Zasa sa stretneme na vianočných trhoch

Kedysi sa na vianočných trhoch možno viac kupovalo, dnes sa skôr maškrtí. Vidno to aj na náplni stánkov: medzi bratislavskými napríklad prevažujú tie s rôznymi dobrotami. Trh sa rozložil, ako každoročne až na troch námestiach - Hviezdoslavovom, Františkánskom a Hlavnom. Spája ich korzo, atmosféru dotvára svetelná výzdoba, slávnostne pôsobiace SND a hotel Carlton.

10.12.2017 07:00
bratislava, trhy, vianoce Foto: ,
Pohľad na bratislavské Hlavné námestie z veže Starej radnice.
debata (1)

Tí, ktorí prídu na trhy nakupovať darčeky, si tiež ale niečo nájdu. Pristavia sa pri pultoch s hračkami, výšivkami, pleteninami, rezbárskymi výrobkami, vianočnými ozdobami. Veľmi sa nelíšia od vlaňajšej ponuky, kamenné obchody im sortimentom konkurujú, ale predsa – kupovať na trhu má svoje čaro. Nám sa zapáči ružový drevený koník na kolieskach a aj ho kúpime. Zaujímavé sú aj drobné keramické kvietky na stonkách, ktoré sú celkom vkusné a môžu skrášliť interiér. Vlani ich vraj mali na trhoch v Budapešti a už sú aj tu.

Na vzduchu je všetko zdravé

Najlepšie je však sa po trhoch len tak ponevierať a voňať rôzne pokušiteľské závany. Kdesi zavonia drevené uhlie: vdýchneme príjemnú vôňu gastronomického dymu spolu s lahodnou vôňou klobások. Priblížime sa k stánku, odkiaľ to lákavé znamenie ide – na malých ražňoch sa otáčajú mäská, na roštoch sa pečú rôzne údeniny. Toto že by malo byť nezdravé? Určite nie, ak si to zjete v dobrej spoločnosti (pozor nepokvapkať masťou seba, či iných!), na čerstvom zimnom vzduchu a potom si ešte po meste pochodíte. Majú tu aj pečené kolená, huspeninu, mastné chleby s cibuľou a podobné lákadlá. Jeden stánok je zameraný na špeciálne bratislavské makové rožky a má ich v rôznych podobách a veľkostiach. Vyzerajú dobre, ale dáme prednosť gaštanovým jazýčkom máčaným v čokoláde. Je to naozaj pochúťka!

Romantické klzisko

Kto si chce urobiť náladu, dá si aj alkohol. Sú tu nápoje od výmyslu sveta a pod nečakanými názvami, aby to bolo výnimočné pitie. Na vianočných trhoch sa človek obyčajne neopije, lebo predsa len – Ježiško sa díva! Stánky sľubujú aj tradičné ríbezľové víno (a iné ovocné vína), medovinu, punče, grogy. K tomu sa hodia krehké pagáče s kusmi škvarkov.

Ideme až do zadných častí trhu na Hviezdoslavovom námestí, kde je klzisko. Dajú sa požičať korčule a chvíľu si zakorčuľovať. Plocha klziska pôsobí romanticky, je obkolesená stromami a v strede sú zoradené starodávne lavičky, kde si môžu ľudia s korčuľami na nohách posedieť. Vyzerá to romanticky. Kto sa chce zabaviť aj inak, môže si vybrať z adventného programu, ktorý láka aj na vystúpenie Roba Rotha.

Anjeli a spol. Foto: Pravda, Ivan Majerský
bratislava, trhy, vianoce Anjeli a spol.

Trh robí náladu

Keď človek vstúpi na trhovisko, zmocní sa ho sviatočná nálada. Nikto sa tam nemračí! Ľudia chodia, nakúkajú do stánkov, pokrikujú na seba, lebo na trhu sa človek aj ľahko svojej skupinke stratí. Najmä k večeru, keď už je často okolo stánkov a stromčeka tlačenica. Mnohí stretajú ďalších kamarátov, ozývajú sa radostné výkriky, smejú sa deti, je to naozaj veselá spoločnosť, čo je už čoraz výnimočnejší jav, ale – ide to!

