Na Slovensku chýba desaťtisíc IT odborníkov

Ak sa rozhodnete stať sa IT špecialistom, dá sa to aj doma v teplúčku. Predpokladom je počítač a internet a, samozrejme, motivácia učiť sa. "Na trhu je dlhodobo nedostatok IT špecialistov. Momentálne Slovensku chýba desaťtisíc odborníkov, v roku 2020 by to malo byť už dokonca 25-tisíc. Náš vzdelávací systém dokáže pokryť len časť dopytu," hovorí Tomáš Božík, riaditeľ neziskovej organizácie IT v kurze, ktorá robí špeciálne kurzy aj pre ženy.

24.07.2018 12:00
IT kurzy, Tomáš Božík Foto:
Súčasťou kurzov je aj zlepšovanie komunikačných zručností.
debata (11)

Medzera na trhu bola už v roku 2010, teda v čase, keď Tomáš a jeho kolegovia s kurzami začínali. A neustále sa zväčšuje. Vzdelávacie kurzy, ktoré má IT v kurze v ponuke, trvajú tri až šesť mesiacov, sú vhodné aj ako rekvalifikácia. Stačí šesť mesiacov na to, aby sa dajme tomu učiteľka mohla uchádzať o pozíciu v IT?

„Stačí. Ľudia, ktorí k nám prichádzajú na kurzy, už určité pracovné zručnosti majú – a nemusia byť len z oblasti informačných technológií. U nás ich naučíme tvrdé IT zručnosti, aj mäkké, komunikačné a prezentačné zručnosti. Počas kurzu simulujeme pracovné prostredie, študenti sú našimi kolegami, ktorí pracujú na konkrétnych zadaniach. Simulujeme tiež pracovný pohovor a pomáhame so životopisom. Hoci nevychovávame ľudí na seniorské pozície, naši absolventi dokážu pracovať na nižších pozíciách, ale najmä sú schopní sa zamestnať a byť v práci produktívni,“ vysvetľuje Tomáš Božík.

Podmienkou úspešného absolvovania kurzu nie je logické myslenie ani dobrá známka z matematiky. "Stačí len záujem o prácu v tomto odvetví, poznať ho aspoň z informácií na internete. Mať prehľad o trhu práce a najmä chuť učiť sa. Vzdelávanie v tejto oblasti nekončí šesťmesačným kurzom. Je to neustále sa vyvíjajúce odvetvie, pri ktorom človek nesmie zaspať na vavrínoch.”

Tomáš Božík. Foto: Jakub Klimo
Tomáš Božík Tomáš Božík.

Vo virtuálnej učebni

Formy vzdelávania, ktoré IT v kurze ponúka, sú rôzne. Ku klasickej – prezenčnej výučbe formou prednášok postupne pridali online hodiny. "Už dva roky tvorí väčšinu, teda 90 %. Zvyšných desať percent prezenčnej výučby patrí komunikácii a prezentácii,” približuje Tomáš Božík. Ak sa teda rozhodnete stať sa IT špecialistom, dá sa to aj doma v teplúčku. Predpokladom je počítač a internet.

„Vo virtuálnej učebni je asi dvadsať študentov. Pravidelne sa stretávajú s lektorom, diskutujú, preberajú novú látku, programujú alebo testujú softvér. Okrem toho sa venujú zadaniam, samoštúdiu a rôznym projektom, ktoré musia vypracovať.“ Nestihli ste hodinu? Nič to. Každý webinár si študenti môžu pozrieť zo záznamu. Ide vám to pomalšie ako spolužiakom? Aj to sa dá riešiť. „Niektoré skupiny napredujú rýchlejšie, iné pomalšie. Inokedy vznikne nehomogénna skupina, kde sa spoja rýchlejší s pomalšími. Kurzy sa prispôsobujú ľuďom, ktorí sa zídu v skupine – líšia sa obsahom, tempom, či postupnosťou tém.“

S diplomom, ale bez práce

O kurzy majú záujem predovšetkým absolventi stredných a vysokých škôl, ktorí sa nevedia uplatniť na trhu práce. Najčastejšie právnici, učitelia, ekonómovia aj medici. Paradoxne, pribúdajú aj absolventi informatiky, najžiadanejšieho odboru na trhu práce. „Pokiaľ študent nie je počas vysokej školy aktívny, samotné štúdium mu prácu nezabezpečí. Vyhľadávajú nás väčšinou absolventi, ktorí počas vysokej školy zanedbali aktivitu. Nemajú za sebou žiadnu brigádu či prácu na projekte, chýba im prax.“

V čom sa líši kurz od štvorročného štúdia informatiky? "Naši lektori z praxe odovzdávajú študentom praktickú skúsenosť – odborné zručnosti, ktoré niekedy na školách chýbajú. Študenti majú možnosť vyskúšať si simuláciu pracovného prostredia. Učíme ich, ako napísať štruktúrovaný e-mail, ako sa ospravedlniť, ak nestíhajú termín, ako pracovať v tíme, aké sú roly v tíme, ako pracovať na projekte. Bonusom je pracovná stáž v IT spoločnosti a následne pomoc pri hľadaní zamestnania. Komunikujeme s viacerými zamestnávateľmi, ktorým odporučíme konkrétneho študenta. Zvyšujeme pravdepodobnosť, že študenta zavolajú na pohovor, a že ho prijmú do zamestnania,” hovorí Tomáš Božík.

„Som mladá, nemám zamestnanie, visím rodičom na krku. Kde zoberiem peniaze na kurz, ktorý stojí jeden až dva mesačné platy?“ fabulujem. "Pre tých, ktorí si takúto sumu nemôžu dovoliť, sme založili neinvestičný fond. Nezamestnaným do 29 rokov poskytneme bezúročnú pôžičku. Ponúkame aj ďalšiu možnosť – zatiaľ čo kurzovné musí zaplatiť každý študent, splácanie školného si môže odložiť až na čas, keď sa zamestná.”

Aj pre dámy

Pre ľudí, ktorí nemajú s IT žiadne skúsenosti, je testovanie softvéru najlepším odrazovým mostíkom. Vďaka zmyslu pre detail sú práve ženy dobré "testerky”. "Máme pre ne špeciálny program – Ženy v (IT) kurze. Medzi absolventkami sú mamičky na materskej, ktoré sa chcú po jej skončení uplatniť. Máme právničky, učiteľky aj pracovníčky v štátnej správe,” hovorí Tomáš Božík a pripája informáciu, že kurzy nie sú limitované vekom ani skúsenosťami.

"Treba si len uvedomiť, že vekový priemer v IT svete je 28 rokov. Ak sa rekvalifikuje päťdesiatročný človek, zamestnávateľ ho nemá problém prijať. Je len otázkou jeho mentálneho nastavenia, či dokáže pracovať v spoločnosti absolventov vysokej školy, ktorých manažuje 28-ročný človek… Náš najstarší absolvent mal 46 rokov. Manažér, ktorý riadil tím ľudí, chcel zmeniť svoj život a rekvalifikovať sa. Začiatky boli náročné, asi po troch týždňoch sa ako jediný zo študentov ozval: Neviem, ktorá bije, neviem, o čom je reč. Je to tak v poriadku? Trochu sme ubrali plyn a dnes už pracuje, je z neho developer v programovacom jazyku JAVA.”

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #informačné technológie #Tomáš Božík #IT v kurze