Pakistanci si dávajú si transplantovať vlasy pre imidž aj náboženstvo

Muhammad Šahíd bol síce celkom pekný chlapec, ale jeho štica sa časom preriedila. Keď si jeho bratranec nechal transplantovať vlasy, nevydržal dlho a bežal na rovnakú kliniku, aby si, ako veril, zaistil šťastnejší život. V Pakistane sú totiž muži, ktorí nemajú vlasy a fúzy, vystavení posmechu, píše agentúra AFP.

22.11.2014 07:00
Pakistan, Naváz Šárif Foto: ,
Odvtedy, čo podstúpili transplantáciu vlasov Naváz Šárif a jeho brat Šáhbáz Šaríf, stala sa veľmi populárnou.
debata (2)

V rušných uliciach mesta Péšávar na severozápade, ktoré je križovatkou nelegálneho obchodu s Afganistanom a základňou talibanských rebelov, sa to len tak hemží obrími plagátmi popových hviezd a popredných hráčov kriketu, ktorých hlavy predtým hyzdili plešiny, a dnes sa zoširoka usmievajú. Pýšia sa totiž svojou novou mužnosťou, ktorú im vraj prinavrátila transplantácia vlasov.

„Keď som videl, ako skvelo bratranec po operácii vyzerá, bol som nadšený. Povedal som si, že to chcem tiež,“ hovorí tridsiatnik Muhammad, ktorý sa chystá nastúpiť na miestnu kliniku. V Pakistane je ochlpenie synonymom mužnosti, a to až do tej miery, že si aj niektorí talibanskí povstalci kupujú prípravky dodávajúce vysoký lesk ich fúzom a hrive na hlave. Holohlaví majú smolu: hovoria im gandža, čo je synonymum málo závideniahodné nedostatku.

„Keď na Západe niekomu poviete, že je plešivec, nič si z toho nebude robiť. Keď však v Pakistane niekoho nazvete gandžom, je to urážka. Tu sa holohlavým vysmievajú a stigmatizujú ich,“ hovorí doktor Humajún Mohmand, priekopník transplantácie vlasov v krajine.

Začiatkom tohto tisícročia založil doktor Mohmand s niekoľkými ďalšími kolegami prvú vlasovú kliniku. Transplantácia však spočiatku medzi ľuďmi populárna nebola, pretože sa jej obávali. Počas rokov sa technika zlepšila a operácie začali podstupovať aj známe osobnosti. Koncom roka 2007 sa do krajiny vrátil premiér Naváz Šárif, ktorého pred ôsmimi rokmi zvrhol generál Parvíz Mušaraf, a na hlave mal novú hrivu.

„Odvtedy, čo podstúpili transplantáciu vlasov Naváz Šárif a jeho brat Šáhbáz Šaríf, stala sa veľmi populárnou. Najskôr mali ľudia strach, aby im operácia nespôsobila rakovinu alebo infekciu mozgu,“ smeje sa doktor Favad Amír na svojej klinike v Péšávare, kde na neho čakajú pacienti túžiaci po bujnom poraste na hlave.

V Pakistane je ochlpenie synonymom mužnosti. Foto: SITA/AP, Mohammad Sajjad
Pakistan, muž,m fúzy, brada, Péšávar V Pakistane je ochlpenie synonymom mužnosti.

A s transplan­táciami sa roztrhlo vrece. Doktor Humajún Mohmand od roku 2006 odoperoval 8-tisíc ľudí, zatiaľ čo v predchádzajúcich piatich rokoch ich bolo len tisíc. V tejto doteraz konzervatívnej spoločnosti, kde sa ešte dojednávajú sobáše medzi rodinami vopred, panujú obavy, že by čiastočná alebo úplná strata vlasov mohla zabrániť uzavretiu manželstva.

„Jedna z mojich klientiek prišla o veľa vlasov a dvakrát či trikrát jej kvôli tomu stroskotal sobáš. Operoval som ju dvakrát. Raz potom za mnou prišla, dojatím plakala a pozývala ma na svadbu. Vrátil ste mi život, vyhlasovala,“ uvádza doktor Humajún Mohmand.

Dnes je v Pakistane najmenej 120 kliník, ktoré sa zaoberajú transplantáciou vlasy. Operácia tu na tých lacnejších stojí 400 až tisíc dolárov (320 až 800 eur), na tých najlepších až 6-tisíc dolárov (4 800 eur). To je oveľa menej ako na Západe, ale pre väčšinu Pakistancov je to aj tak obrovská suma.

A netransplantujú sa len vlasy. Pakistanský lekár Ásif Šáh opisuje, ako transplantoval holobradým pacientom fúzy. „Chceli byť zarastení z náboženských dôvodov, pretože na fúzy sa pozerá ako na známku zbožnosti,“ hovorí.

Favad Amír spomína, ako ho na klinike navštívil syn jedného predného Talibanca, ktorý trpel tým, že mu na brade riašilo len niekoľko chlpov, zatiaľ čo jeho fundamentalistickí priatelia mali pekné fúzy. „Jeden doktor sa ho snažil presvedčiť, aby sa nedával operovať, že jeho riedke fúzy mu dal Boh. On ale vyhlásil, že chce mať fúzy ako prorok Mohamed. Transplantovali sme mu teda na tvár vlasy a za pol roka mal pekné fúzy, vďaka ktorým žiari šťastím,“ spomína lekár.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #Taliban #Pakistan #imidž #transplantácia #náboženstvo