Výzvy Grécku na lepšiu ochranu hranice ignorujú realitu na mori

V hlbokej nočnej tme sa na obrazovke radaru rýchlo pohybuje červená bodka. "To je pašerák," hovorí kapitán záchranného člna gréckej pobrežnej hliadky. Pridá plyn a loď sa za chladnej januárovej noci zareže do vĺn. Čln však postavili na záchranné operácie a nie na naháňačky.

26.01.2016 17:21
Grécko, migranti Foto: ,
Päťčlenná grécka námorná hliadka dokáže za desať minút zachrániť zo stroskotaného člna na rozbúrenom mori aj šesťdesiat ľudí.
debata (25)

V pretekoch s rýchlym člnom pašerákov nemá šancu. Pašeráci ignorujú reflektory, výkriky a varovné výstrely, šikovne navigujú smerom k malej pláži medzi skalami, napísala agentúra AP. Podľa nej je ilegálne vracať lode s utečencami späť a uzavrieť námornú hranicu Grécka je prakticky nemožné.

Pašerácka loď potom vyloží svoj ľudský náklad – ženy, mužov a deti riskujúcich životy na púti za bezpečím a lepšou budúcnosťou v Európe. Utečenci sa na lane vyšplhajú na skalu a zamieria k majáku na ostrove. Čoskoro zistia, že je úplne opustený s výnimkou vojenského stanovišťa. Strávia tu vo vlhkú nepríjemnú noc, kým po nich pobrežná hliadka nepošle ráno člny.

Grécke ostrovy sú v migračnej kríze ako frontová línia

Hodinu za hodinou, vo dne v noci, hliadkové a záchranné člny gréckej pobrežnej hliadky, posilnené loďami európskej pohraničnej agentúry Frontex, brázdia vody východného Egejského mora pri hraniciach s Tureckom. Hľadajú ľudí, ktorých pašeráci dopravujú na brehy gréckych ostrovov. Tie sa vďaka ohromnej európskej migračnej kríze stávajú takpovediac frontovou líniou.

Aj keď pašerákov často zatknú, hlavnou úlohou hliadok je hľadanie a záchrana utečencov. Po hodinách strávených na hliadkových člnoch sa ukazuje, že je skoro nemožné uzavrieť európsku námornú hranicu, ako niektorí ľudia od Grécka chcú.

Niektoré európske krajiny – hlavne Maďarsko a Slovensko – ostro kritizovali Grécko za to, že nevie zabezpečiť svoju hranicu, ktorá je zároveň vonkajšou hranicou Schengenu. „Stále hovoríme, že ak sú Gréci neschopní chrániť svoje hranice, mali by sme ísť spoločne na juh a chrániť ich,“ povedal v novembri maďarský premiér Viktor Orbán. Podobne sa vyjadril aj slovenský premiér Robert Fico.

Ale také výzvy ignorujú realitu na mori.

Grécko nebude potápať člny a topiť ženy a deti

Bez ohľadu na to, koľko je v gréckych vodách lodí, snažiť sa prinútiť loď s utečencami vrátiť sa späť do tureckých vôd je nielen ilegálne, ale aj nebezpečné, a to i na pokojnom mori. Ak turecká hliadka nezastaví loď s migrantmi a nevráti ju do Turecka, zmôžu lode Grécka a Frontexu iba málo. Môžu buď zatknúť pašerákov a nabrať pasažierov, alebo loď odprevadiť bezpečne do prístavu.

„Grécko stráži národnú a európsku hranicu,“ uviedol v nedeľu vo vyhlásení námestník gréckeho ministra zahraničia Nikos Xydakis. „Čo nemôže a čo nebude robiť… je potápať člny a topiť ženy a deti, pretože to zakazujú medzinárodné a európske zmluvy a hodnoty našej kultúry.“

Čísla sú ohromujúce. V roku 2015 sa dostalo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) do Grécka cez more približne 850 000 ľudí. Tento rok ich je v čase nízkych teplôt a búrlivých dní už 35 455. Na ostrov Chios, kam prichádza po ostrove Lesbos najviac utečencov, sú tri lode pobrežnej hliadky a holandská posila.

Grécke pobrežné hliadky denne zachraňujú z... Foto: SITA/AP, Mstyslav Chernov
Grécko, migranti Grécke pobrežné hliadky denne zachraňujú z rozbúreného mora utečencov, medzi nimi aj veľa detí. (Ilustračné foto)

V nebezpečenstve záchranári musia vyberať, ktoré lode majú prednosť

„Ale keď máte denne 50 alebo 60 lodí s imigrantmi, tak to tieto lode nezvládnu,“ povedal zástupca pobrežnej hliadky na ostrove Christos Fragias.

Tí, čo sa dostanú na Chios, mali šťastie. Podľa Fragiasa je tu relatívne málo obetí – vlani štyri alebo päť z prišlých 180 000 utečencov.

„Je to nadľudské úsilie. Naša päťčlenná posádka vytiahne niekedy z vody 50, 60 ľudí v priebehu desať minút,“ povedal kapitán lode, ktorá vlani zachránila skoro 3 000 ľudí.

Popisoval aj dramatické scény zachraňovania utečencov z rozbúreného mora. V čase zlého počasia môžu vlny vo vode zakrývať ľudí zo stroskotaného člna a zároveň je pre záchranárov náročné manévrovať vo vode plnej utečencov. „Zachraňovať ľudí v zlom počasí je veľmi ťažké. Pokiaľ dôjde k incidentom na mori, musíme kvôli obmedzeným kapacitám zvažovať, ktoré lode sú v nebezpečenstve a dať im prednosť,“ povedal kapitán.

Čln, ku ktorému ho povolali, dorazil v bezpečí na pláž na južnej časti ostrova Chios. Kapitán preto zamieril na sever k opustenému ostrovu, kam pašeráci previezli utečencov z predchádzajúceho večera. Na záchranu čaká do rána 283 ľudí, vrátane desiatok detí, staršej handikapovanej ženy a jedného človeka s amputovanou končatinou. Prevezú ich na Chios, kam do večera dorazí spolu 1 026 ľudí

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #schengen #migračná kríza #Chios