Vivat, slobodná vinárska republika

Slovensko objavilo novú atraktívnu vinársku destináciu. Ešte pred desaťročím nik okrem vinárskych odborníkov nevedel nič o Strekove. Uplynulý víkend sa do juhoslovenskej dedinky s troma vinohradníckymi horami, ktoré sa dvíhajú z roviny medzi Novými Zámkami a Štúrovom, zhŕklo desaťtisíc nadšencov dobrého vína.

25.07.2016 14:00
vinárstvo, bertovci Foto: ,
Veľká nádej strekovského vinárstva - bratia Matúš a Lukáš Bertovci.
debata (4)

Ochutnávali ho v tôni starých orechov a nadchýnali sa výhľadom do zlatozelenej letnej krajiny. Víno im ju predstavilo cez farby, vône a chute, o ktorých dovtedy netušili. Bol to dokonalý zážitok pre všetky zmysly.

Pred deviatimi rokmi skrsol v hlavách Strekovčanov nápad zorganizovať festival vína, južanskej kuchyne a dobrej hudby. Tomáša Kasnyika, predsedu miestneho poľnohospodárskeho družstva s vyše stohektárovou výmerou vinohradov, ako aj desiatky drobných pestovateľov hrozna iritovalo, že Strekov zostáva pred rozrastajúcim sa slovenským vinárskym publikom v anonymite. Vína ovenčené titulmi šampiónov doma i vo svete pochádzali zo strekovských viníc, ale vyrábali ich nie domáci, ale cudzí vinári. Slovenskí ba aj moravskí.

Dnes sa karta otáča. Na deviatom strekovskom festivale vína vystavovalo tridsať domácich vinárov, z toho siedmi už majú fľaškovacie linky. Slobodná vinárska republika, pas s týmto názvom, odvodený z rovnomennej reportáže Pravdy, dostal každý návštevník festivalu, aby si uvedomil, že vstúpil na územie s mimoriadnym vinárskym potenciálom.

Strekovčania sa emancipujú závratne rýchlym tempom. Tón udávajú mladí vinári. Napríklad bratia Lukáš a Matúš Bertovci získali tohto roku za dve vína Sauvignon a Muškát Moravský zlaté medaily priamo v Paríži. Chlapci, ktorí pred troma rokmi promovali, sú jednou z viacerých veľkých nádejí strekovského vína. Nemenšou ako štvorica vinárstiev súrodencov a bratancov Kasnyikovcov. Je tu pravdaže vinárstvo Strekov 1075 vracajúce sa ku koreňom pôvodnej výroby vína.

Napínavý románový príbeh

Strekov zaujal slovenský svet vína, pretože Kasnyik a parta organizátorov sa prihovorili súčasníkovi moderným jazykom. Ľudí vytiahli na ochutnávku rovno do viníc a degustáciu uľahčili aj tým, že pre Bratislavčanov zorganizovali mimoriadny vlak. Keď cestujúci dorazili na strekovskú stanicu, vítali ich s pohárom vína a odviezli autobusmi rovno do viníc. Kde je víno, je dobrá nálada, ale ťažšie sa potom odchádza. Na konci vinohradov vyrástli stany, kde sa ľudia uložili po tom, čo s pohárom vína počúvali koncerty kapiel. Vyhrávalo ich 39.

Strekov vytvoril akoby z ničoho úžasný príbeh vína. Túlajúc sa od jedného vinárskeho domčeka k druhému – podaktoré sú z hliny so slamenými strechami, iné vyrástli nedávno a demonštrujú ekonomický potenciál vína, návštevník sa zoznamuje s hlavnými postavami strekovského vinárskeho románu.

Nestrašíme vás, vitajte! Foto: Jozef Sedlák, Pravda
strekov, vinárstvo, strašiaci Nestrašíme vás, vitajte!

Celkom nepochybne je jedným z jeho ústredných hrdinov Ondrej Korpás, zakladateľ moderného strekovského vinohradníctva, šľachtiteľ, s menom ktorého sa spája zrod známych odrôd Doroty Pospíšilovej Devína či Dunaja aj tých, ktoré sú ešte len v pokusoch, ako je Korpásov Rizling korenistý či po hokejistovi Mariánovi Hossovi pomenovaná odroda Hossa. Nikde inde na Slovensku len v Strekove dokážu ponúknuť najväčší koncentrát novošľachtencov. Tu ich Korpás skúšal a tu so synom Ondrom tvorí teraz červenú Lavínu, kríženca Dunaja a Merlotu. V magickom priestore vinohradníckych hôr, mikroklímu ktorých dotvára Parížsky močiar, vzniká životné korpásovské víno.

Každé víno však treba svetu predstaviť. Potenciál Strekova ako prvý z veľkých slovenských vinárov objavil Skaličan Alojz Masaryk. Vďačí za to svojej zvedavosti a priateľstvu s Korpásom. Masaryk nedávno oslávil 20. výročie rodinného vinárstva a dal hosťom ochutnať 235 vzoriek – prím medzi nimi hrali strekovské vína. Na festivale nachádza Masaryk veľa starých známych, jeden z vinohradníkov polichotil Masarykovi poznámkou: "Za dnešný úspech môžete aj vy pán Masaryk.“ Úprimné a pravdivé konštatovanie. Strekovu urobili meno vinári s rešpektom a autoritou.

Rosé ako slovenský erb

Slovenským fenoménom posledných rokov sú ružové vína. V Strekove sa nimi pýšilo aj vinárstvo Chateau Modra. Vinár Karol Šebo ponúkal čerstvým svetovým šampiónom z Ľubľane polosladkým rosé kabernetom. Šebovci majú vinohrady nielen v Modre, ale od potomkov iného Modrana Michala Štetku odkúpili pred časom sedemhektárový vinohrad v Strekove. Práve tento históriou neprávom zabudnutý muž upozornil na potenciál Strekova ešte v časoch prvej ČSR. Šebovci sa logicky sústredili na pestovanie slovenských novošľachtencov.

Ale Strekov prostredníctvom nielen ich majstrovského ružového vína, ale aj skvelej ružovej produkcie Bertovcov poslal Slovensku ešte jednu správu: Slovensko by malo cielene propagovať ružové ako svoje erbové víno. Má troch svetových šampiónov, množstvo zlatých medailí a ambicióznych vinárov. Hlavne však slovenské ružové prebíja chýrne provensalské roséčka živou ovocnou aromatikou, sviežosťou a šťavnatosťou. Nezávisle od seba sa na tom zhodli Lukáš Berta aj Karol Šebo. A nielen oni. Dorastá nám generácia schopná posúvať nielen Strekov, ale celé Slovensko rýchlo vpred. Žiada si to, ako podotkol mladý Lukáš Berta, však aj väčšie pochopenie štátu ako zužitkovať tento potenciál na prospech celej krajiny. Nie zahraničné automobily, ale vína sú originálnym slovenským produktom, to je naozaj pravdivý postreh.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári #Strekov #vinohrad