Ruskú vodku vylepšil chemik Mendelejev

Vpred do kráľovstva nápoja, o ktorom už Anton Pavlovič Čechov tvrdil, že je síce číry, ale dokáže zafarbiť nos na červeno a očierniť charakter. Vodka je najobľúbenejší ruský alkohol, a tak nečudo, že sa mu venuje niekoľko múzeí. Vari najznámejšie stojí v Novoizmajlovskom Kremli na severovýchode Moskvy. Patrí medzi najnavštevovanejšie spomedzi tamojších múzeí venovaných chlebu, dejinám ruského námorníctva či ruským ľudovým hračkám.

19.07.2015 09:00
Novoizmajlovský Kremel, moskovské múzeum vodky Foto:
Novoizmajlovský Kremeľ víta ročne tisíce návštevníkov, práve tu sídli moskovské múzeum vodky.
debata (23)

„Máme tu vždy rušno, dvere sa u nás nezatvoria,“ vraví Marína, predavačka v múzejnom obchodíku. V tunajšom múzeu sa dozviete, že k zvýšeniu kvality vodky prispel predovšetkým ruský chemik Dmitrij Mendelejev. Ten svoju doktorskú prácu napísal práve na tému miešanie liehu a vody. V roku 1863 definoval Mendelejev správny pomer vody a alkoholu a v roku 1894 si dal „vynález" patentovať pod názvom Moskovskaja osobaja. Podľa vedca mal mať destilát 38 stupňov, ale ruská vláda to zmenila na „štyridsiatku“. Vraj aby sa to ľahšie rátalo.

Jeľcin vrátil Rusom vodku

Pri vstupe do múzea vás privíta ruský maco sediaci za stolom, na ktorom má fľašu s nápisom „samohon“. Teda s vodkou domácej výroby, ktorú po treťom vypálení, pridaní vody a rôznych tráv zvyčajne čaká ešte štvrtá destilácia.

„Dnes sa to, samozrejme, robí vo veľkom a vo veľkých podnikoch. U nás v Rusku, ale čoraz častejšie aj za jeho hranicami,“ pripomína Marína uprostred fliaš vodky rôznych tvarov a veľkostí. Väčšia časť zbierky múzea je venovaná 20. storočiu so všetkými jeho plusmi a mínusmi, prudkými historickými zvratmi. Časť exponátov patrí aj Veľkej vlasteneckej vojne. Obľúbená je historka o denných dávkach vodky pre vojakov v prvých líniách. Ukázalo sa, že dokument, ktorými sa tieto prídely zaviedli, podpísal osobne Josif Stalin.

Po vojne sa zaviedli nové opatrenia s cieľom zlepšiť kvalitu vodky a tiež sa objavili nové technológie. Návštevníci múzea sa dozvedia aj o súčasnom stave výroby a spotreby ruskej vodky, ktorá sa (samozrejme, v závislosti od výrobcu) považuje za vysoko kvalitnú.

Novoizmajlovský Kremeľ víta ročne tisíce...
Novoizmajlovský Kremeľ víta ročne tisíce...
+22Novoizmajlovský Kremeľ víta ročne tisíce...

Osobitnú časť múzea tvoria exponáty spojené so „suchým zákonom“, ktorý v Rusku vyhlásil prvý a posledný ruský prezident Michail Gorbačov. Dosiahol ním dokonca niekoľko historických prvenstiev v dejinách krajiny. Napríklad spotreba cukru prekročila domácu produkciu a domáca výroba alkoholu prekonala priemyselné pálenie.

Až Gorbačovov následník Boris Jeľcin „vrátil“ Rusom vodku, ktorej veľmi holdoval, a nakoniec ostala po ňom Vodka Jeľcin. V moskovskom múzeu ju možno vidieť spolu s Gorbačovkou, ktorú si Jeľcinov predchodca „vyslúžil“ za svoju „glasnosť“ a „perestrojku“.

„Hoci vodka sa v Rusku pije už okolo päťsto rokov, o kultúre pitia toho Rusi veľa nevedia,“ nezabudne pripomenúť verejné tajomstvo Marína, predavačka aj sprievodkyňa v jednej osobe. "A práve naše múzeum a ponúkaný výklad majú návštevníkom pomôcť pochopiť, čo pijú, a poučiť ich, ako treba piť,“ dodáva dievčina.

Čo by ste mali vedieť o vodke

1. Liter vodky má hmotnosť 953 gramov.
2. V USA si od roku 2009 každoročne pripomínajú 4. októbra Národný deň vodky.
3. Za vlády Kataríny Veľkej považovali vodku za elitný nápoj.
4. Pred konzumáciou treba vodku ochladiť na 8 až 10 stupňov Celzia. Jej nižšia teplota potláča chuť. Aj preto menej kvalitnú vodku ponúkajú veľmi chladenú.
5. Vodka sa po dlhom čase kazí. Ideálne je konzumovať ju najneskôr 12 mesiacov od jej výroby.
6. V Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku, USA, ale aj v mnohých ďalších krajinách je populárna vodka s obsahom 40 percent liehu. Niekedy je to však aj viac.
7. Ak sa nechceme opiť, tak dve, tri hodiny pred oslavami by sme mali vypiť pol deci vodky.
8. Dmitrij Mendelejev 31. januára 1865 obhájil doktorskú dizertáciu na tému O spojení liehu a vody. Tento deň sa považuje za zrod klasickej ruskej vodky.
9. Deci vodky obsahuje 235 kalórií.
10. Vodka je najčistejší alkohol na svete. Obsahuje totiž v porovnaní s iným alkoholom oveľa menej prímesí.
11. Do roku 1885 vodku predávali iba vo vedrách s obsahom 12,3 litra a bola veľmi populárna.
12. Vypiť liter vodky za 5 až 10 minút spôsobí smrť.
13. Zisk z predaja vodky je porovnateľný so ziskom z ropy a plynu. Boli časy, keď predaj vodky plnil až tretinu ruskej štátnej pokladnice.
14. V rokoch 1977 až 1982 sa Poľsko a Rusko súdili o prioritu výroby vodky ako ruského národného nápoja. Medzinárodný súd dal v tomto smere za pravdu vtedajšiemu ZSSR.
15. Múzeá vodky existujú v Moskve, Petrohrade, ďalších miestach v Rusku či v Amsterdame.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vodka #Mendelejev