Bratislavčan čaká, kým bude raketa hotová

Bratislavčan Róbert Vokál (27), ktorý vyhral cestu do vesmíru, si na svoj let ešte bude musieť počkať. Podľa pôvodných odhadov mal do rakety nasadnúť už koncom tohto roka, poletí však o niekoľko mesiacov neskôr.

29.12.2014 15:00
róbert vokál, let do vesmíru, vesmír, kozmonaut Foto:
Róbert Vokál sa už letu do vesmíru nemôže dočkať.
debata (3)

Raketa pre víťaznú posádku ešte nie je postavená a otestovaná. Vokál nezaháľa a zatiaľ športuje, nevyhýba sa adrenalínu a spolupracuje s vesmírnou organizáciou.

„Raketa XCOR Lynx 1 je takmer dokončená, nedávno sme dostali fotografie. Predpokladám, že prototyp bude funkčný v prvom štvrťroku 2015. Potom prebehne niekoľko desiatok testovacích letov pre prvých zákazníkov. Až potom pôjdem ja a zvyšných 22 víťazov. Čakám a akúkoľvek alternatívu odmietam,“ hovorí Vokál s tým, že podľa jeho odhadov poletí až v roku 2016. Zatiaľ čulo komunikuje so spoločnosťou XCOR Space Expeditions, ktorá letenky zabezpečuje. Riešia sa „papierovačky“ a zdravotné prehliadky.

„Organizátori súťaže aj letu nám zabezpečili bohatý tréning. Lietali sme na stíhačke letový profil ako pri návrate zo 103-kilometrovej výšky, zažili sme 4G aj parabolický let ZeroG s nulovou gravitáciou a ďalšie disciplíny. Ešte musím absolvovať nejaké zdravotné kontroly, ale inak som plne pripravený na let,“ vysvetľuje.

So smiechom dodáva, že totožný let už niekoľkokrát zvládol doma na počítači. Keďže oficiálne tréningy stoja niekoľko tisíc eur, čo si nemôže dovoliť, pripravuje sa len v rámci svojich možností. Zabáva sa na počítačových simulátoroch, športuje a nevyhýba sa adrenalínovým zážitkom. Miluje paraglajding, potápanie a všetko, čo vonia dobrodružstvom. Okrem toho spolupracuje so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity na stavbe prvej slovenskej družice, ktorá by mala letieť približne o dva roky.

Vstupenku do kozmu získal vďaka súťaži AXE... Foto: ARCHÍV
róbert vokál, trénink, výcvik, AXE apollo space academy, Vstupenku do kozmu získal vďaka súťaži AXE Apollo Space Academy, ktorej súčasťou bola aj prekážková dráha.

„Neporovnávam sa s Ivanom Bellom, veľmi dobre viem, aký je rozdiel medzi suborbitálnym letom a astronautom. Niekde však začať musím a na mojom zozname je aj cesta na Mesiac. Čas ukáže, či sa to podarí alebo to aspoň skúsim,“ dúfa Vokál.

Bratislavčan získal vstupenku do kozmu vďaka súťaži AXE Apollo Space Academy. Aj keď si na začiatku myslel, že celá súťaž je len podvod na zákazníkov a organizátori rozdajú lístky svojim známym, išiel do toho. Aby sa dostal do regionálneho kola, na sociálnej sieti za neho museli zahlasovať kamaráti, zdieľal rôzne statusy a zadával kódy výrobkov. Podarilo sa, Vokál postúpil a užil si regionálne finále na festivale Sziget v Budapešti.

Následne sa ako jediný Slovák dostal na Floridu, kde sa konalo medzinárodné finále. V rámci neho pilotoval lietadlo SIAF Marchetti SF260, zažil beztiažový stav i extrémne preťaženie. „Dostali sme cukríky a snažili sa ich v stave beztiaže chytať. Je to ťažšie, ako sa zdá. Skúsili sme plávať, čo vôbec nefunguje a môžete niekoho zraniť. Ja som sa teda skrčil do guľôčky a nechal sa len tak poletovať,“ spomína Vokál na nevšedný zážitok. Okrem toho musel zdolať prekážkovú dráhu, behať slalom či stavať raketu z rôznych nevšedných materiálov.

„Dráha vyzerala výnimočne náročná, chlapci odchádzali v kŕčoch. Aj ja som vedel, že nie som žiaden mega športovec. Bol hodnotený čas, ale vraj to nebolo jediné kritérium. Hodnotil sa aj entuziazmus, tímová práca či chytrosť,“ pripomenul. Musel zdolať lezeckú stenu, skákať na švihadle, strieľal penovými šípkami do terčíkov, klikoval, robil brušáky, plazil sa rúrami. „Prežil som, odplazil som sa do stanu a po niekoľkých hodinách som prestal dychčať. Zapadalo slnko, bolo krásne.“

Po zdolaní viacerých náročných disciplín sa stal jedným z 23 víťazov letu do vesmíru. Výhercovia by sa na Zem mali pozrieť zo suborbitálnej lode z výšky 103 kilometrov. Let by mal trvať asi 40 minút od štartu po pristátie. Už do piatich minút od štartu by sa posádka mala dostať do 60-kilometrovej vzdialenosti od Zeme. Potom sa vypnú motory a keď raketa prekročí sto kilometrov, na chvíľu sa zastaví a poletí späť na Zem.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Robert Vokál #AXE Apollo Space Academy #vesmírna raketa