Na zoznam UNESCO pribudli Lake District či Valongo

Do zoznamu Svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pribudli lokality z Brazílie, Turecka a Anglicka. Ide o prístavisko Valongo v Riu de Janeiro, ktoré na začiatku 19. storočia slúžilo na dovoz a predaj otrokov z Afriky, archeologické nálezisko Aphrodisias v juhozápadnom Turecku pozostávajúce z antického mesta a mramorových lomov a anglický národný park Lake District. O ich zaradení rozhodla komisia Svetového dedičstva počas svojho 41. zasadnutia, ktoré sa koná v poľskom Krakove.

11.07.2017 15:00
Brazília, Valongo, UNESCO Foto: ,
Prístavisko Valongo v Riu de Janeiro kedysi slúžilo na dovoz a predaj afrických otrokov.
debata

Komisia okrem toho rozhodla o rozšírení existujúcich lokalít Svetového dedičstva UNESCO vo francúzskom meste Štrasburg a nemeckých mestách Weimar, Dessau a Bernau. V Štrasburgu, ktorého centrum Grande-ile figuruje na zozname od roku 1988, sa do svetového dedičstva dostala aj historická, pôvodne nemecká časť mesta Neustadt. K Weimaru a Dessau, ktoré pribudli na zoznam v roku 1996 pre vysokú školu Bauhaus a stavby v rovnomennom architektonickom štýle, sa v súvislosti s touto inštitúciou pridalo aj mesto Brenau s budovou odborovej školy patriacej Allgemeiner Deutscher Gewerkschaftsbund. Okrem toho sa novou lokalitou UNESCO stal študentský dom v Dessau, ktorý rovnako ako školu v Brenau postavili pod vedením niekdajšieho riaditeľa Bauhausu Hannesa Meyera.

Medzi ďalšími v tomto roku zvolenými lokalitami a pamätihodnosťami sú okrem iného sústava starých strieborných baní pri poľskom meste Tarnowskie Góry, šesť jaskýň na území nemeckého Bádenska-Württemberska, modernistická architektúra v eritrejskom hlavnom meste Asmara, iránske púštne mesto Jazd, ktoré je centrom zoroastrizmu, alebo mesto Hebron na palestínskom západnom brehu Jordánu.

Pridanie poslednej menovanej lokality už stihlo vyvolať menšiu medzinárodnú roztržku, keďže Výbor Svetového dedičstva UNESCO Hebron zaevidoval pod hlavičkou Palestíny, proti čomu ostro protestoval Izrael.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Valongo #Aphrodisias #Lake District