Barbie oslávila už 60

Emma Thompson, speváčka Sade, tenista John McEnroe, Hugh Laurie čiže Dr. House alebo spevák Bryan Adams - tí všetci sa rovnako ako Barbie narodili v roku 1959.

23.03.2019 06:00
Barbie Foto:
Súčasná Barbie má najrôznejšie podoby, rovnako ako jej priateľ Ken.
debata

Odvtedy, ako Barbie prvýkrát predstavili v marci 1959 na veľtrhu hračiek v New Yorku, bábika inšpirovala dievčatá k tomu, že môžu byť čímkoľvek – od prezidentky cez pilotku, námorníčku, astronautku, olympijskú atlétku až po zoologičku. Pre Barbie podľa jej tvorcov z firmy Mattel vraj nič nebolo nemožné. Dnes možno dostať bábiku vo verziách pre vyše 200 povolaní. Od jesene 2019 sa navyše bude dať kúpiť aj Barbie na invalidnom vozíku či s odnímateľnou protézou namiesto nohy. Podľa viceprezidentky Mattelu Kim Culmoneovej bola Barbie na vozíku najžiadanejším modelom bábiky na zákazníckej horúcej linke. A aby firma vyšla v ústrety želaniam zákazníkov, dopĺňa kolekciu bábik aj o barbíny s menšími prsiami, širším pásom a rôznymi farbami vlasov aj pokožky.

Prečo nevyzerá ako dieťa

Celosvetovú popularitu Barbie odštartovala Ruth Händlerová. Spoluzakladateľke Mattelu sa totiž zdalo, že jej dcéra Barbara nemá veľmi na výber. Môže sa hrať vonku buď na mamičku, alebo na ošetrovateľku, zatiaľ čo syn so svojimi hračkami mohol byť požiarnikom, astronautom, doktorom a všeličím iným. Rozhodla sa teda, že svojej dcére vytvorí hračku, ktorá dá dievčatám podobne ako chlapcom možnosť byť čímkoľvek.

Ešte v roku 1956 bola Ruth na dovolenke vo Švajčiarsku, kde predávali bábiku Lilly. Tá vznikla podľa komiksovej predlohy v nemeckom bulvári Bild – a keďže mala prilákať mužských čitateľov, vyzerala ako atraktívna žena – s dlhými vlasmi, vysokými podpätkami a výraznými krivkami. Lilly upútala aj podnikavú Ruth, ktorá si kúpila hneď tri kusy. Jednu dala dcére Barbare, druhú synovi Kennethovi a tretiu si nechala. S dizajnérom Jackom Ryanom podobu Lilly trochu zmenili a na počesť Ruthinej dcéry premenovali na Barbie.

Barbie z kolekcie inšpirujúcich žien: pilotka... Foto: Profimedia
barbie Barbie z kolekcie inšpirujúcich žien: pilotka Amelia Earhartová, maliarka Frida Kahlo a matematička fyzička pracujúca pre NASA Katherine Johnsonová.

Barbie teda debutovala na veľtrhu v New Yorku v marci 1959 – oblečená v jednodielnych čierno-bielych plavkách a s typickým blonďatým konským chvostom. Za 60 rokov existencie Barbie sa predala vyše miliarda bábik, takže sa nám dnes zdá neuveriteľné, že vtedy boli nákupcovia hračiek pri pohľade na Barbie skeptickí. Bábika vôbec nevyzerala ako dieťa a vtedy boli práve populárne hračky vyzerajúce ako batoľa. Mattel však nechal vysielať televízne reklamy, ktoré sa prihovárali priamo deťom a prezentovali Barbie ako skutočnú osobu. Predaje bábiky okamžite vyleteli na 350 000 kusov ročne! Dnes napriek silnej konkurencii, ktorá vládne v hračkárskom priemysle, sa každoročne vo vyše 150 krajinách predá 58 miliónov Barbie.

Moderná a bez predsudkov

Už v 60. rokoch Barbie prezentovala prvé povolania: módnu redaktorku, ošetrovateľku, letušku. Keď si malé dievčatká uvedomili, že Barbie by potrebovala priateľa, na scéne či skôr na trhu sa 11. marca 1961 objavil Ken v červených plavkách, sandáloch a so žltým uterákom. V roku 1962 Barbie dostala svoje prvé auto – športiak a aj dom snov. Mal to byť symbol jej nezávislosti, pretože dreamhouse dostala skôr, než si ženy v Amerike mohli otvoriť vlastné bankové konto. A štyri roky predtým, ako človek pristál na Mesiaci, v roku 1965 vznikla Barbie astronautka. Tvorcovia Barbie netrpeli žiadnymi rasovými predsudkami a v roku 1968 predstavili jej kamarátku, černošskú bábiku Christie. O rok neskôr pribudla prvá celebritná bábika, ktorá mala podobu britskej modelky Twiggy. Postupne si bábika vyskúšala ďalšie atraktívne povolania: bola chirurgičkou, pilotkou, paleontologičkou či zoologičkou. V roku 1992 ukázala Barbie dokonca svoje prezidentské ambície. Svoje povinnosti v Oválnej pracovni mala plniť v červených šatách. Neskôr, na počesť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, vznikla aj bábika v ružovej blúzke a čiernom kostýme. V roku 2001 sa bábika stala učiteľkou znakovej reči.

Po celé roky musela bábika čeliť obvineniam, že svojou extrémne štíhlou figúrou môže podporovať nezdravú anorexiu. Odborníci prepočítali, že ako reálna žena by Barbie merala 168 cm, mala obvod hrudníka 99 cm, v páse 53 cm, cez boky 83 cm a neudržala by sa na nohách. A tak v roku 2016 predstavili Barbie s novými krivkami, jej nízku aj vysokú verziu. Mattel vyvinul bábiky zvané Fashionista, ktoré majú rôzne výšky, telesné formy aj farbu kože. A aj módne sú všestrannejšie, nie sú len notorickými fanúšičkami ružovej farby. Svoju Barbie v spolupráci s Mattelom navrhla aj plus size (čiže bacuľatá) modelka Ashley Grahamová – bábika je oblečená v sexy minišatách, čiernych čižmičkách na podpätku a v džínsovej bundičke.

Naša Barbie nestarne, len sa prispôsobuje dobe a trendom. Vlastne je rovnako šik ako jej rovesníčka Madonna.

Barbie

Barbie oslávila už 60

Fotogaléria
Súčasná Barbie má najrôznejšie podoby, rovnako...
Barbie z kolekcie inšpirujúcich žien: pilotka...
+11Dolphin Magic Ken

Barbie má aj priezvisko

Doteraz sme si mysleli, že Barbie je tak trochu ako Cher či Madonna – a stačí jej jedno meno. Ale podľa bábikinej rodnej firmy Mattel má Barbie priezvisko Robertsová. Na Twitteri totiž hračkársky koncern v Deň súrodencov umiestnil blahoželanie Barbie a jej sestier: Všetko dobré želajú sestry Robertsové. Celé meno Barbie znie Barbara Millicent Robertsová. A, samozrejme, aj jej priateľ Ken má občianske meno – volá sa Kenneth Carson. Apropo, v roku 2004 sa Barbie s Kenom rozviedli, ale už v roku 2011 sa dali zasa dokopy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbie #hračka