Do amerického Green Bank ľudia utekajú pred rádiovými vlnami

Pasú sa tu kravy, okolo prechádza terénne vozidlo, ale inak je tu už zase ticho. Pokoj v Green Bank v Západnej Virgínii nenaruší žiaden neprimeraný zvuk.

16.12.2014 13:00
debata (25)

Mobilné telefóny a wi-fi siete sú tu zakázané, na veľkú radosť ľudí, ktorí sa sem uchýlili, pretože im vadí elektromagnetické žiarenie, píše agentúra AFP.

„Keby sme prišli o rádioteleskop, boli by sme stratení,“ hovorí päťdesiattriročný Charles Meckna, ktorý si práve vyrába záhradný altánok pri svojom malom domčeku v obci vzdialenej 350 kilometrov východne od Washingtonu. Prisťahoval sa sem tento rok v júli z Nebrasky v centrálnej časti USA, aby unikol pred elektromagnetickými vlnami, ktoré mu podľa jeho slov spôsobili ťažké ochorenie. Za teleskop je neskonale vďačný.

Pokoj od elektroniky vďaka pozorovaniu vesmíru

Green Bank so svojimi 143 obyvateľmi a jeho okolie v okrese Pocahontas v Apalačskom pohorí totiž leží v takzvanej Quiet Zone. Tá tu bola vyhlásená v roku 1958, aby chránila zariadenia tunajšieho teleskopu. Tento rádioteleskop vysoký 150 metrov dňom i nocou zachytáva signály z vesmíru. „Študujeme tú cyklus života hviezd, niekoľko sekúnd po Veľkom tresku, a gravitačné vlny,“ vysvetľuje Mike Holstine z Národnej rádiové astronomického observatória (NRAO).

„Je to najcitlivejší rádioteleskop na svete. Môže zachytiť signál rovnajúci sa energii snehovej vločky, ktorá dopadla na zem. Z týchto dôvodov musí byť okolo mimoriadne ticho,“ zdôrazňuje. Preto tu na rozlohe 33-tisíc kilometrov štvorcových americká vláda vyhlásila National Radio Quiet Zone, teda zónu, kde sú zakázané alebo prísne obmedzené prístroje produkujúce rádiové vlny, ako je wi-fi, mobilný telefón či mikrovlnná rúra.

Do tejto vidieckej oblasti bez rádiových vĺn sa prisťahovali desiatky obetí elektromagnetickej hypersenzitivity, ako je aj Charles Meckna.

Bývalý stavbár býva s manželkou niekoľko kilometrov od teleskopu. Ochorel začiatkom 90. rokov minulého storočia a trvalo veľmi dlho, kým sa zistilo, že jeho problémy súvisia s jeho mobilným telefónom. „Môj lekár mi spočiatku predpisoval antidepresíva,“ hovorí Meckna. Akonáhle sa však priblížil k dosahu wi-fi, zvracal, trpel migrénou a srdcovou arytmiou. „Tu je mi oveľa lepšie, začal som nový život,“ zdôrazňuje Meckna, ktorý sa tu však cíti trochu ako zajatec.

Z klietky do Green Bank

Päťdesiatročnej Diane Schouová sa začali problémy, keď pri jej farme v štáte Iowa v centrálnej časti Spojených štátov postavili retranslačnú stanicu. „Nemala som na výber. Keby som sa sem neodsťahovala, trpela by som neustále migrénami,“ hovorí. V Green Bank žije od roku 2007. Mala také silné bolesti, že istý čas žila v akejsi Faradayovej klietke, ktorú jej skonštruoval manžel a kde nepôsobili žiadne elektromagnetické alebo elektrické polia.

K elektromagne­tickej hypersenzibilite, ktorá vyvoláva rastúce znepokojenie v stále viac prepojenom svete, sa vyjadruje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ale neuznáva ju ako chorobu. Na svojich internetových stránkach WHO oznámila, že v roku 2016 pristúpi k zhodnoteniu rizík vznikajúcich používaním mobilných telefónov, ktorých počet sa vo svete odhaduje na 6,9 miliardy.

Pri benzínovej pumpe s občerstvením Trent's, necelý kilometer od teleskopu, ľuďom nevadí, že mobilný telefón nemajú. „Nikdy sme ho nemali, a tak nám nijako nechýba,“ smeje sa pokladníčka Betty Mullenaxová.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #wifi #WHO #mobilný telefón #elektronika #mikrovlnka