Inšpirujte sa tipmi foodblogerov

Jedlo je ich potešením už od malička, blogovanie prostriedkom sebarealizácie a zhmotnením toho, čo ich baví. Foodblogeri vymýšľajú jedlá, a keď dovaria, nútia svojich spolustolovníkov čakať, kým neurobia dokonalý záber a "nezavesia" ho so zaujímavým textom na internet. Zapnite laptopy, tablety či smarfóny a inšpirujte sa tipmi slovenských foodblogerov.

14.03.2015 06:00
Biteme profil Foto:
Barbora a Mimi vďačia za svoju kulinársku vášeň vegetariánstvu.
debata

Barbora a Mimi: Bite me – Zahryzni do mňa

Za blogom Bite me stoja dve kamarátky – Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková. Obe sú "račice”, majú rady dobré jedlo, posedenia s priateľmi a rady experimentujú. Ako sa dali dohromady? "Mimi bola žiačkou môjho priateľa, ktorý ju učil hrať na gitaru. Keďže sú obidvaja vegetariáni, začali si mailom vymieňať recepty aj s fotkami. Postupne som si s Mimi vymieňala recepty už len ja a raz, pred tromi rokmi sme si pri fľaši vína povedali, že si založíme blog,” vysvetľuje Barbora, speváčka kapely Bloom. V ten večer vymysleli aj názov – Bite me – v ktorom sú iniciály ich krstných mien. Kúpili si šablónu webovej stránky a začali ju napĺňať receptami a fotkami. K blogu postupne pribudla relácia v rádiu o zdravej výžive, vďaka čomu sa začali aj v tejto oblasti vzdelávať.

Obidve dievčatá sú vegetariánky, preto na ich blogu nájdete recepty najmä zo zeleniny a ovocia. „Veľa ľudí si myslí, že vegetariáni sa živia len klíčkami a vyprážaným syrom, preto sme sa chceli podeliť so všetkými dobrotami, ktoré pripravujeme,“ hovorí Barbora, ktorú k vegetariánstvu priviedli pred šiestimi rokmi zdravotné problémy a priateľ Lukáš. "Môj organizmus horšie trávil jedlá z mäsa, bola som z nich unavená. Keď som ich vylúčila, cítila som sa lepšie.” Zatiaľ čo s mäsom sa Barbora rozlúčila rýchlo a bezbolestne, cukor a múka jej v jedálnom lístku veľmi chýbali. "Nevedela som, čím ich mám nahradiť. Inšpirovala som sa zahraničnými webstránkami a tak začali vznikať zaujímavé recepty.”

Aj Mimi, ktorá pracuje v cestovnej agentúre, vďačí vegetariánstvu za svoju kulinársku vášeň. „Varenie ma začalo baviť v čase, keď som zo svojho jedálnička vyradila mäso. Musela som hľadať nové recepty a v tom mi nevedel nikto z môjho okolia poradiť. Bavilo ma skúšať rôzne nové jedlá, o ktorých som dovtedy ani len nepočula.“

Zdravý fastfood

Obľúbené jedlo Barbory boli šúľance s orechmi, ktoré jej zvykla robiť babka. Dnes u nej bodujú najmä zeleninové jedlá. „Také zelerové alebo batátové hranolčeky. Rada napodobňujem fastfoodové jedlá. Pripravujem si bezlepkové placky, do toho si dám grilovanú zeleninu a rôzne omáčky. Vyzerá to nezdravo, ale opak je pravda.“

Sladké jedlo patrilo k naj aj v prípade malej Mimi: „Letné prázdniny som pravidelne trávila s dedom na strednom Slovensku a tam na chate sme si často robili palacinky. Plnené tvarohom, domácim lekvárom alebo len tak do ruky cestou k jazeru. Milujem ich dodnes.“ Okrem palaciniek zbožňuje zeleninové karí s arašidmi a ananásom, šalát s grilovaným kozím syrom a hruškou, nátierku z pečenej mrkvy či tekvicovú polievku.

Na blogu sa snažia uverejňovať nekomplikované recepty, ktoré nezaberú veľa času, a ktoré nemajú veľa ingrediencií. Také, po ktorých neostane v kuchyni neporiadok na dve hodiny upratovania. Inšpirujú sa, ale nekopírujú, baví ich vymýšľanie nových chutí. Neraz sa inšpirujú len tým, čo majú v chladničke. „Viete, prečo ľudia nevaria podľa kuchárok? Jedlo má veľa ingrediencií, príprava trvá dlho, a pri receptoch chýbajú obrázky. Aj preto pri každom recepte uverejňuje fotky z postupu.“

Nové jedlá pridávajú raz do týždňa, s Mimi sa striedajú. Fotia na mobil a malý kompaktný fotoaparát. „Fotenie prebieha väčšinou chaoticky. Mám síce vopred premyslené, kde budem jedlo fotiť, ale niekedy trvá pomerne dlho, kým nájdem tú správnu perspektívu a urobím záber, s ktorým som spokojná. Už párkrát sa na mňa pri stole čakalo tak dlho, že jedlo stihlo vychladnúť,“ priznáva Mimi. Občas sa dielko nepodarí. "Naposledy to boli lievance z kokosovej múky. Chcela som urobiť bezlepkové a nedala som do nich špaldovú múku. Boli príšerné. Nedali sa jesť. Ani priateľovi nechutili,” dodáva Barbora.

Zatiaľ čo Lukáš vegetariánske výtvory Barbory dobrovoľne konzumuje, Mimi svojmu priateľovi občas upečie aj nejakú „flákotu“ mäsa. „Chutia mu však aj bezmäsité jedlá a veľmi ma podporuje. Často sa z neho stáva hlavný ochutnávač a potom, čo raz zjedol sójové mäso, povedala som si, že to musí byť láska,“ usmieva sa Mimi.

Cukinové lievance. Foto: Archív Bite Me
Cukinové lievance. Cukinové lievance.

Cukinové lievance

(pre 2 – 3 osoby)

Ingrediencie:

100 g postrúhanej cukiny, 2 väčšie vajcia, 3 PL olivového oleja, 2 PL medu, 4 PL cmaru alebo 2 PL mlieka s 2 PL bieleho jogurtu, 130 g špaldovej celozrnnej múky, 1/4 ČL soli, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL mletej škorice, 2 štipky nastrúhaného muškátového orieška

Postup: Mixérom zmiešame vajcia, olej a med, pridáme nahrubo nastrúhanú cukinu. V ďalšej miske zmiešame suché ingrediencie – múku, soľ, sódu bikarbónu, mletú škoricu a muškátový oriešok. Múkovú zmes primiešame do tekutej, lievance z každej strany opekáme na rozpálenej panvici s trochou oleja alebo masla. Nie dlho, aby ostali nadýchané a vláčne. Servírujeme s cottage syrom a sezónnym ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #blog #gastronomickí blogeri #foodbloger