Rusko sa stalo scénou jediného herca, Vladimira Putina

V televízii predviedol svalnatý trup, aby dokázal občanom, že má silu vládnuť ďalej, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza o Vladimirovi Putinovi v článku k 18. výročiu jeho panovania. Dĺžkou vládnutia sa priblížil k Leonidovi Iljičovi Brežnevovi a prekoná ho.

09.08.2017 18:00
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin so svojím úlovkom.
debata (378)

Podľa poľského denníka treba Putinovu úlohu vodcu národa datovať od 9. augusta 1999, keď chorý Boris Jeľcin ohlásil v televízii, že má nového predsedu vlády Vladimira Vladimiroviča, ktorého si má zvoliť za nového pána Kremľa.

Bola reč o voľbách, ale v Rusku sú voľby úplne predvídateľné. Napríklad už teraz je jasné nielen to, kto vyhrá prezidentský duel v marci 2018, ale aj to, že favorit získa 70 percent hlasov pri účasti 70 percent voličov. Riadená demokracia funguje takto presne.

Pred 18 rokmi bol svet zaskočený, že si odstupujúci prezident vyhliadol následníka, zdanlivo nenápadného bývalého rezidenta rozviedky. Ale cárovi ľudia nemali čas na rozpaky, hneď sa museli prispôsobiť nástupcovi. Pre neho začala pracovať armáda byrokratov, peniaze a médiá oligarchov. Putin sa stal vodcom v okamihu, keď Jeľcin oznámil: „To je on.“

Ten, kto to hneď nepochopil a nepodporil následníka, pochopil neskôr. Ako napríklad mediálny magnát Vladimir Gusinskij, ktorý prišiel o svoju ríšu, dostal sa za mreže a nakoniec skončil v emigrácii.

Putin teda môže sláviť osemnástiny svojho panovania. Brežnev bol síce šéfom strany, a teda aj štátu, o štyri týždne dlhšie, ale v skutočnosti tak dlho nevládol, pretože ku koncu mal len slabé poňatie o realite. Ako hovorí krutý vtip, „dnes sa súdruh Leonid Iľjič Brežnev po dlhej a ťažkej chorobe vrátil do práce, bez toho, aby nadobudol vedomie“.

Terajší pán Kremľa je úplne iný prípad. Po dvoch štvorročných mandátoch – a ďalšom, keď sa na cára hral Dmitrij Medvedev, ale kormidlo moci zostalo stále v rovnakých rukách – a po štvrtom, už šesťročnom období, bude vládnuť ďalej.

Ukazoval svaly a dve hodiny lovil šťuku

Oficiálne ešte Putin neoznámil, že pôjde do marcových volieb. Ale krajina už vie, že to urobí. Najväčšou udalosťou na začiatku augusta, ktorá zatienila aj americké sankcie, sa totiž stala dovolenka na juhu Sibíri. Šesťdesiatšty­riročný prezident odpočíval hyperaktívne, obklopený množstvom telesných strážcov a kameramanov, ktorí ho sprevádzali na zemi, na vode i pod vodou. Rybárčil, plával, chodil po horách, preháňal sa tajgou na štvorkolke. A dve hodiny lovil šťuku, aj keď uštipační krajania tvrdia, že to bolo naopak a šťuka nepustila prezidenta, kým jej nesplnil tri želania. Po krátkom oddychu sa prezident vrátil k povinnostiam, aby – ako hovoril – „makal ako otrok na galejach“.

Vladimir Putin lieta so žeriavmi.

Národ si už zvykol, že jeho vodca v zlomových chvíľach svojej dráhy robí veľkolepé činy, aby ukázal, aký je silný. Pred desiatimi rokmi, keď na stanovený čas pustil na trón Medvedeva, tiež rybárčil vyzlečený do pol pása v sibírskych končinách. A keď sa vracal do tej správnej pracovnej pozície, preháňal sa v Deltaplane, aby ukázal, že bez neho mladé žeriavy ani nepoletia.

Pretože sa na obrazovke znovu objavili Putinove svaly a ploché brucho, Rusi z toho správne vyvodzujú, že čoskoro oficiálne ohlási, že prezident kandiduje na prezidenta. Časom možno prekoná aj samotného Josifa Vissarionoviča Stalina, ktorý vládol 29 rokov.

Krajina sa nerozvíja, Rusom to neprekáža

Rusko sa počas posledných 18 rokov stalo divadlom jedného herca. Nie bezdôvodne sa hovorí, že nie je Rusko bez Putina a nie je Putin bez Ruska. S heslom kremeľských politológov súhlasí drvivá väčšina ľudí. Rusi skutočne chcú, aby naďalej a bez konca vládol superman z Kremľa. Boja sa, že bez neho by vlasť postihla skaza. Stadiaľ sa berie aj nebotyčná, viac ako 80-percentná podpora vodcu.

Vladimir Putin oddychuje na Sibíri. Foto: SITA/AP, Alexei Nikolsky
Vladimir Putin Vladimir Putin oddychuje na Sibíri.

Skeptici tvrdia, že rovnako ako za Brežneva, nastala stagnácia. Krajina síce neupadá, ale od čias, keď vyschli peniaze z ropy, prešľapuje na mieste, nerozvíja sa. Zaostávanie nielen za Západom, ale aj za dynamickými ázijskými štátmi vzrastá. Ale obyčajní Rusi na brežnevovskú stagnáciu spomínajú v dobrom. Ako na dobu stability, sociálnych istôt a bezpečia.

Jednoznačne k horšiemu sa za Putina zmenili vzťahy so susedmi. Moskva si agresívnou politikou znepriatelila väčšinu z nich, i tradične blízkych Gruzíncov a Ukrajincov. Dobré vzťahy má len s Čínou, čo je jediný sused, ktorý si – zatiaľ potichu – robí nároky na milióny kilometrov štvorcových ruského územia.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #prezident #Rusko #Vladimir Putin