V Karáčí šoférujú taxíky ženy. Bojujú tak proti sexuálnemu obťažovaniu

Taxislužba v pakistanskom hlavnom meste chce ochrániť svoje zákazníčky pred sexuálnym obťažovaním, ktorému pri cestách v rušnom Karáčí bežne čelia.

24.03.2017 14:00
debata

Ženy si môžu túto taxislužbu objednať telefónom, cez mobilnú aplikáciu, správou SMS alebo si vozidlo zastaviť priamo na ulici, oznámila Ambrín Šejchová, ktorá službu rozbieha spolu so svojím mužom Zahídom.

„Naše vodičky nosia ako uniformu ružovú šatku a čierny plášť. Sú medzi nimi ženy v domácnosti, mladé ženy a študentky,“ hovorí o šoférkach Ambrín.

Sexuálne obťažovanie

Cestovanie v rozpálenom meste, kde žije 20 miliónov obyvateľov, je pre ženy často utrpením.

Väčšina z nich podľa oficiálnych správ nejakú formu sexuálneho obťažovania vo verejnej doprave pocítila. Podľa Núr Džehanovej, vodičky Pink Taxi, ktorá predtým pracovala ako slúžka a neskôr ako šoférka inej ženy, je táto služba potrebná, lebo každá žena si dobre rozmyslí, či do auta riadenom mužom vôbec nastúpi.

Väčšina žien v konzervatívnom Pakistane nie je súčasťou pracovného trhu a podľa štúdie Medzinárodnej organizácie práce je jednou z hlavných prekážok nedostatok bezpečnej dopravy.

Väčšina žien v meste si však taxík nemôže dovoliť, tvrdí novinárka Zíbunnisá Burkíová, obyvateľka Karáčí. „Iniciatívy v oblasti dopravy zamerané na ženy sú dôležité, pretože slúžia narastajúcej demografickej skupine žien v pohybe,“ komentovala novú službu Burkíová.

Nie všetky ženy si taxík môžu dovoliť

„Myslím si však, že podobné podniky sa nedotknú veľkého počtu pracujúcich žien, ktoré každodenne dochádzajú… tie si pomerne drahé cestovné skrátka nemôžu dovoliť.“

Aj Kajna Chaudríová pracujúca pre IT firmu v Láhaure by privítala, keby sa mohla odviesť v taxíku, ktorý riadi žena. Momentálne musí používať rikše, ktoré sú pomalšie alebo taxíky, ktoré šoférujú muži.

Kontrola v spätnom zrkadielku

„Žena nemôže sedieť v taxíku s mužským vodičom a začať neformálne konverzáciu bez strachu, že by si mohol taxikár tento krok vysvetliť ako akýsi prejav sympatií k nemu samotnému,“ povedala Kajna.

„Taxikár si vyhradzuje právo nastaviť si spätné zrkadielko tak, aby mohol ženu preskúmať, čo má na sebe oblečené a ako vyzerá. A toto vyvoláva u cestujúcich žien mimoriadny stres. Preto sa radšej krčia a schovávajú v rohoch taxíkov preč od pohľadov šoférov,“ uzavrela Chaudríová.

Ambrín Šejchová, majiteľka ‚ženskej‘ taxislužby Pink taxi, prezradila, že v nasledujúcich troch až štyroch mesiacoch rozšíri svoju taxislužbu aj do Láhauru aj Islamabadu a neskôr i do ďalších častí krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #taxislužba #Karáčí