Austrálsky šéfkuchár má alergiu na pseudoalergických hostí

Šéfkuchári na celom svete sa čoraz viac hnevajú na zákazníkov, ktorí tvrdia, že trpia niektorou z alergií ohrozujúcich život, aby si mohli objednať jedlo presne na mieru. Šéfkuchár cenami ovenčenej ázijskej reštaurácie Queen Chow v Sydney Patrick Friesen je presvedčený, že šéfkuchárom klamú ľudia, ktorí tvrdia, že trpia závažnými zdravotnými ťažkosťami - a pritom len držia diétu, alebo prepadli niektorému z módnych stravovacích trendov.

15.08.2017 08:00
čína, čínske jedlo, strava, paličky, ázijská... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Friesen si svoj hnev proti tejto novej móde ventiloval na sociálnej sieti, kde zverejnil fotografie požiadaviek na jedlo, ktorými je jeho kuchyňa každodenne zaplavovaná. „Mohli by si ľudia so špeciálnymi stravovacími požiadavkami konečne urobiť jasno v tom, čo môžu, alebo nemôžu jesť?“ citoval ho denník New Zealand Herald.

Tvrdia mi, že majú alergiu na mäkkýše, ale milujú ustricovú omáčku. Chcú stravu bez lepku, ale lepok im chutí, pokiaľ nie je v kúsku chleba.
Patrick Friesen, šéfkuchár

„Tvrdia mi, že majú alergiu na mäkkýše, ale milujú ustricovú omáčku. Chcú stravu bez lepku, ale lepok im chutí, pokiaľ nie je v kúsku chleba. Vegetariáni, ktorí milujú kuracie krídelká. Pescatariáni, ajedia kurča. Svojimi rozmarmi veľmi komplikujú život ľuďom so skutočnými alergiami a diétnymi obmedzeniami, ktorí sa chcú najesť niekde mimo domu.“

Skutočných alergikov môže ohroziť prieberčivosť ostatných

Šéfkuchár novinárom povedal, že ho k zlostnému výlevu prinútil prípad jeho matky, ktorá trpí celiakiou, a preto nemôže konzumovať žiadne potraviny obsahujúce pšenicu, raž, jačmeň či ovos. Vzhľadom na množstvo ľudí, ktorí žiadajú špeciálne upravené jedlá, má obavy, že sa medzi nimi môžu stratiť prípady tých, ktorým môžu konkrétne potraviny skutočne uškodiť.

To potvrdzuje aj Maria Saidová zo spoločnosti Allergy & Anaphylaxis Australia, podľa ktorej v súčasnej situácii, keď stúpa počet nárokov zákazníkov na to, čo ich jedlo nemá obsahovať, môžu začať brať kuchári podobné požiadavky na ľahkú váhu – a tým ohroziť skutočných alergikov, ktorým hrozí anafylaktický šok.

Ľudia by mali vedieť, že keď nemajú radi ružičkový kel, ešte to neznamená, že naň majú alergiu.
Patrick Friesen, šéfkuchár

Podľa Saidovej sú kuchári v situácii, ktorá im neponúka príliš veľa riešení. Pokiaľ nezačnú zákazníkov žiadať, aby im ukázali, či so sebou majú liek pre prípad alergickej reakcie, nemôžu s istotou zistiť, či skutočne trpia alergiou.

„Ľudia by mali vedieť, že keď nemajú radi ružičkový kel, ešte to neznamená, že naň majú alergiu. Napriek tomu majú sústavne podobné požiadavky, a to je veľký problém,“ dodáva Friesen.

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #Austrália #šéfkuchár #potravinové alergie #Patrick Friesen