Rusko túži po intelektuálnom hrdinovi. V pozore je kvôli šachu

Boj o titul majstra sveta v šachu medzi nórskym držiteľom titulu Magnusom Carlsenom a ruským vyzývateľom Sergejom Kariakinom vyvolal neuveriteľný záujem v Rusku i vo svete. Divácke rekordy padajú nielen kvôli šachu, napísal ruský internetový denník Gazeta.ru.

29.11.2016 17:20
Karjakin, šach, Carlsen Foto: ,
Sergej Karjakin.
debata (318)

Dôvody prudkého vzostupu záujmu Rusov o šach sú úplne pochopiteľné. Rusko už dlho nezaznamenalo žiadny väčší intelektuálny úspech. Ruskí vedci už roky nedostávajú Nobelove ceny. Naposledy sa to podarilo akademikovi Vitalijovi Ginzburgovi pred 13 rokmi. V roku 2010 „Nobelovku“ dostali bývalí občania Ruska Andrej Geim a Konstantin Novoselov.

Oblúkom sa im vyhýbajú aj hudobné ocenenia. Na filmových festivaloch držia hladovku, s jedinou svetlou výnimkou. Avšak filmový jazyk režiséra Andreja Zvjaginceva je pre bežného diváka príliš zložitý a jeho politické postoje sú také, že je ťažké z neho urobiť „ruského hrdinu“.

Rusko potrebuje hrdinu

V šachu sme nemali svetového šampióna od roku 2007, keď o titul prišiel Vladimir Kramnik. A to šach – spolu s raketami a baletom – boli hlavnými predmetmi ruskej pýchy za sovietskych čias. V národe, ktorý tak veľmi túži po postavení svetovej veľmoci, tak vzniká silný komplex intelektuálnej menejcennosti, ktorý sa sotva dá kompenzovať vojenskými úspechmi. Komplex je zvlášť silný v porovnaní so sovietskou minulosťou, keď Nobelove ceny dostávali ako fyzici, tak lyrici (aj keď v prípade Borisa Pasteraka či Jozefa Brodského sovietsky režim nejasal). A v kultúre krajinu preslávili po celom svete primabaleríny Veľkého divadla, veľkí skladatelia a skvelí režiséri.

Preto sa ľudia, prežívajúci chudobné roky po obžerstve sovietskej propagandy o najviac sčítanej, vzdelanej a intelektuálne krajine na svete, nadšene chopia možnosti zopakovať si niekdajšie pocity. A výhra by v tomto prípade skutočne bola skvelým úspechom. Nórsky šachista je jedným z najlepších šachistov všetkých čias.

Kariakinov životopis ponúka možnosť spájať si ho so všetkým „dobrým“, čo sa odohralo v Rusku v posledných rokoch. Rodák zo Simferopola dokázal ako zázračné dieťa z Krymu v ukrajinskom drese vyhrať šachovú olympiádu v roku 2004. V roku 2009 vymenil ukrajinské občianstvo za ruské a verejne vyhlasoval, že to urobil, pretože sa vždy cítil byť Rusom. Teda prial si „pripojiť sa k Ruskej federácii“ o päť rokov skôr, než sám Krym.

Sympatizuje s Putinom

Je tiež veľkým obdivovateľom Putina: nosil tričko s jeho portrétom a na twitter si dal spoločnú fotku. Skrátka vlastenec, brániaci intelektuálnu prevahu Ruska v boji so Západom. Ale na rozdiel od mnohých ruských hurávlastencov je v rozhovoroch so zahraničnými novinármi zdvorilý a korektný. Kariakin sa veľmi podobá sovietskym majstrom sveta, najmä Anatolijovi Karpovovi. Je tu ale zatiaľ jeden podstatný rozdiel. Karpov bol doslova oficiálnou ideologickou zbraňou Sovietskeho zväzu v šachovej bitke s emigrantom a kritikom sovietskeho režimu Viktorom Korčným. Terajší ruský režim Kariakina v propagande nevyužíva.

Carlsen v tomto vzťahu rozhodne nie je antihrdinom, aj keď jeho manažéri hovorili o pokusoch kremeľských hackerov ukradnúť z Nórovho počítača informácie o príprave na zápas, ktoré by mohli pomôcť Kariakinovi k víťazstvu. Ale k žiadnym pirátskym prelomom nedošlo a Kariakin si počína v dueli s najťažším súperom veľmi dôstojne.

Nór Magnus Carlsen (vľavo) si podáva ruku so... Foto: Reuters, SHANNON STAPLETON
Carlsen, Karjakin, šach Nór Magnus Carlsen (vľavo) si podáva ruku so Sergejom Kariakinom (Rusko) pred dvanástym kolom majstrovstiev sveta v šachu v New Yorku.

Až do zápasu o majstrovský titul bol Kariakin verejnosti prakticky neznámy. Teraz sa ale pomaly stáva hlavným športovým hrdinom krajiny. Aj sám prezident cez hovorcu odkázal, že zápas sleduje a fandí. V prípade víťazstva Kariakin definitívne získa status hrdinu. O to viac, že iných dôvodov ku športovej či intelektuálnej hrdosti veľa nie je.

Masový záujem o šach sa v Rusku vytratil dávno pred tým, než Kramnik prišiel o titul. Kariakin sa ale objavil na úpätí šachového Olympu v pravý čas. Krajina po sérii neúspechov či nejednoznačných úspechov cíti pálčivý dopyt po hrdinoch.

Zápas o majstrovský titul púta pozornosť nielen v Rusku a v Nórsku, kde je Carlsen megahviezdou. Je nesmierne populárny aj inde vo svete. Záujem pravdepodobne súvisí nielen so samou hrou či s osobnosťami hráčov. Všade panuje nestabilita a neistota, nie sú už žiadne pevné hodnoty a prevláda pocit, že sa krajina otvára pod nohami. A na tomto pozadí sa koná šou, ktorá by sa mohla úplne rovnako odohrávať pred 50 či 100 rokmi. Dvaja náramne nadaní ľudia hrajú pochopiteľnú hru, ktorej výsledok závisí len na ich ume a výdrži. Ľuďom jednoducho chýba zápas, ktorý vedie k pochopiteľnému, spravodlivému, definitívnemu a jednoznačnému kon­cu.

Pre Rusov je náramne dôležité predviesť, že vo veľkej globálnej šachovej partii nie sú žiadni pešiaci, ale králi či kráľovné. Napríklad aj prostredníctvom jedného konkrétneho človeka v jednom konkrétnom zápase.

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #šach #Magnus Carlsen #Sergej Kariakin