Servítka nie je papier? Ja odpadnem!

Kuchyňa bola kedysi srdcom domácnosti a dnes, po období panelákových minikuchýň, sa k tejto myšlienke architekti opäť vracajú.

04.04.2018 06:00
debata (9)

Dobrý dizajnér okrem funkčnosti navrhovaného zariadenia myslí aj na separovanie odpadu. Veď práve v kuchyni vzniká najviac odpadov. Ich triedenie je však takmer veda. Vedeli ste, že medzi papier sa neráta znečistená papierová tácka ani rolka od toaletného papiera? A že rozbitý hrnček nepatrí do kontajnera na sklo?

Jeden obyvateľ Slovenska dokáže vyprodukovať až 349 kg odpadu z obalov za jeden rok. Ak si to prepočítame na mesiac, dostaneme sa k číslu 29 kilogramov. Prieskumy na tému odpadov z domácností hovoria, že až 92 % odpadu, ktorý vyhadzujeme, by sme mohli opätovne použiť, recyklovať. Že už recyklujete? So sklom, s papierom, plastmi, najbežnejšími materiálmi sme sa už naučili vyrovnať. Aj medzi odpadkami sú však záškodníci, ktorí nás vedia pomýliť. Ako je to teda správne?

PAPIER – modrý kontajner

(časopisy, letáky, obaly, lepenkové škatule)
Znečistený papier. Pri papieri platí pravidlo čistoty. Papier je citlivý na znečistenie mastnotou a zvyškami jedál, ale aj pieskom a hlinou. Do nádoby na papier preto nepatria servítky, plienky, papierové vreckovky a tácky znečistené horčicou, kečupom, škatuľa od pizze, papierový obal od zeminy či stavebného materiálu.

Naopak, kovové spinky alebo hrebeňové väzby sa nemusia odstraňovať, takisto ani celofánové okienko na obálkach. Škatule pred vyhodením stlačte a odstráňte lepiacu pásku. Papier môžeme recyklovať päť až sedemkrát, potom sú vlákna papiera už nepoužiteľné. Papier sa dá aj kompostovať.

Kartónový obal na vajíčka medzi papier nepatrí. Foto: SHUTTERSTOCK
obal, kartón, recyklácia, recyklovanie Kartónový obal na vajíčka medzi papier nepatrí.

Rolky od WC papiera a kuchynských utierok patria do zmesového odpadu bežného kontajnera na komunálny odpad, keďže sú vyrobené z viackrát recyklovaného papiera a už nie je možné ich opäť recyklovať. Lepšia možnosť je kompostovanie.

Kartónový obal na vajíčka patrí do kontajnera na komunálny odpad, keďže je vyrobený z viackrát recyklovaného papiera a už nie je možné ho opäť recyklovať. Aj tento obal je vhodný do kompostu.

Pokladničné bločky z termopapiera sa nehodia na recykláciu, a neodporúča sa ani ich kompostovanie. S pokojným svedomím ich môžete vhodiť do zmesového odpadu.

SKLO – zelený kontajner

(sklené fľaše, nádoby, obaly a predmety zo skla, poháre, fľaštičky od kozmetiky, črepy, okenné sklo, sklo z okuliarov)

Prázdna sklenená fľaša od oleja patrí do nádoby na sklo. Fľašu neumývajte, aby ste predišli znečisteniu kanalizácie. Aj znečistené sklo je možné recyklovať. Sklo možno recyklovať donekonečna. Tavením totiž nestráca svoje vlastnosti.

Zrkadlo vás môže pomýliť, ale nie je to klasické sklo. Na zadnej strane má reflexnú vrstvu, preto patrí do zmesového odpadu alebo na zberný dvor.

Keramika a porcelán patria do zmesového odpadu.

Viacvrstvové kombinované materiály sú obaly zložené z viacerých, ťažko oddeliteľných, vrstiev. V domácnostiach sa stretávame hlavne s nápojovými kartónmi – tetrapakmi. Systém zberu týchto obalov nie je na Slovensku jednotný – väčšinou sa zbierajú do žltých nádob spolu s plastmi. Predtým ich však treba dôkladne umyť a osušiť a poriadne stlačiť. V žiadnom prípade nepatria do modrej nádoby na papier. Zvyšná nevymytá tekutina by mohla znehodnotiť papier.

