Peter Volna sa prevyšíval do knihy rekordov

Práve v období Vianoc sa pred vyše 20 rokmi dostal ku koníčku, ktorému sa zrejme na Slovensku venuje len zopár mužov.

26.12.2014 14:00
Posledná večera, Peter Volna Foto:
Obraz s názvom Posledná večera Pána má rozmery 194 krát 134 centimetrov. Vyšitý je presne 1 111 111 krížikovými stehmi.
debata

Vďaka nemu ľahšie preklenul zložité životné obdobie, keď mal zdravotné problémy. Spadol totiž v lese, v nohe mu praskla cieva, a hoci to spočiatku ani nebolelo, krv mu zatiekla do bedrového kĺbu. Napokon po mesiacoch trápenia skončil v nemocnici.

Nasledovala vážna operácia, po ktorej sa dlho zotavoval doma. Takmer nehybný, nedokázal prakticky nič robiť. „Žena v zamestnaní, deti v škole, ťažko som znášal dlhé hodiny samoty. Niekedy v čase Vianoc v roku 1992 sa mi však dostal do rúk kreslený vtip môjho obľúbeného Nepraktu. A napadlo mi, že by som aj po ležiačky mohol z neho urobiť vyšívaný obrázok,“ spomína na svoju prvotinu Peter Volna (51) z obce Podhradie pri Martine.

Presne 2. januára 1993, na ten dátum nikdy nezabudne, pomocou mriežky zväčšil a na jemné plátno preniesol kreslený vtip českého karikaturistu Jiřího Wintera, ktorý sa pod týmto pseudonymom skrýval. A potom ho pekne farebne vyšil plným stehom. „Postupne som Nepraktových vtipov povyšíval 16. Všetky som zarámoval, na rámik nalepil text,“ opisuje bývalý mechanik nastavovač.

Vyšívanie ho časom úplne dostalo. A našiel aj ďalšiu inšpiráciu. Manželka mu priniesla časopis s papierovými vzormi výšiviek známych historických dominánt. „Pamätám si, päť z nich bolo slovenských a päť českých. Všetky som povyšíval, ale už krížikovým vzorom, ktorý používam doteraz,“ pokračuje. Bratislavský a Pražský hrad, Karlštejn, Spišský hrad… Postupne sa dostal k rôznym motívom hradov, zámkov, kaštieľov a iných objektov. Rodinná známa mu nejaké priniesla aj zo zahraničia, takže v jeho zbierke pribudli obrazy z Anglicka – Buckinghamský palác, katedrála v Salisbury či Towerská pevnosť, ale trebárs aj ruský Chrám Vasilija Blaženého.

Keď sa mu predkreslené námety minuli, začal si ich vyrábať sám. Zväčšeniny pohľadníc presvietil na milimetrový papier a rozkreslil každú farbu, každý krížik. „Momentálne pracujem už na 47. obraze tejto série, vyšívam poľský hrad Malbork, najväčšiu tehlovú gotickú stavbu na svete, zapísanú aj v zozname UNESCO,“ pochváli sa. V čase, keď dosiahol okrúhlych 40 obrazov, chcel sa uchádzať o zápis do knihy slovenských rekordov, ale nebol vraj záujem.

Po dokončení štyridsiateho piateho diela sa preto obrátil na českých zberateľov rekordov a Múzeum rekordov a kuriozít v Pelhřimove ho bez problémov zaregistrovalo do svojej databanky českých a svetových naj… Českí priatelia jeho prácu vo svojej knihe rekordov vyjadrili aj číselne. Obrazy z kolekcie, ktorú pripravoval v dvoch etapách, v rokoch 1996 až 1998 a 2010 až 2013, boli podľa údajov z nej vyšité 610 791 krížikmi a autor nad nimi strávil 4 077 hodín čistého času práce. „Dve z mojich diel, zámky v Markušovciach a vo Vrchlabí, mám v pelhřimovskom múzeu stále vystavené,“ zdôrazňuje „výšivkár“.

Najpyšnejší je však Peter Volna na najväčší obraz, aký doteraz vytvoril. Robiť na ňom symbolicky začal 1. januára 2000 a dokončil ho až o deväť rokov. Má názov Posledná večera Pána a úctyhodné rozmery 194 krát 134 centimetrov. Vyšitý je presne 1 111 111 krí­žikovými stehmi, v 1 276 radoch a 871 stĺpcoch. Na jeho výrobu spotreboval dvetisíc balení osemmetrových vyšívacích bavlniek, ktoré si vždy rozplietol na dva pramene, čiže zužitkoval 48 kilometrov priadze.

„Ako predloha mi slúžila obyčajná, trochu už aj pokrčená pohľadnica s týmto náboženským motívom,“ prezradí. Nad prácou strávil neuveriteľných 10-tisíc hodín a takisto sa ňou prevyšíval do českej knihy rekordov. Ale predovšetkým, ako pripomína, veľmi mu pomohla zdravotne sa zotaviť.

Plánov má ešte dosť, vyšívanie ho baví čoraz viac a zostáva mu verný. „V prvom rade by som chcel dotiahnuť počet vyšitých historických stavieb na okrúhlu päťdesiatku,“ naznačí. Vyšívacou ihlou by rád „nakreslil“ najväčšie kultúrne pýchy ďalších susedných štátov – Ukrajiny, Maďarska, Rakúska.

A potom, uvažuje, prídu na rad ďalšie štáty Európskej únie, Európy, sveta… Niektoré diela vystavuje v galérii v Martine, iné „motivačne“ zapožičal známej, ktorá si otvorila obchodík s textilnou galantériou. „Nehanbím sa, že ako chlap sa venujem ženskej záľube. Hlavne, že ma vyšívanie napĺňa a robí môj život krajším a zaujímavejším,“ uzatvára vyšívací rekordman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšívanie #Peter Volna