Väčšina Britov nevie správne pripraviť čaj, tvrdia vedci

Väčšina Britov si nevie správne pripraviť čierny čaj, pretože ho nenechávajú dosť dlho vylúhovať. Týka sa to 80 percent šálok čaju, ktorých sa v krajine vypije denne zhruba 165 miliónov, povedali v utorok miestnej tlači vedci z londýnskej univerzity UCL.

17.03.2015 15:00
debata (10)

Väčšina konzumentov lúhuje čajové vrecúška či lístky dve minúty, kým k plnému rozvinutiu príchute treba až päť minút. „Čaj sa skladá z 30-tisíc rôznych chemikálií. Je to veľmi zložitá vec a tieto molekuly potrebujú čas, aby sa prejavili a vzájomne sa ovplyvňovali,“ vysvetlil profesor Mark Miodownik.

V rozhovore s denníkom The Telegraph pripustil, že ide o subjektívny zážitok, ale je presvedčený, že je škoda, že sa ľudia pripravujú o chute príliš krátkym lúhovaním.

„Mňa frustruje, že si Briti myslia, že čaj dobre poznajú, ale väčšina ľudí nevie, čo robí,“ je presvedčený tento vedec. Čaj pritom podľa neho popíja denne 75 percent Britov.

Neexistujú univerzálne pravidlá pre prípravu čaju, ale The Telegraph sa na základe jednotlivých odporúčaní pokúsil nájsť optimálny postup:

  1. Na čajové vrecúška či lístky sa má liať čerstvo uvarená voda, ktorá predtým dlho nevrie.
  2. Ideálne je použiť predhriatu keramickú kanvičku, ale keramické hrnčeky vyhovujú tiež.
  3. Mlieko sa leje do hrnčeka vopred, len keď sa do neho čaj nalieva z kanvice. Pri príprave čaju v hrnčeku sa dáva mlieko až nakoniec.
  4. Lúhovanie má podľa osobných preferencií trvať do približne piatich minút.
  5. Je dobré pred pitím nechať čaj trochu odstáť, pretože jeho ideálna teplota je 60 až 65 stupňov Celzia.
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #čaj #čierny čaj