemer inkasovaných gólov na zápas a percento úspešnosti zákrokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #internet #šport #liga #hra #fenomén