Zmrazení nebožtíci čakajú v kryocisternách na lepšiu budúcnosť

Možnosť nechať sa po smrti zamraziť v nádeji na neskoršie oživenie nalákala už niekoľko ľudí a podobný osud čaká ďalších, ktorí zaplatili desaťtisíce eur. Spoločnosti zaoberajúce sa kryonikou už zakonzervovali 200 tiel - bez vedeckých či ekonomických záruk, píše talianska agentúra ANSA.

26.01.2015 14:00
kryonika, kryokomora, vedci, veda, pokus,... Foto:
Chladenie ľadom, napustenie tela kryoprotektívnym roztokom, nakoniec dlhá cesta v mrazivom dyme tekutého dusíka...
debata (2)

Je to vstup do predizby večnosti, kde sú ľudské telá ponorené do tekutého dusíka s teplotou mínus 196 stupňov: tu sa smútok stáva nádejou a veda náboženstvom ponúkajúcim vzkriesenie. Už dvetisíc ľudí podpísalo dohodu o kryoprezervácii a čaká na zmrazenie po tom, ako ich srdce prestane biť. Zatiaľ sú v akýchsi cisternách nazývaných tewar telá dvoch stoviek osôb.

Kryonika je veda, ktorá sa zaoberá zachovávaním mŕtvych ľudských bytostí za nízkych teplôt v nádeji, že v budúcnosti bude možné obnoviť ich životné funkcie. Cena sa pohybuje od 28-tisíc do 150-tisíc eur. Pre tých, ktorí s kryonickou spoločnosťou podpíšu zmluvu, to je akási poistka nesmrteľnosti. A beda tým, ktorí by ich zakonzervovanie označili za fantasmagóriu…

Okrem dvoch spoločností, Alcor a Cryonics Institute, ktoré už roky pôsobia v Spojených štátoch, sa zrodila podobná firma v Rusku pod názvom Kryorus. V Európe patrí k najväčším stúpencom kryoniky Veľká Británia a Nemecko. Rastie reklama hibernácie na internete a vo svete pôsobí asociácia skúmajúca, ako uľahčiť a urýchliť systém prepravy tiel určených na zmrazenie. A to všetko sa deje v očakávaní toho, že veda za päťdesiat či sto rokov bude vyspelejšia ako teraz a ľuďom, ktorí dnes podľahnú nejakej chorobe, bude schopná vrátiť život, hovorí šéf kalifornskej spoločnosti Alcor Max More.

Chladenie ľadom, napustenie tela kryoprotektívnym roztokom, nakoniec dlhá cesta v mrazivom dyme tekutého dusíka. Odpočinok bez pohybu, ktorý môže trvať mnoho desaťročí, a možno dokonca storočí. Ten, kto je teraz vo všeobecnom zmysle mŕtvy, sa tu stáva pacientom. Podľa zástancov kryoniky teda nejde o žiadne úmrtie, ale o stav očakávania vzkriesenia.

V Spojených štátoch v niekoľkých prípadoch začali s kryokonzerváciou klientov tesne po smrti, keď boli pacienti v záverečnej fáze nejakej choroby alebo vo vysokom veku. Tím spoločnosti prichádza k lôžku pacienta, a keď lekári potvrdia smrť, jeho telo sa ponorí do ľadového kúpeľa, ktorý mu zrazí teplotu. Potom sa do tela pridajú rôzne chemikálie, ktorých cieľom je spomaliť metabolizmus, aby sa neporušili bunky.

V kryonickom centre sa do tela napustí kryoprotektívny roztok alebo heparín, ktorý chráni pred poškodením tkanív a buniek. Počas niekoľkých dní sa potom postupne znižuje teplota tela, až sa dosiahne mínus 196 stupňov Celzia. Podľa expertov na kryoniku môžu telá v tewaroch, akýchsi vertikálnych cisternách, ktoré obsahujú aj šesť tiel uložených s hlavou smerujúcou dole, prebývať až sto rokov. Potom už závisí všetko len na vedeckom pokroku.

Viera v tento pokrok sa zakladá podľa Maxa Mora na skutočnosti, že na rozdiel od doby pred 50 rokmi, dnes lekári vykonávajú a používajú také metódy a lieky, ktoré predtým neexistovali. „Musíme sa pýtať, či pred 50 rokmi dokázali lekári s určitosťou potvrdiť, že je osoba mŕtva. Podobne je to aj dnes. Neznamená to, že je telo mŕtve alebo že osoba odišla. Znamená to len, že organizmus odmietol ďalej fungovať v bode, kde dnešná medicína a technika už nedokážu urobiť viac,“ vyhlasuje Max More.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #zmrazenie #kryoterapia