Obedové menu z Titanicu pôjde do dražby

Obedové menu z potopeného luxusného parníka Titanic ide do aukcie, napísala to v pondelok agentúra AP a dodala, že by sa mohlo vydražiť za 50 000 až 70 000 dolárov (zhruba 44 000 až 62 000 eur).

31.08.2015 10:32
debata
Obedové menu z Titanicu. Foto: SITA
Titanic, obedové menu, dražba, artefakt, Obedové menu z Titanicu.

Prevádzkovateľ newyorskej internetovej dražby Lion Heart Autographs ponúkne na dražbe naplánovanej na 30. septembra toto menu lístok a ďalšie dva doposiaľ neznáme artefakty zo záchranného člna č. 1.

Jedálny lístok sa zachoval vďaka cestujúcemu Abrahamovi Lincolnovi Salomonovi, ktorému sa ako jednému z mála podarilo pred potopením sa zaoceánskeho parníka 14. apríla 1912 vyviaznuť na tzv. „Money boat“.

Záchranný čln s kapacitou 40 ľudí získal toto označenie na základe neoverených rečí, že jeden z pasažierov z prvej triedy podplatil sedem členov posádky, aby sa rýchlo odplavili preč iba s 12 ľuďmi.

Obedové menu obsahovalo chody ako solenú hovädzinu, knedlíčky a ďalšie pochutiny. Na jeho zadnej strane bol podpis ďalšieho z pasažierov prvej triedy, Isaaca Geralda Frauenthala, ktorý sa zachránil v inom člne. Predpokladá sa, že v osudný deň táto dvojica spoločne obedovala.

List napísaný jednou z preživších, Mabele... Foto: SITA
Titanic, artefakt, list List napísaný jednou z preživších, Mabele Francatelliovou a adresovaný Salomonovi z newyorského hotela Plaza šesť mesiacov od katastrofy

Druhý z trojice dražených artefaktov z Titanicu – list napísaný jednou z preživších, Mabele Francatelliovou, a adresovaný Salomonovi z newyorského hotela Plaza šesť mesiacov od katastrofy – sa môže podľa informácií AP vydražiť za 4 000–6 000 dolárov (3 500–5 300 eur).

Francatelliová sa dostala do tzv. „milionárskeho“ člna spolu so svojou zamestnávateľkou, módnou dizajnérkou aristokratov Lucy Duff-Gordonovou, a jej škótskym manželom lordom Cosmom Duffom-Gordonom. Práve on mal byť mužom, ktorý podplatil posádku záchrannej lode, aby ich odviezla do bezpečia.

Lístok z luxusných tureckých kúpeľov. Foto: SITA
Titanic, artefakt, dražba, lístok z kúpeľov, Lístok z luxusných tureckých kúpeľov.

Predaj posledného z nich, vytlačeného lístka z luxusných tureckých kúpeľov a zaznamenávajúci váhu človeka, keď sedí na špeciálne navrhnutom čalúnenom kresle, sa odhaduje na 7 500–10 000 dolárov (4 000–8 800 eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Titanic #jedálny lístok #artefakty