Plány islamistov so ženami: Kacírky zotročiť, moslimky vydať

Počet Britov smerujúcich do Sýrie za hnutím Islamský štát (IS) dosiahol vrchol už pred dvoma rokmi. Množstvo mladých žien medzi nimi však podľa britskej vlády dramaticky vzrástlo. Čo za tým je a akú stratégiu IS používa, aby nalákal ženy do svojich radov?

26.08.2015 16:00
moslimka, žena Foto:
Lídri Islamského štátu si veľmi želajú, aby sa ženy stali súčasťou ich utopického úsilia. (Ilustračné foto)
debata (11)

Islamský štát má voči ženám dvojaký postoj. S tými, ktoré považuje za kacírky, zaobchádza takmer ako s podľuďmi, ako s tovarom, s ktorým sa dá obchodovať a darovať za odmenu bojovníkom. Šokujúce zábery z novodobého trhu so sexuálnymi otrokmi v irackom Mosule ukazujú bojovníkov IS, ako diskutujú o cenách za vlani zajaté jezídske dievčatá, z ktorých mnohé sú maloleté.

Na druhej strane má však IS veľké plány s moslimskými ženami, ktoré imigrujú na jeho územie. Pri budovaní takzvaného kalifátu by mali zohrávať kľúčovú úlohu.

Chcú spoločnosť s koreňmi

„Chcú, aby sa k nim ženy pridali. Vidí ich ako základné kamene nového štátu a chcú občanov,“ povedala expertka Katherine Brownová z londýnskej King's College. „Je zaujímavé, že ľudia spájajú IS s kultom smrti, ale to je presný opak toho, čo sa IS snaží vytvoriť, teda nový štát. A veľmi chce, aby sa ženy stali súčasťou jeho utopického úsilia,“ cituje Brownovú BBC.

Aimed Deen je niekdajší bojovník teroristickej organizácie Al-Kajdá a do duše radikálov vidí ako málokto. Domnieva sa, že prístup IS k ženám sa líši od postoja Al-Kajdá alebo Talibanu. „Na rozdiel od Al-Kajdá sa IS snaží vytvoriť stabilnú spoločnosť s koreňmi. Privádza rodiny z moslimského sveta, nielen z Európy alebo z USA, ale aj zo strednej Ázie.“

Sen, ktorý sa končí tragédiou

Po internete kolujú odkazy v rôznych jazykoch vyzývajúce moslimov, aby opustili svoj bezpečný, ale sporný život na Západe a prišli do kalifátu. Väčšina ľudí tento apel ignoruje, ale reaguje naň rastúce množstvo žien. Niektoré sú ako britské dievčatá z východného Londýna, ktoré sa chceli stať džihádistickými nevestami – vydať sa za bojovníka, ktorý im dá postavenie.

„Je v tom kus romantiky,“ usudzuje Deen. Varuje však, že sen sa môže skončiť aj tragédiou. „Dĺžka života islamistického bojovníka je nanajvýš mesiac alebo dva. Takže sa stane to, že žena sa zaňho vydá, on zomrie a ona štyri mesiace a desať dní smúti. Ak je tehotná, tak možno viac. Potom si vezme niekoho iného, bude ďalší manžel-mučeník, ďalšie štyri mesiace smútku a celý proces sa začne nanovo. To nie je šťastný život, to je bieda.“

Oproti Talibanu a Al-Kajdá umožnil IS mnohých západným ženám hrať prominentnú verejnú úlohu na sociálnych sieťach. Najznámejšia z nich je asi dvadsaťročná Aqsa Mahmoudová z mesta Glasgow. Je známa svojimi radami ženám uvažujúcim o tom, že opustia svoju rodinu v Británii.

Kruté členky ženskej jednotky

Nórska vedkyňa Mah-Rukh Aliová z Oxfordskej univerzity, ktorá sa špecializuje na ženy v propagande IS, vidí v stratégii IS zámer. „Islamský štát využíva ženy oveľa aktívnejšie než Al-Kajdá alebo Taliban,“ usudzuje Aliová. „Na Twitteri je denne asi 100-tisíc správ chváliacich islamistov a veľa ich napísali ženy, ktoré opustili Západ a pridali sa k Islamskému štátu.“

Väčšina týchto žien sa na území ovládanom radikálnymi islamistami dostane cez Turecko a skončí frustrovaná z toho, čo nastane. Slobodné ženy sú zhromaždené v bezpečnom dome, väčšinou s tými, ktorí hovoria ich jazykom, a prejdú náboženskú indoktrináciu a kurzom arabčiny. Manžela im nájdu v krátkom čase. Myšlienky, že by sa zúčastnili bitiek s kalašnikovom v ruke, sú rýchlo preč. Niektoré sa však stanú súčasťou výsostne ženskej jednotky dozerajúcej na striktné dodržiavanie islamského práva v meste Rakka a Mosul.

„Sú preslávené tým, že tvrdo trestajú. Napríklad bijú a bičujú tie, ktoré nenosia správne oblečenie,“ hovorí Brownová. Sú tiež známe tým, že ženám, ktoré dojčia na verejnosti, dávajú prsia do čeľustí pascí na zvieratá.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #ženy #Islamský štát #al-Káida