Svet má už 10 rokov sedem nových divov

Veľký čínsky múr, jordánske skalné mesto Petra, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, posvätná pevnosť Inkov Machu Picchu v Peru, chrámové mesto Mayov Chichén Itzá na mexickom Yucatáne, rímske Koloseum a indické mauzóleum Tádž Mahal boli pred desiatimi rokmi, 7. júla 2007, vyhlásené za novodobých sedem divov sveta. Výsledky ankety, v ktorej hlasovalo okolo 100 miliónov ľudí z celého sveta prostredníctvom internetu a krátkych správ na mobilných telefónoch, boli vyhlásené v Lisabone.

07.07.2017 13:00
rím, koloseum, ohňostroj, Foto:
Rímske Koloseum. Ilustračné foto.
debata

Medzinárodná anketu zorganizovala nadácia New7Wonders Foundation, ktorú založil švajčiarsko-kanadský filmár a cestovateľ Bernard Weber. Ten sľúbil, že polovica výťažku poslúži na obnovu svetového kultúrneho dedičstva vrátane Budhovej sochy v Afganistane, ktorá bola zničená za vlády fundamentalis­tického hnutia Taliban.

Pôvodný zoznam siedmich divov zostavil v druhom storočí pred naším letopočtom zrejme helénsky filozof Filón Byzantský. Z ním označených najpodivuhodnejších pamiatok sa dodnes dochovala len najstaršia – egyptské pyramídy v Gíze. Existencia babylonských visutých záhrad nebola nikdy úplne dokázaná. Artemidin chrám v Efeze a sochu Dia v Olympii zničil požiar a zostávajúce tri stavby – maják na ostrove Faros pri Alexandrii, Rodoský kolos a mauzóleum v Halikarnasse podľahli zemetraseniam.

Weberov projekt vzbudzoval už od svojho počiatku rozporné reakcie. V niektorých krajinách, kde sa pamiatky nachádzali, vypuklo nadšenie. Egypt od súťaže odstúpil, pretože mal výhrady k systému vyberania nových siedmich divov sveta. Nepáčilo sa mu, že pyramídy museli o miesto medzi vyvolenými znovu súťažiť a neboli medzi divy sveta zaradené automaticky. S anketou napríklad nesúhlasil aj Výbor pre svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO, ktorý má vlastný zoznam. Je medzi nimi napríklad aj Bardejov alebo Spišský hrad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedem divov