Horké či sladké? Najlepšie dobré

Aké pivo je najlepšie? Z veľkého či malého pivovaru? Otázka nie je postavená správne, dobré pivo je to, ktoré je uvarené zo srdca.

21.07.2018 12:00
pivo, ludia, Foto:
Najmä mladšej generácii pivárov, ktorá precestovala svet a ochutnala napríklad v Belgicku obrovský diapazón pív, nestačí klasická ponuka.
debata (1)

Na Slovensku sa výroba piva skoncentrovala do dvoch veľkých pivovarov v Hurbanove a Šariši, dvoch menších až stredných – vo Vyhniach a v Banskej Bystrici, a do sedemdesiatich remeselných roztrúsených po celej krajine.

Nedávno pivovary súťažili o zlaté, strieborné a bronzové pivovarnícke korunky. Trofeje získali veľkí aj malí pivovarníci. Ukazuje sa, že na trhu je miesta pre všetkých dosť, najmä však pre tých, ktorí vedia variť dobré pivo a neboja sa inovácií.

Nedávno pivovary súťažili o zlaté, strieborné a... Foto: SHUTTERSTOCK
pivo, vyroba, Nedávno pivovary súťažili o zlaté, strieborné a bronzové pivovarnícke korunky.

Vari ani s jedným z nápojov sa v poslednom čase toľko neexperimentuje ako s pivom. Možno je to aj preto, lebo Slováci sú zvedaví spotrebitelia, ktorí radi skúšajú novinky. Inak by nerástli takou veľkou rýchlosťou malé pivovary, ktoré sú nositeľmi často až prekvapujúcich receptúr. Ale aj pri nich platí, že pivo robí predovšetkým dobrý sládek.

Nedávno to zdôraznil jeden z čerstvých držiteľov zlatej pivnej korunky za svetlú nefiltrovanú dvanástku sládek Karel Vavrečka z pivovaru Baťák v Partizánskom: „Pivo nikdy neurobia najlepšie technológie, ale sládek so srdcom, pretože pivo je živý nápoj.“

Tento názor zastáva aj majiteľ pivovaru Liptovar v Liptovskom Mikuláši Juraj Saktor.

Nie je to náhoda, že Liptovský Mikuláš má svoj malý pivovar. Pivo sa v Liptove varilo už v trinástom storočí. Liptovar je odpoveďou najmä na rýchlo sa rozvíjajúci cestovný ruch. Miestnym milovníkom piva a všetkým návštevníkom Tatier ukazuje tento pivovar, že pivo je nápoj neuveriteľných variácií.

Pivo robí predovšetkým dobrý sládek. Foto: SHUTTERSTOCK
pivo, vyroba, chlap, Pivo robí predovšetkým dobrý sládek.

„V ponuke máme sedem druhov piva, z toho šesť druhov vrchne kvasených pív,“ hovorí Juraj Saktor. Jedno z pív sa volá Sea Beer. Keď ho človek nevidí v nápojovom lístku, ale počuje iba ústne vyslovený názov, domnieva sa, že ide o pivo pôvodom zo Sibíri. Nuž nie je to Sibír, ale ľahké, svieže a voňavé pivo do horúcich dní, v ktorom cítiť chuť grepu až po limetku v pozadí. Akoby vás osviežilo niektoré z chladných tatranských plies.

Zoberme si iné pivo UP 12°. Ide o experiment. Vrchne kvasené pivo, ktoré je pivný oxymoron. Má zloženie sladov a chmeľov ako ležiak, rmutovanie ako ležiak. Typickú chuťovú zložku, charakteristickú po ležiackych kvasniciach, by ste v ňom hľadali síce márne, ale pivo je zato postavené na zdravom strede medzi sladovým telom a jemnou chuťou českých a nemeckých odrôd chmeľu. Výsledkom je pivo na dennodenné pitie. Keď ho dopijete, budete si pýtať ďalšie.

„Pivo nikdy neurobia najlepšie technológie, ale sládek so srdcom, pretože pivo je živý nápoj.“
Karel Vavrečka, pivovar Baťák, Partizánske

Juraj Saktor vraví, že dnešní pivári sa vyberú do pivovaru, súčasťou ktorého je blízka reštaurácia, aby ochutnali najmä špeciály, ale počas večera sa v družnej debate vracajú ku svojim klasikám. Alebo, naopak, od klasiky vykročia k ochutnávke špeciálov.

Najmä mladšej generácii pivárov, ktorá precestovala svet a ochutnala napríklad v Belgicku obrovský diapazón pív, nestačí klasická ponuka. Hľadajú novinky. V zásade však možno povedať že v zápase chutí ide o súboj klasickej horkej chuti so sladkou, ktorá atakuje spotrebiteľa najmä v moderných pivných nápojoch.

Na otázku, ktorá z chutí má prevahu, Odin Goedhart, generálny riaditeľ Heineken Slovensko, hovorí, že tieto dve chute sa nedajú porovnávať. "Pokiaľ ide o horkosť, dochádza k ďalšej diferenciácii. Sú pivá. ktoré sú veľmi horké, ale aj menej horké, závisí to od kategórie piva, či je svetlé, či tmavé. Keď sa pozrieme na spoločnosť ako celok, zistíme, že začína prevládať sladkosť. Dôkazom toho je aj rast obľuby radlerov.

Celkove sa však chute spotrebiteľov posúvajú k vyššej sladkosti. Na druhej strane sa snažíme redukovať obsah cukru. Vyvinuli sme radler nula nula, kde sme minimalizovali obsah cukru," povedal Odin Goedhart.

Foto: BREWERSOFEUROPE.ORG
web, pivo, grafy,

Pokiaľ ide o cukor, ten obsahuje aj pivo. A práve preto pivovarnícka spoločnosť uviedla na trh „lajtku“ – ľahký radler. Sú v ňom prírodné cukry, ktoré sú pre telo dobrým zdrojom energie. Zo zdravotného hľadiska sa tak pivovarníci správajú ako pekári. No kým tí znižujú v chlebe obsah soli, pivovarníci zasa obsah cukru.

Napokon aj pri pive hocakého druhu platí: Pi s mierou a pi najmä dobré pivo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #sládek #pivovar #produkcia