Apple má nové emodži vrátane zombie a sendviča

Na počesť svetového dňa emodži, ktorý bol 17. júla, predstavila firma Apple náhľady dvanástich nových obrázkov. Tieto pribudnú k pestrej a čím ďalej tým prepracovanejšej palete emodži, ktoré v posledných rokoch do istej miery začali nahradzovať časť ľudskej komunikácie, napísal denník New York Times. Nové kreslené obrázky zahrňujú ženu v hidžábe, dojčiacu ženu, zvracajúcu tvár, zombíka a sendvič. Plná zostava emodži bude zverejnená počas tohto roka s úpravami pre rôzne operačné systému Apple.

20.07.2017 13:42
debata

Apple sa vytrvalo posúva k čo najväčšej univerzálnosti a rozmanitosti svojich emočných obrázkov. V roku 2015 umožnil užívateľom zmeniť farbu pleti väčšiny svojich ľudských emodži. Žena zahalená v šatke či dojčiaca žena idú ruka v ruke s týmto trendom. Všetky emodži, ktoré sa dostanú do telefónov a ďalších mobilných zariadení, najprv vyberá a schvaľuje nezisková skupina Unicode Consortium. Výberový proces je taký zložitý a komplexný, že by to ktoréhokoľvek užívateľa zaskočilo. Hlavným rozhodovacím faktorom je, či je daný emodži potrebný a kompatibilný so značne používanými kreslenými symbolmi na ďalších platformách, ako je Snapchat alebo Twitter.

Ktokoľvek môže navrhnúť vlastné emodži

Ďalším významným faktorom je predpokladaná rožšírenosť využívania, ktorá musí byť vysoká celosvetovo, alebo v rámci konkrétnej skupiny užívateľov. To bol tiež s najväčšou pravdepodobnosťou aj dôvod, prečo selekciou prešiel emodži v podbe ženy s hlavou zahalenou hidžábom. Jeho vznik iniciovalo šesťnásťročné dievča zo Saudskej Arábie Rajúf Alhumazíová a jej snahu podporila zakladateľka Redditu Alexis Ohanianová. Návrh na nové emodži môže konzorciu predložiť ktokoľvek, tak ako to urobila Rajúf. To, či návrh bude alebo nebude schválený, často záleží aj na spôsobe, akým je žiadosť podaná.

V tomto prípade ju podporil televízny kanál AJ+ mediálnej siete Al-Džazíra, ktorý na Twitteri zverejnil video, v ktorom Rajúf vysvetľuje, prečo si myslí, že by jej emodži malo existovať. „Šatku na hlave nosia milióny žien na svete, a nie len moslimky,“ uviedla Rajúf a dodala, že už existuje emodži v podobe muža s turbanom. Do konca júna bolo v rámci Unicode Standardu schválených 2666 emodži. Kto loboval za zombie, správy neuvádzajú.

Emodži majú svoj festival a dočkajú sa aj filmu

Emodži označované aj ako ideogramy alebo smajlíky sú kreslené obrázky používané v elektronických správach a na webových stránkach. Prvýkrát sa začali používať v Japonsku. Slovo emodži doslovne znamená obrázok. Emodži zobrazujú rôzne ľudské emócie, predmety, jedlá, nápoje, zvieratá ale napríklad aj počasie. V roku 2016 sa dokonca uskutočnil prvý medzinárodný festival emodži v San Franciscu. 28. júla sa do kín má dostať aj film The Emoji Movie, ktorého dej sa odohráva vo svete týchto kreslených obrázkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #emodži