Revolúcia v kuchyni 1: Martina Grňová radí jesť s rozumom

, 26.03.2017 07:00
Martina Grňová, kuchárka, varenie
Držiteľku titulu MasterChef Martina Grňová. Autor:

Jej vášňou je varenie, pečenie a presvedčenie, že zdravý a dobrý život môže byť plný vychutnávania. Držiteľku titulu MasterChef zdravotné problémy motivovali k tvorbe bezlepkových receptúr a zdravých verzií klasických jedál. "Matfyzáčka” Martina Grňová sa upísala gastronómii.

„U nás vždy varil otec. A veľmi rád. Klasické jedlá, ako je sviečková, bryndzové halušky či parené buchty,“ hovorí Martina Grňová, ktorá veľmi rada jedla – aj dvakrát toľko, čo jej rovesníci. Našťastie, robila gymnastiku, ktorá jej nedovolila priberať. Aj tak ju však doma prezývali bublina. Kvôli jej veľkým lícam. Tie má aj teraz, napriek tomu, že je štíhla, stále „bublinovské“

Aj dnes si dvadsaťpäťročná Bratislavčanka pochutí na sviečkovej, ale v jej zdravšej verzii. „Vynechám knedle. Ak by som si ju mala pripraviť sama, smotanu by som nahradila kokosovým mliekom. Z mlieka a mliečnych výrobkov sa mi totiž na rukách tvorí ekzém,“ vysvetľuje dlhovlasá bruneta, ktorú zdravotné problémy priviedli k alternatívnemu spôsobu stravovania. „V šestnástich mi zistili vrodenú metabolickú poruchu, ktorá sa prejavuje zvýšenou hladinou cholesterolu. Čo to znamená? Moje telo nespracúva tuky správnym spôsobom. Predpísali mi nízkotučnú diétu. Nízkotučné jogurty, mlieko, žiadna slanina a vajíčka, veľa celozrnného pečiva, zeleniny, ovocia. A koláče? Ani náhodou! Jedine ak pudingy, želé a nejaké podobné neplnohodnotné maškrty.“

Martina musela začať jesť zdravo. Veď od toho závisel jej život. V osemnástich začali lekári z dietologickej poradne skúmať hladiny jej cholesterolu viac do hĺbky. „Povedali mi, že sa dá stravou znížiť len do určitej miery a skôr či neskôr budem musieť brať lieky. Bola som presvedčená, že existuje aj iná cesta.“

Bez cukru

„Niektoré teórie hovoria, že pri vysokom zlom cholesterole treba jesť nízkotučnú diétu. Teda robiť opak môjho stravovania. Iné štúdie zase vravia, že ak má niekto vysoký cholesterol podmienený dedične a konzumuje tak ako ja paleostravu, robí dobre,“ hovorí Martina, ktorú však potrápil aj ďalší problém – kvasinkové infekcie. „Kvôli kvasinkám, ktoré majú rady cukor, som musela prejsť na bezsacharidovú diétu. Na stravu bez ryže, zemiakov, cestovín, chleba, cukru, ovocia… Obmedziť tuky sa dá, ale nejesť nič sladké, ani ovocie? S vynechaním zložených sacharidov zo stravy som problém nemala, ak by som však skĺbila obe diéty, ostala by mi len zelenina, chudé mäso a vaječné bielky.“

Martina to nevzdala a na rok sacharidy vylúčila. Prestala chodiť do reštaurácií a jedlo si pripravovala výlučne sama – do škatuľky. „Mnohokrát som zlyhala, ale o to viac ma to motivovalo hľadať ďalšie informácie a skúšať nové alternatívy. Pre mňa bola cestou paleostrava. Postupne mi pomohla vyliečiť sa z nepríjemných zdravotných problémov. Pochopila som, ako veľmi jedlo ovplyvňuje naše zdravie. Cítim sa lepšie, mám viac energie, nebývam chorá. Nedovolím si však tvrdiť, že táto cesta je pre každého. Základom je vynechať potraviny zbytočne komplexne spracované, plné umelých prídavných látok a cukru. Varte z kvalitných surovín, nejedzte nepremyslene, obmedzte cukor v akejkoľvek forme a nebojte sa zdravého tuku. Vaše telo aj myseľ sa vám za to poďakujú,“ odkazuje.