A nad tým všetkým tróni sám Hviezdoslav, ktorý ako keby sa tiež bavil. Fakt som videla, že na mňa žmurkol a na mašli mal mastný fľak! A na Hlavnom námestí je to zasa rytier Roland. Jeho fontánu obkolesili pulty, pri ktorých sa hoduje. O rytierovi sa hovoria rôzne legendy, vraj občas zostupuje z podstavca a ukláňa sa. Verte či neverte, ale tento rok niekto videl, ako si Hviezdoslav s rytierom dávali ríbezľové víno, lokše a potom sa šmýkali na ľade. Skrátka, je tu čas zázrakov, splnených želaní a snov. Pravda, ak sme boli dobrí, a to sme boli, lebo inak by sme už trhy ani nemali. Pod stromčekom sa často spieva koleda: „Narodil sa Kristus pán, veseľme sa, z ruže kvietok vzkvitol nám, radujme sa…“ Radujme sa z toho hodovania, ale aj z tých nežných slov, ktoré stále ešte v čase Vianoc znejú a popierajú, že sme iba konzumní.

Nitra bude piecť na Luciu oblátky

Nitrianske vianočné mestečko so stánkami, ktoré pripomínajú staré drevenice, ožilo 1. decembra. Hviezda na jeho vstupnej bráne bude žiariť až do 23. decembra. Hlavným ťahákom, najmä pre rodiny s deťmi, bolo mikulášske divadelné predstavenie s pyromuzikálovým ohňostrojom, ktoré zároveň otvorilo kultúrny program na Svätoplukovom námestí.

V tomto roku prichystalo mesto viacero noviniek. Deti z materských škôl ozdobili živé vianočné stromčeky pred obchodným centrom a na pešej zóne. Za najkrajší z nich možno hlasovať do 18. decembra. „V spolupráci s Ponitrianskym múzeom sme na Luciu pripravili ukážky tradičného pečenia vianočných oblátok,“ povedal hovorca mesta Nitra Andrej Jančovič. Prípravy na Vianoce sa kedysi začínali práve po Lucii pečením týchto krehkých dobrôt. Budú sa spievať aj koledy. Spoznať nitrianske Staré mesto umožní 16. decembra o 16. hodine špeciálna večerná prehliadka. Kto si 17. decembra zakúpi v rámci benefičnej akcie Svetlo nad Nitrou prskavku, podporí tak vybraný detský domov. Deti sa môžu každý utorok a štvrtok o šiestej večer tešiť na premietanie obľúbených večerníčkov. Pre študentov je pripravený 12. decembra Univerzitný vianočný punč.

Hviezda na vstupnej bráne nitrianskych trhov... Foto: Ľudmila Synaková
Nitra, trhy, Vianoce Hviezda na vstupnej bráne nitrianskych trhov bude žiariť až do 23.decembra.

Vianočná Trnava láka aj na stredovek

Až dvoje vianočné trhy budú až do 23. decembra spríjemňovať adventný čas v Trnave. Na návštevníkov čakajú na Trojičnom námestí sčasti nové stánky i výzdoba. Vo štvrtok a nedeľu sa konajú netradičné výstupy na mestskú vežu s lampášom v ruke. Sprievodca v historickom kostýme záujemcov zoznámi s príbehmi a legendami tejto dominanty mesta. Zahreje nielen obľúbená trnavská medovina či punč, ale aj pohyb. Pred radnicou je do 7. januára otvorené mobilné klzisko. Kto nemá vlastné korčule, môže si ich za poplatok požičať. Do ríše rozprávok zavedú deti piatkové popoludnia s divadlom Dvor zázrakov. Priestor pre detskú kreativitu ponúkajú vždy od piatka do nedele predvianočné tvorivé dielne. Do Trnavy sa oplatí prísť posledný predlžený víkend pred Vianocami. Na Námestí sv. Mikuláša budú od 15. do 17. decembra prebiehať stredoveké vianočné trhy. Návštevníci si môžu pozrieť staré stredoveké remeslá či ochutnať dobroty z dobovej kuchyne a punč podávaný v krčahoch. Spestrením bude živý betlehem a netradičný kolotoč poháňaný ľudskou silou.

V Prešove plnia trdelníky

K najlákavejším špecialitám prešovských vianočných trhov (trvajú do 22. decembra) patria plnené trdelníky. Predáva ich aj Dominik Šrumovský. Ten prezradil, že k trdelníkom ich inšpirovali v Prahe. V Prešove ich vylepšili – v lete ich plnili zmrzlinou a ovocím, teraz v zime zmrzlinu nahradili šľahačkou. Na trhoch je okolo 90 stánkov, ktoré ponúkajú vianočné ozdoby, perníky, cukrovinky či drevené výrobky. Na svoje si tu prídu aj milovníci punču, vareného vína či pečených gaštanov. Kto chce niečo, čo inde nemajú, ten na prešovskom námestí nájde ručne maľované svietniky, pri nich originálne sviečky a zvončeky.

