Čínski pohlavári vraj na okázalej hostine jedli ohrozeného veľmloka

Čínske úrady vyšetrujú prípad vysokých bezpečnostných predstaviteľov, ktorí si vraj pri okázalej hostine pochutnávali na kriticky ohrozenom veľmlokovi čínskom. Informoval o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na čínsku tlač.

28.01.2015 11:00
debata (4)

Banket sa konal minulú stredu v juhočínskom priemyselnom meste Šen-čene, uviedol denník The Southern Metropolis Daily. Niekoľkým reportérom denníka sa údajne podarilo na opulentnú hostinu preniknúť. Keď fotografovali účastníkov pri odchode, vraj ich zbili. V súvislosti s prípadom bolo najmenej 14 policajtov dočasne zbavených funkcie.

Čína minulý rok prijala prísnejšie tresty pre osoby, ktoré sú prichytené pri konzumácii vzácnych divoko žijúcich zvierat. Vinníkom hrozí až desaťročné väzenie.

Prezident Si Ťin-pching tiež po svojom nástupe do funkcie začal protikorupčnú kampaň, ktorá neobchádza ani vysoko postavených činiteľov vládnucej komunistickej strany. Úradníci boli okrem iného vyzvaní, aby prestali organizovať nákladné bankety.

Najnovší škandál zdokumentoval denník The Southern Metropolis Daily. Jeho novinári vraj dostali tip, že sa bude konať veľkolepá večera za účasti asi 28 ľudí, na ktorej budú aj vysokí bezpečnostní predstavitelia. Financovaná vraj bola z verejných fondov a podávať sa mal chránený veľmlok čínsky (Andrias davidianus), ktorý dorastá do dĺžky takmer 180 centimetrov a je v oblasti považovaný za delikatesu.

Denník vyslal na miesto dvoch reportérov a fotografa, ktorým sa podarilo preniknúť do reštaurácie. Do súkromnej jedálnej sály sa vraj nedostali, ale počuli, ako sa hostiteľ chváli, že hosťom ponúkne „špeciálne pohostenie“.

Účastník hostiny neskôr denníku potvrdil, že bol servírovaný rod veľmlok čínsky, ktorého hostiteľ priviezol na večierok. Podávané jedlo vraj vyšlo na 6 352 jüanov (900 eur). Hostia vraj tiež pri odchode dostali tašky s rybami pochádzajúcimi údajne z nádrže, kde je zakázaný rybolov.

Keď hostia zistili, že ich pri odchode z reštaurácie fotografujú, došlo k násilnému konfliktu. Novinárov údajne zmlátili a ukradli im vybavenie a telefóny.

Oficiálna tlačová agentúra Nová Čína neskôr oznámila, že 14 policajtov bolo dočasne zbavených funkcie. Zatiaľ nie je jasné, či boli medzi hosťami akcie alebo boli privolaní až ku stretom po večierku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jedlo #ohrozený druh #banket