Tatiana: U nás doma sa vždy dobre a zdravo varilo

14.03.2015 06:00
Tatiana Foto:
Blogovaním sa Táňa zlepšila vo varení aj v písomnom prejave.
debata

Tatiana: U nás doma sa vždy dobre a zdravo varilo

Tatiana Leová si v detstve najviac pochutnávala na klasike – pečenom kurčati s ryžou a paradajkovo-cibuľovým šalátom. Dnes má rada ázijskú kuchyňu a jedlá s tajomnými názvami – pho bo (vietnamská hovädzia polievka), tom yum goong (thajská krevetová polievka), prípadne krevety na akýkoľvek spôsob. Tatiana sa odmalička motala v kuchyni.

„U nás doma sa vždy dobre a zdravo varilo, čo je vo veľkej miere dané tým, že mám polovičné korene z Ázie. Od otca som sa priučila ázijskej kuchyni, od mamy slovenskej klasike. Koriander, kokosové mlieko, škoricu, zázvor alebo kurkumu používam pri varení bežne.“ Hoci vyštudovala Ekonomickú univerzitu a pracovala vo finančnom kontrolingu, s grafmi a tabuľkami nebola kamarátka. „Už počas vysokej školy som začala sledovať gastronomicky ladené programy, čítať knihy a časopisy o varení a experimentovať v kuchyni. To ma drží doteraz.“

Začala aj viac dbať na to, čo má na tanieri. Čítala zloženie výrobkov na etiketách, starostlivo vyberala potraviny a ich zdroje. „Prestala som kupovať polotovary, obmedzila návštevy fastfoodov a začala viac variť doma, pokiaľ možno zo sezónnych a lokálnych surovín, ktoré neprecestovali polovicu zemegule " Jedlá, ktoré Tatiana pripravovala, chutili jej expriateľovi, rodine aj kamarátkam. Presviedčali ju, aby si založila blog. Ako vznikol jeho názov? "Chcela som niečo, čo vystihuje môj pozitívny prístup k jedlu a keďže blogy ako foodlover alebo foodie už v tom čase existovali, zvolila som Foodbloggerku.“

Kilo cibule za päť minút

Tatiana priznáva, že je typická „foodie maniačka“, ktorá si fotí jedlo v akejkoľvek podobe – či už vlastné výtvory, jedlo v reštaurácii alebo čerstvé suroviny na trhoch. V začiatkoch blogovania stačilo pooprašovať fotky osvedčených receptov. Až postupne začala pridávať nové. Pozitívne ohlasy na blog, ktoré pribúdali, ju motivovali k zdokonaľovaniu. Ešte viac študovala knihy o jedlách a navštevovala kurzy varenia. Tatiana sa inšpiruje aj televíznymi programami o varení, kupuje si časopisy a sleduje slovenských a zahraničných blogerov. Väčšinu jedál varí podľa vlastných receptov, zvyšok tvoria osvedčené receptúry, pozmenené podľa chuti a stavu špajze.

„Na začiatku blogovania som bola plná eufórie, varila a uverejňovala som recepty takmer každý deň. Naučila som sa popritom variť veľa nových jedál a získala určitú zručnosť a rýchlosť v kuchyni. Kedysi som šúpala kilo cibule aj hodinu, teraz mi to trvá len päť minút. Blogovanie mi tiež pomohlo vycibriť si písomný prejav. Každý príspevok totiž musí mať hlavu aj pätu, príbeh a čitateľ by sa mal popri recepte aj niečo dozvedieť. Najlepší pocit mám vtedy, keď mi niekto napíše, že varil podľa môjho receptu.“

Okrem aranžovania jedlo pred fotením nijako neupravuje. „Nie som veľký zástanca priveľmi štylizovaných fotiek, som skôr za prirodzenosť. Jedlo nevylepšujem lakom ani olejom, ako to zvyknú robiť foodstylisti. To, čo je na fotke, aj zjem,“ smeje sa Tatiana, ktorá okrem blogovania organizuje aj kurzy varenia.

Kokosová polievka s karfiolom a ostriežom. Foto: Archív Foodbloggerka
Kokosová polievka s karfiolom a ostriežom Kokosová polievka s karfiolom a ostriežom.

Kokosová polievka s karfiolom a ostriežom

Ingrediencie:

2 filety ostrieža, 1/2 karfiolu, rybí vývar, kokosové mlieko, 1 ks citrónovej trávy, 1 cibuľa, 1/2 ČL horčičných semienok, 2 ČL kari pasty, 1 ČL šafránu, olivový olej, soľ, biele mleté korenie, kôpor/koriander.

Postup: Filety naporciujeme na približne dvojcentimetrové kúsky, osolíme a okoreníme z každej strany. Karfiol si rozdelíme na ružičky. Na panvicu dáme olivový olej, horčičné semienka, citrónovú trávu roztlačenú čepeľou noža, kari pastu a orestujeme. Pridáme filety, z každej strany orestujeme a nakoniec pridáme karfiol. Filety s karfiolom zalejeme vývarom, kokosovým mliekom, pridáme šafran, dochutíme soľou, korením a varíme. Do hotovej polievky pridáme najemno nakrájaný kôpor alebo koriandrovú vňať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #gastronomickí blogeri #foodbloger