Vianočné večierky v USA bez alkoholu? Ruší sa tradícia pripiť sa a urobiť niečo hlúpe

Vianočné večierky v kanceláriách sú rovnako neoddeliteľnou súčasťou tohto obdobia ako koledy či perníky.

16.12.2017 08:00
slávnostná večera, Vianoce, prestretý stôl Foto:
Jedenásť percent amerických spoločností tento rok vianočnú párty vôbec neplánuje, aj napriek tomu, že ich v minulosti usporadúvali.
debata

Ale v čase, keď sú americké personálne oddelenia poplašené nekončiacou sériou odhaľovania prípadov sexuálneho obťažovania, ktorú odštartoval pred nedávnom škandál okolo producenta Harveyho Weinsteina, ruší sa na mnohých miestach tradícia „pripiť sa a urobiť niečo hlúpe“, napísal spravodajský server The Sunday Times.

Množstvo spoločností a firiem buď znižuje množstvo alkoholu na chystanej vianočnej párty, alebo ho škrtá úplne a nahrádza inými rekreačnými aktivitami. A niektoré pre istotu vianočné večierky úplne rušia.

Otvorený bar sa stal púhym duchom minulých Vianoc napríklad v newyorskej digitálnej mediálnej spoločnosti Vox Media. Firma, ktorej redakčný šéf Lockhart Steele pred nedávnom prišiel o miesto pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania, rozdá všetkým zamestnancom dva lístky, ktoré budú môcť na vianočnom večierku vymeniť za dva alkoholické nápoje.

„Potom už si budú môcť dať len nealkoholické drinky,“ uvádza sa v odkaze rozoslanom zamestnancom, ktorý unikol na verejnosť. A ďalej sa v ňom píše: „Uvedomujeme si, že aj keď alkohol nie je vždy príčinou neprofesionálneho správania sa, vytváranie prostredia, ktoré povzbudzuje nemalou konzumáciou alkoholu, k nemu nepochybne prispieva.“

Chicagská konzultantská firma Challenger, Gray & Christmas uskutočnila prieskum medzi zástupcami 150 personálnych oddelení firiem a zistila, že iba 49 percent zamestnávateľov má v pláne tento rok na vianočnom večierku podávať alkohol. V minulom roku to bolo 62 percent firiem a Andrew Challenger, viceprezident konzultantskej firmy, tento pokles označil ako „Weinsteinov efekt“.

„Zamestnávatelia sú teraz veľmi obozretní, aby nevytvorili prostredie, kde by mohlo dôjsť k nevhodnému kontaktu medzi zamestnancami,“ dodal Challenger.

Prieskum taktiež zistil, že jedenásť percent spoločností tento rok párty vôbec neplánuje, aj napriek tomu, že ich v minulosti usporadúvali. Iní sa ich rozhodli usporiadať v „bezpečnejšom prostredí“, ako sú napríklad bowlingové herne či strediská iných aktivít.

Nie všetci sú ale z nových pravidiel pre firemné večierky nadšení. „Zo všetkých z nás teraz robia malé deti, ktoré potrebujú gardedámu alebo alkohol na obmedzený prídel, aby nedochádzalo k páchaniu sexuálnych zločinov,“ napísal Matt Labash v denníku The Weekly Standard. „Znie to menej ako sviatočná oslava a viac ako večierok so Stasi,“ dodal, odvolávajúc sa na neslávne známu východonemeckú tajnú políciu.

Tento nový prístup pripomína film Vianočná žúrka, kde úzkostlivá zástupkyňa personálneho oddelenia, ktorú stvárnila Kate McKinnonová, zoberie mikrofón dídžeja, aby zamestnancov informovala: „Nezabudnite, že rozhodnutia, ktoré dnes večer učiníte, budú mať následky, ktoré vás budú prenasledovať po zvyšok vášho profesionálneho života. A… ehm… dobre sa bavte!“

Americká Národná federácia nezávislých podnikov dokonca spoločnostiam odporučila, aby nevešali imelo a nedávali tak zámienku „kancelárskym predátorom“ ukradnúť nevinným obetiam nechcený bozk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Vianoce #vianočná párty