Do Košíc na primátorský punč

Dobroty od trhovníkov v Košiciach si môžu ľudia kúpiť až do 6. januára. Okolo zvona pri Urbanovej veži osadili veľkoplošný adventný veniec, pri fontánke pri Michalskej kaplnke upúta nový symbol Vianoc, a to Jelenia rodinka. Hlavná ulica, kde sa budú trhy konať a ktorá je najdlhšou pešou zónou na Slovensku, sa premení vďaka dreveným stánkom na oázu chutí, vôní a pastvu pre oči. Popri punči, voňavých klobásach a ďalších dobrotách nebudú chýbať stánky s vianočným tovarom, primátorský punč či sviatočná kapustnica.

Košická hviezdna výzdoba. Foto: Miroslav Vacula
Košice, trhy, vianoce Košická hviezdna výzdoba.

V meste pod Urpínom si pochutia na posúchoch

Medovinu, varené víno či najrôznejší vianočný tovar si možno kúpiť na vianočných trhoch v Banskej Bystrici až do 2. januára. Anjel s čertom na Mikuláša rozsvietili vianočný stromček na Námestí SNP. Okrem tradičných chlebových posúchov s bryndzou, cibuľou a so slaninou pečených v hlinenej peci trhy spestria aj Stridžie dni, primátorský punč, živý Betlehem či pastierske Vianoce. A čo si kúpiť na tunajších trhoch? Napríklad štýlové drevené hračky s vianočnými motívmi od výrobcov, ktorí pricestujú z Brezna.

Dobrú chuť, Banskobystričania! Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Banská Bystrica, trhy, vianoce Dobrú chuť, Banskobystričania!

V Trenčíne majú priestor slovenskí remeselníci a umelci

V Trenčíne sa trhy po prvýkrát uskutočnia na čerstvo zrekonštruovanom Mierovom námestí. Od 5. decembra až do 23. decembra sa tu v rámci festivalu Čaro Vianoc koná vianočný jarmok a nachystaný je aj pestrý adventný program s takmer 800 účinkujúcimi. V stánkoch na námestí návštevníci nájdu tovar rôznych remeselníkov. Pôjde o rôzne darčeky, vianočné dekorácie, hand-made výrobky, oleje – tekvicový, makový, konopný, bodliakový, maľované šperkovnice, bábky, misky a obrazy zo starého dreva, výrobky z ovčej vlny, ručne maľovaný hodváb, trvalky a dreviny v košoch a miskách, ozdobné vankúše, drevené hračky, výrobky od umeleckého rezbára, ako aj prírodná, ručne vyrábaná kozmetika… Občerstviť sa možno vianočným punčom, grilovaným syrom, lokšami či zabíjačkovými špecialitami. Trhy každý deň spestria aj predvianočné koncerty. Trenčanov potešia temperamentní Cigánski diabli či Celeste Buckingham. Pri stromčeku bude navyše osadený nový betlehem so živými zvieratkami.

Tekutý sveter pre Žilinčanov

Trhy v Žiline. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
žilina, trhy, vianoce Trhy v Žiline.

Medovina a punče s rôznymi príchuťami – takzvaný tekutý sveter pre slabšie odetých maškrtníkov majú nachystaný v Žiline. K tomu cigánska, špeciality z grilu, ale aj syry. V žilinskom trhovom mestečku, ktoré pravidelne pred Vianocami vyrastie na Mariánskom námestí, sú však aj stánky remeselníkov s drevenými, keramickými či látkovými výrobkami. Ozdoby v podobe šperkov pre ženy, ale aj na vianočný stromček. „Ja sa vždy teším na vianočné trhy, lebo len vtedy si môžem kúpiť na námestí pečené gaštany,“ hovorí Žilinčan Lukáš. Mamička Zuzana z Bitarovej je zase rada, že tam spojí príjemné s užitočným. „Veľmi rada chodím na trhy kvôli atmosfére. Je dobré, že je tam aj klzisko, takže môžem kalórie vykorčuľovať,“ povie. Novinkou tohtoročných trhov sú pravidelné hudobné predstavenia, nedeľné divadelné predstavenia pre deti a vždy v stredu popoludní škola hokeja. Niekoľko stánkov s občerstvením je aj na Hlinkovom námestí. Trhy potrvajú do 2. januára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné trhy