Messnerova koruna od Zahy Hadid

Reinhold Messner si pre svoje šieste horské múzeum nemohol vybrať krajšie miesto. Z Kronplatzu vo výške 2 275 metrov nad morom je nádherný výhľad na Dolomity aj Alpy. MMM Corones od architektky Zahy Hadid je naozaj korunou Messnerovho projektu prepojených múzeí.

24.09.2016 15:00
messnerove muzeum Foto: ,
Najnovšie zo šiestich Messnerových horských múzeí stavali od júna 2013 do júla 2015.
debata (8)

Messner, prvý človek, ktorý zdolal všetkých 14 osemtisícoviek sveta a ako prvý vyliezol na Mount Everest bez kyslíkového prístroja, mal o múzeu Corones jasnú predstavu. Slovo corones v ladínčine, jazyku pôvodných obyvateľov južného Tirolska, znamená korunu a horolezec chcel ten kráľovský výhľad na všetky svetové strany dožičiť každému milovníkovi hôr: Lienzske Dolomity na východe, Ortler na západe, Marmoladu na juhu a Zillertalské Alpy na severe. Či už sa k trom M, ktoré sú skratkou pre Messner Mountain Museum, turista vyvezie za jedenásť minút lanovkou, alebo na kopec vylezie pekne po svojich.

Nie každý má odvahu na "zlatý... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
zlata topanka, messnerove muzeum Nie každý má odvahu na "zlatý krok".

Po čom túži človek na vrchole

Sediac v lanovke uvažujeme, či aj hviezdna architektka Zaha Hadid uprednostnila pohodlie, alebo aby správne precítila hory, vyšliapala na vrchol po svojich. Žiaľ, Zaha vlani nečakane zomrela na infarkt, takže od nej sa už odpoveď nedozvieme. Zato v múzeu, ktoré podľa Messnerovej vízie zrkadlí svet jeho detstva, narazíme aj na tento citát Khalila Gibrana: „Ak by ste dosiahli vrchol najvyššej hory sveta, mali by ste jedinú túžbu: zostúpiť a byť s tými, čo žijú v údolí.“

Do horského múzea patria horské obrazy. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
messnerove muzeum, obrazy Do horského múzea patria horské obrazy.
Messner (dolu v strede) a iné horolezecké... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
messner, horolezci Messner (dolu v strede) a iné horolezecké osobnosti.

Nuž, na najvyššom vrchole ešte nie sme, takže túžime len po vstupe do Messnerovho múzea. Má v ňom rozprávať o vývoji moderného horolezectva – o tom, ako sa za 250 rokov zlepšilo horolezecké vybavenie, ale aj o triumfoch a tragédiách na najznámejších horách sveta – na Matterhorne, Cerro Torre, K2… Podľa vlastných slov Messner nechce alpinizmus ani hodnotiť, ani dramatizovať. Nechce dávať do popredia šport a rekordy, ale sústredí sa na horolezecké osobnosti, filozofov a pionierov, ktorí mali odvahu na „zlatý krok“ – od myšlienky k činu. A naozaj neskôr v múzeu narazíme aj na zlatú horolezeckú topánku, zrejme symbol onoho zlatého kroku.

Vstup. Turisti sa odrážajú v zrkadlovej fasáde... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
messneove muzeum, vstup Vstup. Turisti sa odrážajú v zrkadlovej fasáde múzea.

Schodiská ako vodopády

Od lanovky vedie k múzeu kľukatá cestička. O chvíľu dorazíme k fascinujúcej betónovej stavbe ako z nejakého sci-fi filmu. Múzeum je čiastočne vnorené do hory Kronplatz a na troch miestach sa z nej vynára tak, ako si to Messner od Zahy Hadid želal: prvé okno na juhozápade „pozerá“ na Peitlerkofel, ďalšie na juhu na vrchol Heiligkreuzkofel a z balkóna na západe je výhľad na Ortler a Južné Tirolsko. Vnútri je kaskádová séria schodísk, ktoré Zaha Hadid geniálne navrhla tak, aby pripomínali horské vodopády.

Počas výstavby vykopali 4000 m2 a skál. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
messnerove muzeum Počas výstavby vykopali 4000 m2 a skál.
Nezdá sa to, ale múzeum má niekoľko poschodí na... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
messnerove muzeum, hory Nezdá sa to, ale múzeum má niekoľko poschodí na ploche 1000 m2.

Návštevníci sa po nich dostanú k výstavným priestorom, kde Messner zhromaždil desiatky obrazov s horskou tematikou. Medzi nimi sú vitríny s horolezeckou obuvou od konca 19. storočia až po tú dnešnú po jednotlivých desaťročiach. Nechýbajú laná, mačky a rôzne súčasti horolezeckej výbavy, fotky a fascinujúce citáty, príbehy. V jednej z miestností si možno pozrieť dokument, kde horolezec Messner v niekoľkých jazykoch rozpráva o šestici svojich múzeí. Za 35 eur sa dá kúpiť kombinovaný lístok platný celý rok a navštíviť naň všetky múzeá. Už vám ostáva len päť: Firmian, Dolomites, Juval, Ortles a Ripa. Každé je iné, to posledné – Ripa sídli v zámku a z Corones je to len na skok!

Na vrchole Kronplatzu rastú aj tieto nežné... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Kronplatz, muzeum, kvietky Na vrchole Kronplatzu rastú aj tieto nežné kvietky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Alpy #múzeum #Dolomity #Messnerovo múzeum