V Iráne sa rozmáhajú rozvodové večierky

Rodiny v Iráne boli zvyknuté utrácať tisíce za svadobné hostiny. V poslednom čase sa však rodinné stretnutia často týkajú práve opačnej situácie - oslavuje sa úspešný rozchod partnerov.

27.10.2014 13:00
Irán, rozvod, dvojica, pár, muž a žena Foto: ,
Iránski zaľúbenci na vyhliadke nad Teheránom. Mladý pár možno bude patriť medzi pätinu, ktorých manželstvo sa skončí rozvodom.
debata

V Teheráne a ďalších veľkých mestách sa rozvodové veselice, na ktoré sa hosťom rozosielajú sarkastické pozvánky, tak rozmohli, že mnohí duchovní pocítili potrebu sa k tomu vyjadriť. Podľa nich ide o satanské veselice. Rozvodov však aj tak pribúda, momentálne nimi končí pätina manželstiev.

Len v prvých dvoch mesiacoch aktuálneho iránskeho kalendárneho roka, teda od konca marca do konca mája, úrady zaregistrovali 21-tisíc rozlúk manželstiev. Minister spravodlivosti Mostafá Púr Mohammad, ktorý je zároveň duchovný, vyhlásil, že 14 miliónov rozvodov nie je pre islamský systém dobrou vizitkou.

Podobne ako inde, aj v Iráne patria k príčinám rozvodovosti ekonomické problémy, nevera, násilie, narkománia. Okrem toho ide ale aj o hlbšie spoločenské zmeny. „Iránci sú stále samostatnejší, najmä ženy. Dosahujú vyššie vzdelanie a finančnú nezávislosť. Kedysi sa žena vydala a musela sa prispôsobiť. Dnes nie je tabu, že sa rozvedie, ak nie je šťastná,“ hovorí sociológ Hamíd Rezá Džalajpúr, ktorý pôsobí na univerzite v Teheráne.

Pre ženy raj, mužom hrozí aj väzenie

Štyridsaťjedenročná absolventka chémie a hovorkyňa jednej z teheránskych tovární sa rozviedla s manželom kvôli jeho narkománii. Úradovanie okolo rozchodu trvalo štyri roky. „Nemajú radi, keď o rozvod žiada žena. Odvtedy, čo som sa rozviedla, žijem ako v nebi,“ cituje agentúra Reuters ženu, ktorá nechcela byť menovaná.

Keď bola vydatá, radila jej jedna z tiet, aby neumývala riad v určitú hodinu, pretože z toho jej manžela bolí hlava. „Povedala som, že ma to nezaujíma, že sa môže zdvihnúť a ísť ten riad umyť sám,“ tvrdí šťastne rozvedená.

Na rozvodové večierky vraj nechodí, ale sama po ukončení rozvodu pozvala na oslavu niekoľko priateľov. Vo väčšine prípadov sa pri rozvodovom konaní musia manželia dohodnúť. Ak sa muž rozchodu bráni, musí žena preukázať dôvody, ktoré ju k rozvodu vedú. Môže tiež trvať na vyplatení vena, ak ho manžel nezaplatil pri sobáši. Platí sa väčšinou v zlatých minciach a v poslednom čase sa výška vena vyšplhala naozaj vysoko. Ak muž nie je schopný zaplatiť, môže mu to žena odpustiť v rámci rozvodovej dohody. Muž ale môže tiež skončiť vo väzení ako dlžník.

Vzdelané ženy chcú byť sebestačnejšie

Z rozvodu sa v Iráne v posledných rokoch stal výnosný podnik a zrejme sa to nezmení, pretože počet vzdelaných žien ďalej rastie. Šesťdesiat percent študentov, ktorí sa tento rok zapísali na univerzity, boli ženy. Akonáhle doštudujú, nebude ich hlavným záujmom vydať sa, ale nájsť si prácu. A ak sa vydajú, budú schopné sa o seba finančne postarať, pokiaľ zistia, že sa manželstvo nevydarilo.

„Nehovoríme tu o elite ani o strednej triede. Rozvody sa netýkajú len tých najvyšších spoločenských vrstiev, ktoré vidia svoj vzor v západnom spôsobe života. Spoločnosť sa mení zvnútra. Úloha žien sa vyrovnáva s ohľadom na ich schopnosti a skúsenosti. Inak by sa nedal ten rastúci počet rozvodov vysvetliť,“ hovorí sociológ a odborník na iránsku problematiku z Princetonskej univerzity Kevan Harris.

Trend znepokojuje aj vládu, pretože okrem vysokej rozvodovosti sa Irán borí tiež s nízkou pôrodnosťou. Zatiaľ neprešli navrhované opatrenia, medzi ktoré patrilo vyčlenenie miliardy na príspevky, aby mladí ľudia mohli ľahšie uzatvárať manželstvo. A s pozitívnou odozvou sa nestretol ani návrh vytvoriť špeciálne ministerstvo pre sobáše a rozvody, keďže podľa kritikov tým len narastie byrokratický aparát, ale na probléme sa nič nezmení. Nech už vláda urobí čokoľvek, s rastúcim počtom rozvodov zrejme nenarobí nič.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelanie #Irán #oslavy #ženy #samostatná žena #rozvody #večierky