Kombinácia mäsa a zeleniny tvorí základ paleo jedálneho lístka Martiny. „Kačacie prsia sú na prvom mieste, ale nepohrdnem ani bravčovou panenkou. Inšpirujem sa talianskou kuchyňou. Používam veľa zeleniny a olivového oleja. Všetky sacharidové prílohy dávam nabok, cestoviny nahrádzam zeleninou. To sa snažím učiť ľudí aj na kurzoch varenia, pretože mnohí takúto možnosť nepoznajú,“ vysvetľuje bývalá matfyzáčka a prezrádza recept. Brokolicový hlúbik nakrájate na tvar penne, cukina sa dá našpirálovať na špagety alebo nakrájať na lazane či fetucine. Podobne sa dá pripraviť aj petržlen či paštrnák.

Za hranice

Pri kulinárskych začiatkoch Martiny v jedenástich rokoch stál starší brat Michal a Jamie Oliver. „Pripravovali sme cestoviny, šaláty a ryby. Bola som jednou z mála dievčat, ktoré vedeli variť a dokonca to mali rady. A v škole mi veľmi chýbal predmet varenie. Chcela som robiť niečo podobné ako Jamie. Mám rada jeho charizmu, kreativitu, to, ako sa dokázal vypracovať.“ Už počas štúdia na matematicko-fyzikálnej fakulte vedela, že sa chce venovať gastronómii. "V tom čase som brigádovala v banke a vždy, keď som ráno prišla do práce, pozerala som sa von oknom a pýtala som sa, čo tam robím. Začala som robiť všetko pre to, aby sa môj sen splnil. Počas prednášok som si neustále pozerala videá o varení a hľadala zaujímavé recepty.“

S objavením zdravých alternatív stravovania, ktoré sprevádzali jej zdravotné problémy, prišla aj potreba tieto informácie zdieľať, ktorá ju pred štyrmi rokmi dala dokopy s Kristínou Krištúfkovou. Spolu vytvorili značku FoodLover.sk. Najskôr to bol blog, neskôr skutočné podnikanie v gastronómii. Dnes už je Martina na firmu sama, pretože Kristína sa vybrala vlastnou cestou. "Mám priateľa, ktorý mi pomáha. Je zaľúbený do jedla, zaujíma ho gastronómia. Som silná individualistka, len ťažko viem povinnosti delegovať. Ak sa má firma posunúť, musím sa to naučiť,” hovorí sebakriticky.

Okrem kurzov varenia a cateringových služieb začala Martina pod značkou „mandlove“ vyrábať torty z alternatívnych sladkých surovín, ktorými dnes zásobuje desiatku bratislavských kaviarní. Torty neobsahujú obilniny ani mlieko a sladkú chuť im dodáva med alebo datle. „Pri zdravej strave sú sladkosti vždy problémom. Rokmi blogovania som vytvorila asi stovku zdravých sladkých receptov. Torty z nich vychádzajú.“ So svojimi tortami by sa Martina chcela dostať aj za hranice Slovenska – do Viedne či do Brna. „Raz by som chcela mať aj vlastnú kaviareň a venovať sa písaniu kuchárskych kníh,“ prezrádza smelé plány milovníčka jedla, ktorej sa o chvíľu splní jeden zo snov – nakrúcanie videoreceptov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#varenie #pečenie #kuchárka #gastronómia
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
26,99
Amore Alstromeria Color

Amore Alstromeria Color

34,99
Rozeta

Rozeta

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk