Süddeutsche Zeitung: Nová hra má urobiť z tučných detí chudé

Michelle Obamová sa roky márne snažila urobiť z tučných amerických detí chudé, nová počítačová hra však už v priebehu niekoľkých dní oslavuje v tomto smere väčšie úspechy než americká prvá dáma, píše nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Volá sa Pokémon Go a vedie hráčov k pohybu. V reálnom svete totiž zbierajú malé, nie veľmi estetické zvieratká, ktoré počujú na mená ako napríklad Pikachu.

12.07.2016 15:01
pokemon go, nintendo Foto: ,
Technický princíp hry stojí na tzv. Augmented Reality (AR), teda rozšírenej realite. Snímka je z Toronta v Kanade.
debata

Mottom hry je: „Pochytaj ich všetkých“. Vtip je v tom, že zvieratká existujú len vo virtuálnej realite – hráč ich vidí iba v smartphone. Aby ich však mohol chytiť, musí sa vydať na jedno zo skutočných miest, vyznačených v hre na mape – podobne ako pri pamiatkách na Google Maps.

Hráči teda musia dôjsť ďalej než len od chladničky k televízii – o toľko ďalej, že sa niektorí už teraz sťažujú na twitteri na „boľavé nohy“ a „slabosť po celom tele“, pretože behajú cestou necestou, aby Pokémonov chytili. Niektorí z nich však na také behanie nie sú práve zvyknutí. Jeden z užívateľov musel po absolvovaní polhodinového pochodu dokonca na pohotovosť.

Rozšírená realita

Technický princíp hry stojí na tzv. Augmented Reality (AR), teda rozšírenej realite. Funguje tak, že prístroj, ako napríklad smartphone, ukazuje v skutočnom svete veci, ktoré však naozaj neexistujú – ako už spomínané malé, virtuálne zvieratko na susedovej záhrade.

Jerimie Nason (uprostred) hrá Pokémon Go v... Foto: Reuters, MARK KAUZLARICH
pokémon go, nintendo Jerimie Nason (uprostred) hrá Pokémon Go v uliciach New Yorku.

Hra Pokémon Go je prvá, kde sa princíp AR široko využíva. K dispozícii je zatiaľ iba v Spojených štátoch, na Novom Zélande a v Austrálii. Už po týždni je natoľko populárna, že bude mať onedlho dosť možno viac užívateľov než twitter. Už teraz si ju nainštalovalo viac ľudí ako aplikáciu pre zoznamovanie Tinder. Navyše ju v priemere používajú dvakrát dlhší čas než obľúbený chatovací program Snapchat.

Pozor na zlodejov

Úspech hry, vďaka ktorej firme Nintendo stúpli akcie o 23 percent, spočíva v kombinovaní AR a postavičiek Pokémon, ktoré sa od roku 1996 objavili v 17 filmoch, v televíznych seriáloch, na kartách a v digitálnych hrách a medzi deťmi a mládežou majú veľký úspech. Malé stvorenia vymyslel Japonec Satoshi Tajiri ešte ako mladík, predtým, ako začal pracovať pre Nintendo.

Postavičky Pokémon sa od roku 1996 objavili v... Foto: Reuters, SAM MIRCOVICH
pokemon go, nintenti Postavičky Pokémon sa od roku 1996 objavili v 17 filmoch, v televíznych seriáloch, na kartách a v digitálnych hrách a medzi deťmi a mládežou majú veľký úspech. Teraz ich môžu hráči objaviť aj v Palm Springs v Kalifornii.

Pokémon Go však už teraz kritizujú ochrancovia dát. Dôvodom je, že prevádzkovatelia si vyhradzujú právo zdieľať podľa vlastného uváženia údaje o užívateľoch s úradmi alebo so súkromnými osobami.

Rovnako zločinci rýchlo odhalili funkciu, ktorá dovoľuje schovávať pre užívateľov prekvapenie. Keď sa hráči vydali na odľahlé miesta, uvedené na mape aplikácie, došlo v Spojených štátoch k minimálne desiatim lúpežným prepadnutiam a vo Wyomingu našla užívateľka pri chytaní Pokémonov dokonca mŕtvolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #pokémon go