Vesmírny inžinier Jérôme Gasperi: Nápad so selfie z vesmíru som mal v hlave roky

"V tomto storočí bojujeme s dvoma pliagami. Tou prvou je klimatická zmena, druhou selfie tyč," hovoril s úsmevom francúzsky vesmírny inžinier Jérôme Gasperi počas svojej prednášky na Európskom vesmírnom týždni v Tallinne.

23.11.2017 08:00
debata

Po desaťročí práce pre francúzsku vesmírnu agentúru sa rozhodol využiť bezplatné fotografie Zeme zo satelitov projektu Copernicus a prostredníctvom aplikácie SnapPlanet ich ponúknuť verejnosti. Gasperi je jedným z mnohých mladých európskych podnikateľov, ktorí nachádzajú príležitosti pre biznis vo vesmírnej oblasti. Nová verzia jeho aplikácie, ktorá bude dostupná začiatkom roku 2018, umožní si spraviť selfie priamo z vesmíru.

Takže nápad na vašu aplikáciu vznikol z frustrácie pri narábaní so selfie tyčou?

Nápad so selfie z vesmíru som nosil v hlave už roky. Ja som so satelitmi pracoval celé desaťročie vo francúzskom Národnom centre kozmického výskumu a vždy som rozmýšľal ako dáta, ktoré nám poskytujú, dať k dispozícii nielen odborníkom, ale aj bežným ľuďom.

Tak vznikol nápad na aplikáciu SnapPlanet, ktorú si môžete stiahnuť aj dnes do svojho telefónu a fotiť si ňou z vesmíru našu planétu. Fotky následne viete zdieľať v prostredí podobnom tomu, ktoré využíva napríklad aplikácia Instagram. Nápad podporila aj Európska komisia cez výzvu Copernicus Masters, ktorý je určený práve pre firmy, ktoré dokážu zaujímavým spôsobom verejnosti sprostredkovať dáta z európskych satelitov, najmä tých z projektu Copernicus.

Ako bude fungovať nová verzia aplikácie, o ktorej ste hovorili počas svojej prednášky?

Súčasnú verziu beriem len ako akýsi prototyp. Môžete si z vesmíru fotografovať planétu, no aplikácia vám vlastne poskytne len posledný záber, ktorý satelit Sentinel spravil. Nová verzia bude zameraná viac na budúcnosť. Poviete si napríklad, že chcete fotografiu na hlavnom námestí vášho mesta a aplikácia vám oznámi, kedy najbližšie nad vami preletí satelit, ktorý vám takúto fotku zhotoví.
Jérome Gasperi

Teraz sa nachádzame v Tallinne, tak sa pozrime, kedy je najbližší prelet… (Otvára vo svojom mobile testovaciu verziu novej aplikácie.) Takže pozajtra o 11.43 pred obedom bude satelit nad nami. V tom čase si môžete spraviť selfie z vesmíru.

Skúšal som si spraviť fotografie svojho domu z vesmíru v súčasnej verzii aplikácie, no s ťažkosťou som na nej rozoznal budovy, nie to ľudí. Ako to chcete vyriešiť?

Rozšírením spolupráce s firmami, ktoré ponúkajú veľmi vysoké rozlíšenie snímok, na ktorých je možné rozoznať aj osoby. Na to však potrebujem ďalšie financie. Doteraz som vlastne veľa peňazí nepotreboval.

Keďže som sa v minulosti venoval aj vývoju aplikácií, pri SnapPlanet som len skĺbil svoje znalosti s bezplatnými dátami zo satelitov projektu Copernicus. Fotografie s lepším rozlíšením však budú niečo stáť, preto zháňam sponzorov. Sponzori k vám však prídu len vtedy, ak bude mať vaša aplikácia veľa užívateľov.

Veľa užívateľov však nebudete mať, ak neposkytnete obrázky vo vysokom rozlíšení. Nie je to začarovaný kruh?

Trochu áno. Ale práve preto som okrem možnosti spraviť si selfie z vesmíru do aplikácie zakomponoval aj hru, kde získavate body za to, z akých rôznych miest máte vesmírnu selfie. Možno to nebude hneď s plným pokrytím vo vysokom rozlíšení, ale vďaka GPS bude vaša poloha zaznačená na satelitnom obrázku. Ak hra bude ľudí baviť, verím, že získame kritickú masu, ktorá nám umožní nakúpiť naozaj kvalitné snímky a priniesť túto aplikáciu v plnej paráde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #selfie