Tesla odišiel pred 75 rokmi. Tento rok sa naplní ďalšia jeho vízia

Bol výstredný ako mnohí géniovia, jeho vízie predstihovali dobu o dlhé desaťročia. Srbsko-americký vynálezca Nikola Tesla však dokázal svojich vplyvných súčasníkov nadchnúť natoľko, že boli ochotní financovať jeho extravagantné pokusy. Peniaze získal aj na experimenty s prenášaním elektriny na veľké vzdialenosti. Tesla sa im venoval na prelome 19. a 20. storočia, no jeho mecenáši časom stratili trpezlivosť. Škoda. Možno by sme na bezdrôtové nabíjanie spotrebičov v domácnosti nemuseli čakať až do roku 2018.

10.01.2018 06:00
Nikola Tesla Foto:
Nikola Tesla pri pokusoch s bezdrôtovým prenosom elektriny.
debata (21)

Zakladateľ modernej elektrotechniky Nikola Tesla odišiel z tohto sveta pred 75 rokmi. Presne 7. januára 1943 zomrel osamotený vo svojej newyorskej hotelovej izbe. Zanechal po sebe okolo tristo patentov v 26 krajinách sveta, no aj mnohé úžasne presné vízie, ktoré ľudia v priebehu nasledujúcich rokov technického pokroku postupne oprašovali.

Už v roku 1926 napríklad predpovedal a celkom presne opísal svet so smartfónmi: "Keď sa bezdrôtové technológie dostatočne rozšíria, celý svet bude jedným obrovským mozgom a všetko sa stane súčasťou rytmického celku. Budeme navzájom vedieť komunikovať v reálnom čase, bez ohľadu na vzdialenosti. A nielen to. Prostredníctvom televízie a telefónie sa budeme aj vidieť a počuť tak dobre, ako by sme stáli oproti sebe tvárou v tvár, hoci v skutočnosti budeme vzdialení aj tisícky míľ. A zariadenia, ktoré nám to umožnia, budú oveľa menšie ako naše súčasné telefóny. Budete si ich môcť zastrčiť do vrecka svojej vesty.”

Blesky a krachy

Ešte skôr, ako predpovedal vznik smartfónov, venoval Tesla mnoho času i peňazí inému experimentu. Veľmi fotogenickému, vďaka mohutným skroteným bleskom a obrovským pokusným vežiam na opustených pozemkoch. Všetko sa to začalo už v roku 1891, keď Tesla pred zrakmi uchvátených divákov rozžiaril bezdrôtovo na diaľku žiarovku. Odvtedy bol prenosom elektrickej energie posadnutý.

V roku 1899 preto opustil New York, aby našiel dostatok miesta na svoje experimenty v meste Colorado Springs. Práve v tomto laboratóriu vznikli známe fotky Teslu pokojne študujúceho knihu, zatiaľ čo pred ním zúria blesky s miliónmi voltov. Jeho experimenty však neboli úspešné a z Colorada sa sťahoval so žalobou za nezaplatené faktúry.

Nikola Tesla na portréte z roku 1893. Foto: WIKIPEDIA
Nikola Tesla Nikola Tesla na portréte z roku 1893.

Vynálezca sa však nevzdával, do newyorského hotela Waldorf-Astoria, kde vtedy býval, zvolal zámožných investorov a presviedčal ich na financovanie jeho projektu bezdrôtového prenosu elektriny. Zlákal obrovskú rybu. Amerického bankára J. P. Morgana.

A tak vznikla veža vo Wardenclyffe na newyorskom Long Islande, kde popri iných experimentoch pokračoval aj ten bezdrôtový elektronický. Vieru v jeho úspech Tesla nestratil nikdy, no najskôr stratil podporu netrpezlivého finančníka Morgana, neskôr aj nervy a napokon samotný Wardenclyffe. Jeho účet vo Waldorf-Astorii sa vyšplhal do rekordných výšok, a tak musel svoje laboratórium založiť, aby mohol vyplatiť dlh v hoteli.

V roku 1906 sa tak jeho experimenty v tomto smere končia. O ďalších 101 rokov však svet začínajú ovládať ním predpovedané smartfóny a s nimi aj nekonečná trauma ich užívateľov stelesnená v jedinej otázke: „Nemá niekto nabíjačku?“

Bezdrôtový rok 2018

V roku 2007 začala smartfónovú revolúciu spoločnosť Apple. O desať rokov už síce stratila povesť vizionára, no stále má vo svete technológií silné slovo. Hoci Samsung a ďalší výrobcovia smartfónov využívali bezdrôtové nabíjanie už niekoľko rokov, až s vlaňajším príchodom tejto technológie do iPhonov od Applu sa začalo hovoriť, že rok 2018 bude rokom bezdrôtového prenosu elektriny. Aspoň čiastočne splneného Teslovho sna.

Tesla však sníval o globálnom systéme, ktorý by umožnil posielanie elektriny kdekoľvek na svete. Súčasné bezdrôtové nabíjanie mobilov má od tejto vízie ďaleko. Smartfón treba položiť na nabíjaciu podložku, ktorá stále musí byť pripojená do zástrčky – káblom. Pokrokom je aspoň to, že sa konečne presadzuje jednotný štandard takéhoto nabíjania pod skratkou Qi, ale ruku na srdce – Tesla by nebol nadšený.

Takýto systém však môže byť len prechodným stupňom. Už tento rok totiž viaceré spoločnosti chystajú predstaviť pokročilejšie technológie prenosu elektriny. Jednou z nich je Ossia. Na novej technológii bezdrôtového prenosu elektriny zvanej Cota pracuje jej zakladateľ, fyzik Hatem Zeine, už desaťročie. Funkčný systém chce predstaviť svetu v druhej polovici roku 2018.

Ako bude fungovať?

Do bytu si nainštalujete vysielač s technológiou Cota, ktorý bude do okolia vysielať elektrickú energiu, ku ktorej sa budú môcť zariadenia a spotrebiče pripojiť – podobne ako sa dnes pripájajú na internet prostredníctvom wifi routerov. Limitom je zatiaľ jednak vzdialenosť prenosu energie, ale aj jej objem. Cez Cotu si nabijete jeden-dva mobily, no zatiaľ nie laptop. Navyše zariadenia musíte mať v obale so špeciálnym čipom, ktorý je prijímateľom elektrickej energie z vysielača.

Bezdrôtové nabíjanie. Je to len začiatok. Foto: SHUTTERSTOCK
bezdrôtové nabíjanie Bezdrôtové nabíjanie. Je to len začiatok.

Trochu komplikované, ale ak by sa systém ujal, výrobcovia môžu čipy inštalovať priamo do smartfónov či iných spotrebičov – napríklad do robotických vysávačov. Keďže na podobných systémoch pracuje viacero firiem, bude si treba ešte pár rokov počkať, ktorý sa napokon stane štandardom.

K 75. výročiu od smrti veľkého génia však môžeme skonštatovať, že jeho vízie žijú. A stále fascinujú a inšpirujú.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdrôtové nabíjanie #Nikola Tesla #elektrotechnika