Historik: Ak chcete prežiť Trumpa, čítajte pred spaním Havla alebo Orwella

Profesora univerzity v Yale Timothyho Snydera natoľko znepokojilo zvolenie Donalda Trumpa, že na svoj facebookový profil vyvesil "20 ponaučení z dejín 20. storočia alebo Ako prežiť v Trumpovej Amerike".

11.05.2017 15:00
debata (17)

Nájdeme medzi nimi také pokyny ako „Staraj sa osvoj jazyk“, „Ver v pravdu“ alebo „Nebuď servilný“. Historikův zoznam si na sociálnych sieťach rýchlo získal popularitu, bol dokonca vytlačený v rozšírenom, vreckovom vydaní a na Amazone sa dostal na zoznam bestsellerov, informovala agentúra AP.

Snyder sa dostal do povedomia aj kvôli ukrajinskej kríze. V roku 2015 vyšla aj v slovenskom preklade kniha Krvavé územie: Európa medzi Hitlerom a Stalinom, v ktorej opisuje najväčšie demografické a humanitárne katastrofy ľudských dejín na území dnešného Poľska, Ukrajiny, Bieloruska a pobaltských štátov. Necelé dve desaťročia stačili, aby tu v dôsledku politiky dvoch menovaných vodcov zahynulo štrnásť miliónov ľudí.

Vláda by nemala napádať médiá

„Mojím zámerom bolo čo najrýchlejšie, najekonomickejšie a najhutnejšie sprostredkovať to, ako chápem zmenu režimu v negatívnom zmysle, teda prechod od demokracie k autokracii,“ povedal historik agentúre AP. „To, k čomu tu dochádza a čo nás znepokojuje či prekvapuje, sa už odohralo v nedávnej minulosti v iných krajinách. Ale Američania sa od toho úplne odstrihli. Stali sa oveľa provinčnejšími, než bývali predtým. Podľa mňa by prezieravá vláda nemala médiá napádať, ako sa dnes stáva, ale skôr mladých podnecovať, aby sa rozhodli pre prácu v žurnalistike,“ uviedol okrem iného Snyder.

Odvaha a pokoj

Vo zverejnených tézach Timothy Snyder ďalej čitateľa nabáda, aby bránili inštitúcie – tlač, súdy. Aby pamätali na profesionálnu etiku, ak politici zlyhávajú. Varuje pred ich nacionalistickým slovníkom. Nabáda ku spoločenskosti – v najbližšom okolí i za hranicami svojej krajiny. Pamätá aj na telo a skutočný, nevirtuálny osobný život. Želá si, aby ľudia pamätali na charitu. Vyjadruje sa k noseniu zbrane. Nabáda k odvahe všeobecne a k pokoju vo vyhrotených situáciách.

Čítanie pred spaním

V rôznych súvislostiach znovu a znovu skloňuje dôležitosť čítania. V jednom z bodov nabáda na odstránenie všetkých elektronických prístrojov zo spálne, a dokonca pripája krátky zoznam vhodného čítania pred spaním. Na prvom mieste uvádza Moc bezmocných Václava Havla, na druhom román 1984 Georgea Orwella.

17 debata chyba