Netradičné Vianoce: v Bratislave techno, v Tokiu KFC

Stôl, pri ktorom sa stretáva celá rodina, je do posledného centimetra štvorcového pokrytý dobrotami. Pod vyzdobeným stromčekom sú darčeky. Zvukovú kulisu tvoria koledy, prípadne televízor s rozprávkami. A pred spaním sa mnohí odoberú na polnočnú. Na takomto vianočnom scenári by sa zhodla veľká časť Slovákov.

24.12.2014 10:00
kapela, koncert, hudba, klub, priatelia, spev,... Foto:
Na Štedrý večer do klubu? Niektorí ľudia chcú 24. decembra stráviť nielen s rodinou, ale aj s priateľmi.
debata

Vianočné zvyky sa však rokmi pomaly, ale isto menia. Na Slovensku sa napríklad rozširuje trend štedrovečerných klubových akcií. Vo svete sa zase pozornosť upriamuje na ľudí, ktorí sviatky musia stráviť sami. Aké rôzne podoby majú netradičné Vianoce?

O tom, že aj také tradičné zvyky, ako sú tie vianočné, sa rokmi pomaly menia, najlepšie svedčí pohľad späť o sto rokov. Ľudia vtedy už síce mali vianočné stromčeky (prvý rozsvietený sa na viedenskom cisárskom dvore objavil už koncom 19. storočia), no stále to boli skôr odpílené vrcholky stromov visiace zo stropu. K večeri si obliekali svoje najlepšie šaty, no všetky ostatné odevy museli zvesiť z vešiakov či klincov, inak im povera hovorila, že do roka umrú. Darčeky boli skôr symbolické a televízor, samozrejme, ešte neexistoval. Boli to iné Vianoce.

Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej sú Slováci pri vianočných sviatkoch konzervatívni. Ak experimentujú, tak skôr s jedlom ako so zvykmi. „Na štedrovečernom stole sa v súčasnosti bežne objavuje losos, žralok, krevety, garnáty, morské plody, morský vlk. Už predtým sa síce tradičné jedlá líšili od dediny k dedine, ale teraz je to ešte rôznorodejšie. A aj v horských oblastiach majú na stole exotické ovocie. Zvyky sa skôr revitalizujú – najmä vplyvom folklórnych skupín, ktoré sa snažia obnoviť tradičné zvyky, aj keď v štylizovanej podobe,“ mieni etnologička.

O konzervatívnom prežívaní Vianoc hovoria aj výskumy z posledných rokov. Prieskum z Vianoc 2012 napríklad konštatoval, že dve tretiny ľudí na Slovensku si na Vianoce dajú kapra a púšťajú koledy. Až 44 percent Slovákov sa vyberie na polnočnú omšu. Iné zvyky, naopak, odchádzajú do stratena. Lodičku z orechovej škrupinky si pustí len 8 zo 100 ľudí a iba jedno percento opýtaných ešte stále leje do vody olovo. Iný prieskum z rovnakého roku zase zistil, že 70 percent Slovákov vníma Vianoce ako sviatky rodinné, 60 percent ako tradičné a 40 percent ako náboženské.

Zmeny v tradičnom ponímaní Vianoc prichádzajú najmä od mladšej generácie, ktorá však nezahŕňa len dvadsiatnikov, ale aj starších, ktorí si po otvorení hraníc stihli vyskúšať život (a teda aj trávenie sviatkov) v cudzine. „Mnohí ľudia vycestovali a dlhodobo žijú v zahraničí a keď prichádzajú na sviatky domov, prinášajú aj nové trendy z cudziny na Slovensko. Takže konzervatívni sú najmä starší ľudia – mladí dosť podliehajú vplyvom globalizácie,“ uzatvára etnologička Nádaská. Jedným z nových prvkov môže byť aj snaha zažiť Vianoce nielen s rodinou, ale aj s kamarátmi.

Na Štedrý večer prídu do klubu skôr

Nie je to nový trend. Už v roku 2006 na Štedrý večer v Bratislave otvorilo svoje brány minimálne šesť podnikov. Niektoré z nich dokonca v čase, keď veľa rodín stále sedí pri vianočnom stole. Café Studio Club malo na programe koncert už o 19. hodine! V posledných rokoch už klubové či barové Vianoce nie sú len „výstrelkom“ hlavného mesta. V Žiline napríklad tento rok po prvý raz vyskúšajú mať otvorené v Café Passage. „Rozhodli sme sa to spraviť kvôli narastajúcemu trendu mladšej generácie vyhľadávať po štedrej večeri aj zábavu,“ odpísali z kaviarne.

Podnik vlastnia mladí majitelia, ktorým vraj neprekáža, že budú mať Štedrý večer pracovný. „Tím je zložený v rodinnom duchu a chceme ukázať aj zákazníkom, že to nebude len o práci, ale aj o výnimočnej atmosfére, ktorú si vyčarujeme tým, že tam budeme spolu a navzájom si darujeme nejaké maličkosti,“ dodávajú. V Café Passage si nemyslia, že by hostia, ktorí k nim zavítajú, prišli z averzie proti vianočnému vysedávaniu pred televízorom alebo proti kostolu. „Skôr je to túžba priviesť do vianočného dňa ešte viac socializácie. Byť nielen s rodinou, ale aj s priateľmi.“

Viaceré vianočné akcie sa chystajú aj v Košiciach, sporadicky budú otvorené prevádzky aj v iných slovenských mestách. Najviac štedrovečerných (alebo skôr štedronočných?) akcií sa však tradične pripravuje v Bratislave. V klube Randal sa päť minút pred polnocou predstaví kapela Slobodná Európa, vianočné akcie má na programe aj Masquerade Club či Radosť. Už pätnásty rok po sebe bude vianočný žúr v bratislavskom Subclube (predtým Účko). „Okolo desiatej bola už doma nuda, tak sme to v roku 2000 skúsili a ľudia prišli. A stala sa z toho tradícia,“ povedali nám z klubu.

Rokmi sa menili hudobné žánre, osadenstvo však vždy tvorili najmä mladí vo veku 18 až 24 rokov. „Skôr ľudia bez rodín, alebo takí party ľudia. Najmä tí, čo sú zvyknutí chodiť von a doma neobsedia. Aj tento rok sa naša vianočná akcia začína o 22. hodine. Ľudia chodia hneď od začiatku, čo je vlastne iné oproti akciám cez rok, keď prichádzajú neskôr. Atmosféra v klube je na Vianoce celkovo iná, viac pozitívna. Zvyčajne dídžeji hrávajú veselšie a známejšie veci v danom žánri,“ odpísali zo Subclubu, kde sa tento rok koná akcia pod názvom XXX-Mass.

Keď priatelia sú druhou rodinou

Tradíciu akcií na 24. decembra má aj bratislavský Nu Spirit, tento rok nebude výnimkou. „Snažíme sa prinášať ľuďom náhradný program, odlišný od tradičných kresťanských tradícií. Ctíme si narodenie pána Ježiša Krista spôsobom, ktorý je nám blízky,“ odkázali z klubu. Vianoční zákazníci sú pritom rôznorodí. „Prídu mladí, ale aj starší, najmä však páry, ktoré ešte nemajú deti, alebo sa už v klube ukážu len zriedka pre iné povinnosti. Polnočnú v Nu Spirit Clube si teda vyhradia na stretnutie so starými známymi.“

V zahraničí sa firmy predháňajú vo vianočných... Foto: SHUTTERSTOCK
Vianoce - single V zahraničí sa firmy predháňajú vo vianočných ponukách pre osamelých.

Podľa nášho interného prieskumu podniky rokmi ustúpili od večerných začiatkov štedrovečerných akcií a štart býva obyčajne najskôr okolo desiatej hodiny. „Vzhľadom na to, že nie sme neveriaci Tomáši, naša akcia sa takisto začína až po desiatej večer. Zo skúseností vieme, že sú aj takí, ktorí prídu hneď na začiatku, sú to najmä tí, ktorým nevonia kadidlo a chcú tráviť vianočné sviatky s priateľmi. Čo sa týka programu, už tradične ľudí vítame technom slovenských top dídžejov ako Toky, Tibor Holoda či Benco,“ hovoria v Nu Spirite.

A ako to vidia hostia takýchto akcií? „Hoci už nebývam s rodičmi, počas vianočných sviatkov si ich užijem až-až, takže je super, že práve Štedrý večer môžem stráviť aj s ľuďmi, ktorí sú mi rovnako blízki ako rodina. Chodíme taká menšia partia pravidelne, ale darčeky si nenosíme. Určite sa to zmení, keď sa s priateľom rozhodneme mať deti, ale dovtedy mi to takto vyhovuje,“ hovorí Andrea Kováčová. A čo rodičia? „Prvýkrát neboli nadšení, ale videli, že sa na kamarátov teším, tak ma neodhovárali. Teraz to už berú ako tradíciu. Asi by to bolo iné, keby sme boli veriaci,“ dodáva.

Pre niektorých je Štedrý večer v klube skôr len experimentom. „Bol som k tomu tak trochu pritlačený, doma nám totiž vypadla elektrina,“ hovorí Michal Kružlik, ktorý strávil Vianoce pred dvoma rokmi v Nu Spirite. „Klub bol úplne plný, ľudia skôr tak vo veku nad tridsať rokov, málo študentov. Atmosféra sa mi páčila. Všetci síce dosť popíjali, ale nálada bola príjemná, uvoľnená. Rozhodne iná ako v bežný piatok alebo sobotu. Cítil som sa však trochu podivne, že na Vianoce žúrujem. Myslím, že to bola pre mňa jednorazová záležitosť. Na Štedrý večer chcem bývať doma,“ uzavrel.

Vzniknú ponuky pre osamelých?

Trend, ktorý sa na Slovensku zatiaľ ešte výraznejšie nepresadil, sú vianočné ponuky pre ľudí bez partnera aj bez rodiny. V zahraničí už roky pre týchto ľudí fungujú neziskové aj komerčné aktivity. Komunitné centrá organizujú vianočné posedenia pre osamelých ľudí, aby na Štedrý večer nemuseli byť sami. Existujú však aj komerčné agentúry, ktoré pre „single“ ľudí pripravujú večere v hoteloch spojené s tanečnou zábavou a možnosťou zoznámiť sa, či dokonca celé pobyty v luxusných rezortoch. Niektoré cestovné agentúry sa dokonca výslovne zameriavajú na túto klientelu.  

Táto cieľová skupina je pritom aj na Slovensku dostatočne veľká, podľa prieskumu Štatistického úradu sa až 42 percent Slovákov nachádza v kategórii nezadaní, čo znamená, že sú buď slobodní, rozvedení alebo ovdovení. Samozrejme, mnohí z nich majú partnerov, či rodičov alebo súrodencov, aj tak je to veľmi široká cieľová skupina. Zo slovenských firiem sa však na nich zatiaľ vo väčšom zameriavajú len internetové zoznamky, ktoré sa snažia počas Vianoc ľudí presvedčiť, aby si u nich predplatili členstvo a budúce Vianoce už neboli sami.

Ďalším trendom, ktorý by onedlho mohol zavítať aj k nám, je ignorovanie televízneho programu. Podľa tohtoročného prieskumu OnePoll si až 37 percent mladých Britov pod 35 rokov bude na Vianoce púšťať filmy, seriály či iný televízny program zo streamovacích služieb, ako je napríklad Netflix, a teda nebudú sledovať ponuku klasických televíznych staníc. No u nás rozšíreniu tohto trendu bráni najmä to, že tu neexistuje lacná streamovacia služba pre video služby. Po jej príchode sa možno skončia časy, keď polovica Slovenska sleduje v ten istý čas Perinbabu.

Pri preberaní cudzích trendov však treba postupovať opatrne, aby sa to neskončilo tak, ako napríklad v Japonsku. Američania žijúci v Tokiu mali kedysi na Štedrý večer málo možností, kde si zaobstarať kura či morku, teda pokrm, ktorý sa im spája s Vianocami. Jednou z nich bola fastfoodová sieť KFC. K Američanom sa však postupne začali pridávať domáci, ktorí sa mylne domnievali, že ide o americkú tradíciu. Dnes je to masová záležitosť, mnoho Japoncov si dokonca rezervuje vianočné menu už v októbri, aby sa na Štedrý deň vyhli hodinovým radom pred predajňami reťazca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #zvyky #vianočný darček #vianočná kapustnica #tradície