Zberné nádoby na separáciu odpadu. Foto: SHUTTERSTOCK
nádoba, separovanie, separácia, nádoby, smetiak Zberné nádoby na separáciu odpadu.

KOVY – červený kontajner

Kovové obaly (nápojové plechovky, konzervy, spreje, kovové uzávery) – takisto nemajú u nás jednotný systém zberu. Niekde sa zbierajú do samostatných červených nádob alebo zdieľajú žltú nádobu spolu s plastmi. Znečistené kovové obaly stačí len zľahka, kvôli zápachu, opláchnuť.

PLASTY- žltý kontajner

Polystyrénové obaly z elektroniky patria do žltej nádoby na plasty alebo na zberný dvor.

Plastové alebo kovové nádoby od farby patria do zmesového odpadu alebo na zberný dvor. Nevymývajte ich, môžu obsahovať nebezpečné látky! V žiadnom prípade nepatria do nádob na triedený zber.

Odpad z výrobkov z plastu (hračka, tácka, hrebeň, stolička…) patria do žltej nádoby na plasty.

OLEJ

Použitý kuchynský olej v žiadnom prípade nevylievajte do výlevky! Olej dokáže znečistiť obrovské množstvo vody (1 liter kuchynského oleja znehodnotí až 1 milión litrov vody).Vychladený olej zbierajte do sklených alebo plastových fliaš a odovzdajte na vybraných čerpacích staniciach Slovnaftu alebo na pravidelných sobotných trhoch v Starej Tržnici v Bratislave či na iných zberných miestach vo vašom meste.

ELEKTROODPAD

Veľké spotrebiče. Všetky predajne a servisy elektrospotrebičov sú povinné bezplatne realizovať spätný odber elektroodpadu od svojich zákazníkov, a to systémom kus za kus. Na značke starého spotrebiča ani na mieste jeho pôvodného nákupu pritom nezáleží. Pri kúpe novej chladničky vám predajňa bezplatne odoberie nepotrebnú starú chladničku, pokiaľ jej ju donesiete.

Mnohé elektropredajne vám spolu s dovozom nového výrobku za výhodných podmienok odvezú starý priamo z vašej domácnosti. To je výhodné najmä pri veľkých a ťažkých výrobkoch. Dovoz nového výrobku pri súčasnom odvoze starého môže byť spoplatnený v závislosti od toho, aké ďalšie výhody táto služba ponúka. Zvyčajne v nej predajne ponúkajú napríklad aj dopravu nového spotrebiča až do bytu a jeho inštaláciu.

Poplatok za tieto služby je v porovnaní s celkovou cenou spotrebiča zanedbateľný. O tieto výhody však väčšinou prichádzate, ak nakupujete výrobky v zahraničí či cez zahraničné internetové obchody. Predajňa má právo odmietnuť prebrať váš starý spotrebič – v prípade, že je poškodený, znečistený alebo z iných dôvodov predstavuje riziko pre zdravie a bezpečnosť personálu. Do zberu preto odovzdávajte spotrebiče čisté, v kompletnom stave – nerozoberajte ich ani inak nepoškodzujte.

Drobné elektrospotrebiče patria takisto do zberu. Veľké predajne (nad 400 m2) majú zo zákona povinnosť odobrať malý elektroodpad (s vonkajšími rozmermi do 25 cm). Aj bez toho, aby ste si u nich kúpili nový výrobok. Existujú aj kontajnery na drobný elektroodpad, ktoré sa umiestňujú na miestnych úradoch alebo v rôznych administratívnych budovách s veľkým počtom zamestnancov.

Ak si nové spotrebiče nekupujete, tie nepotrebné môžete zaniesť na zberný dvor alebo odovzdať prostredníctvom kalendárových a mobilných zberov, ktoré organizuje vaša obec. Informácie o zbere elektroodpadu vo vašom meste vám poskytne príslušný miestny úrad.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #odpad #kuchyňa #separovanie odpadu #separácia