Arabskí lekári bijú na poplach, sobáše príbuzných ničia národ

Vedci sa snažia Saudských Arabov presvedčiť o nevhodnosti uzatvárať sobáše v rámci rodín, ako je to v tamojšej spoločnosti zvykom. Kráľovstvo má nezvyčajne vysoký výskyt genetických ochorení, čo je dôsledok tejto spoločenskej praxe, napísal server gulfnews. Genetik Ajmán Sulajmán sa usiluje o zavedenie povinných lekárskych testov snúbencov.

21.01.2015 13:00
moslimka, Saudská Arábia, burka Foto: ,
Podľa Nihád Kašiovej, ktorá vedie embryologické oddelenie, je endogamia príčinou 70 % abnormalít zistených u plodov.
debata (12)

V saudskoarabskej televízii povedal, že množstvo endogamných sobášov, teda manželstiev medzi príbuznými, stále pribúda. V roku 2004 tieto sobáše tvorili 53 percent uzatváraných manželstiev, teraz je to už 67 percent.

Doktor Sulajmán, ktorý pôsobí tiež ako konzultant v rijádskej nemocnici kráľa Fajsala, povedal, že kráľovstvu hrozí množstvo genetických chýb. Už teraz patrí ku krajinám s ich najväčším výskytom. Genetická abnormalita sa vraj vyskytuje u jednej z tisíc osôb. Pre porovnanie, v USA je tento pomer 1:4 000 a v Japonsku 1:8 000. „Máme osemkrát vyšší výskyt genetických chorôb než Japonsko,“ povedal Sulajmán. „Musíme príbuzenské zväzky obmedziť. Navrhujem preto zaviesť povinné predmanželské testovania,“ dodal.

Kráľovstvo na nebezpečenstvo rodinných zväzkov začalo upozorňovať pred 11 rokmi a zaviedlo vtedy program zvaný Zdravé manželstvo. Predmanželskou poradňou v ňom odvtedy prešlo viac než 3,2 milióna občanov. Sulajmán povedal, že na začiatku radu odborníkov upustiť od manželstva poslúchlo len osem percent vyšetrených, teraz je to už 60 percent. „Chceme docieliť stopercentný súhlas,“ povedal.

O genetickej záťaži medzi populáciou hovorila tiež doktorka Nihád Kašiová, ktorá vedie embryologické oddelenie detskej nemocnice na východe kráľovstva. Podľa nej je endogamia príčinou 70 percent abnormalít zistených u plodov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #Saudská Arábia #genetika