Umelec si uctil obete holokaustu - 'poslal' Simpsonovcov do plynu

Taliansky umelec a aktivista Alexsandro Palombo nakreslil postavy z amerického televízneho seriálu Simpsonovci ako väzňov niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Ide o jeho príspevok k 70. výročiu oslobodenia tejto „továrne na smrť“, píše na svojom internetovom portáli izraelský The Jerusalem Post.

28.01.2015 10:45
debata (1)

Séria, ktorú Palombo nazval „Nikdy viac“, má podľa neho ľudí prinútiť k zamysleniu a pripomenúť im, čo sa vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau počas druhej svetovej vojny stalo. Nacisti tam povraždili viac ako 1,1 milióna ľudí, z toho väčšinu Židov.

Na jednom z obrázkov komando esesákov vyháňa Simpsonovcov oblečených v kabátoch s našitou židovskou hviezdou z nákladného vagónu, na inom sa všetci, už značne vychudnutí, skleslo pozerajú spoza ostnatých drôtov alebo sa nachádzajú v plynovej komore.

„Jedine prostredníctvom pamäti môžeme bojovať proti rasizmu, antisemitizmu, homofóbii a všetkým druhom intolerancie, ktoré ohrozujú spoločnosť,“ povedal Palombo.

Portál news.com.au pripomína, že vlani v novembri Palombo obsadil známe ženské hrdinky kreslených rozprávok do úlohy obetí domáceho násilia. Krvácajúcu tvár plnú modrín tak nakreslil Snehulienke, Popoluške alebo Marge Simpsonovej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Osvienčim #kresba #Simpsonovci #Auschwitz