Kúpele Korytnica sú miestom duchov

Kedysi preslávené kúpele Korytnica na úpätí severného svahu vrchu Prašivá v Nízkych Tatrách dnes pripomínajú ukrajinskú Pripiať, miesto duchov. V schátraných stavbách nájdete plyšového medvedíka, starý jukebox, nádoby na moč, barové stoličky... Akoby ich ľudia narýchlo opustili s tým, že sa čoskoro vrátia.

17.05.2019 06:00
debata (25)
Kúpele Korytnica dnes. Foto: Dávid Popovič
Kúpele Korytnica Kúpele Korytnica dnes.

Po ceste na vychytené Donovaly, 24 km za Ružomberkom, treba odbočiť doľava do ihličnatých lesov. V zimných mesiacoch tu svieti slnko len krátko, počas teplejšieho obdobia je v Korytnickej doline smaragdová príroda a svieža horská klíma. Pred zrekonštruovaným penziónom Svätopluk, blízko miesta, kde bolo kedysi aj bývalé riaditeľstvo kúpeľov, vedľa činžiaka, kde dodnes žijú bývalí zamestnanci, je parkovisko. Drevený medveď s pokladničkou žiada o parkovné vo výške jedného eura za hodinu, ktoré je určené na obnovu a údržbu tunajších prameňov. Mnohí návštevníci, ktorí si sem prídu zadarmo načapovať minerálnu vodu, však, bohužiaľ, „medveďa nepozdravia“. Práve z týchto peňazí sa však revitalizovali štyri verejne dostupné studené pramene – Vojtech I. a II., Žofia, Jozef a Antonín. Nad každým je postavený nový drevený prístrešok, okolie čisté. Najmä okolití obyvatelia sem prichádzajú autom s prázdnymi fľašami, aby si načapovali jednu z najlepších minerálnych vôd na Slovensku, ktorá tu vyviera vo výške 850 metrov nad morom a je vhodná najmä pre choroby tráviaceho ústrojenstva a pri nedostatku železa.

Vstup do chodby Kúpeľného domu, kde sa robili... Foto: Dávid Popovič
korytnica Vstup do chodby Kúpeľného domu, kde sa robili uhličité kúpele.

„Korytnické kúpele sú pre svoju polohu vyhľadávané turistami z celej vlasti. Okrem toho, že sú našimi najvyššie položenými kúpeľmi, sú známe aj svojimi klimatickými účinkami. Kúpele teraz rozširujú a modernizujú liečebnú starostlivosť, zväčšujú aj kapacitu jedálne a občerstvujúcich zariadení. Počnúc týmto rokom sa začína v kúpeľoch celoročná prevádzka. Z Ružomberka sa do nich dostaneme vláčikom malebným údolím,“ uvádza archívna tlačová správa z roku 1960. Dnes koridorom bývalej úzkorozchodnej železnice z Ružomberka do Korytnice, kadiaľ vláčik premával do roku 1974, vedie náučno-relaxačná trasa pre peších turistov a cyklistov na horských bicykloch (väčšinou nemá asfaltový povrch), tzv. Cyklokorytnička. Má dĺžku 23 km a prevýšenie 400 metrov.

Súkromný majetok. A fixkou dopísané:... Foto: Dávid Popovič
korytnica Súkromný majetok. A fixkou dopísané: "Tak sa oň staraj!

V cieli cesty však návštevník zistí, že niekdajší historický kúpeľný klenot, kde sa liečil aj Ľudovít Štúr, sa zmenil na miesto duchov. Prvé zmienky o prameni v Korytnici sa datujú od 12. storočia. Na prelome storočí bola Korytnica jedným z najvýznamnejších kúpeľov Rakúsko-Uhorska. V polovici 19. storočia sa v zelených sklených sedemdecových fľašiach vyvážala do Ameriky! Kúpele síce prežili dve svetové vojny, počas tej druhej tu bola dokonca povstalecká nemocnica, fungovali počas socialistickej éry, nejaký čas po revolúcii, ale napokon neprežili obdobie po privatizácii. Akciová spoločnosť, ktorá ich vlastnila, skončila v roku 2002 v konkurze. Dnes sú rajom pre youtuberov a instagramerov, čo radi chodia po opustených budovách. Nie, že by to tu bolo bezpečné. Do schátraných objektov sa síce na viacerých miestach dostanete, číhajú tu však jamy (niektoré sú dokonca prekryté kobercom!), prehnité drevené trámy a schodištia, spadnutý komín, trčiace drôty, obnažené potrubia, plesnivá omietka i množstvo sklených a keramických črepov, na ktorých sa dá porezať. Budovy sú po rokoch prakticky neopraviteľné, problém je aj v tom, že viaceré sú pod ochranou pamiatkarov, takže potenciálna rekonštrukcia bude o to komplikovanejšia.

Kúpele Korytnica dnes.
Súkromný majetok. A fixkou dopísané: "Tak sa oň...
+13Vstup do chodby Kúpeľného domu, kde sa robili...

Opustený liečebný dom Hygiea, niekdajší najväčší liečebný dom v Korytnici Oľga, slávna kaviareň s názvom Espresso… Na vlastnú zodpovednosť si tu možno urobiť prehliadku opustenej kúpeľnej osady. K prameňom kráčate popri budove, kde sa poskytovali uhličité kúpele, bývalom Kúpeľnom dome a následne niekdajšej starej plničke. Dodnes sú vnútri vykachličkované miestnosti so zvyškami zrkadiel, kde boli vane i koženkové ležadlá, na ktorých pacienti relaxovali zabalení v plachtách a dekách. Samozrejme, zopár korytnických osadníkov tu stále žije, pracuje i podniká, napokon, od Ružomberka či turistami hojne navštevovaných Donovalov to nie je ďaleko. Pre záujemcov je možnosť prespať tu vo viacerých penziónoch. Najväčší s reštauráciou patrí Francúzovi s chorvátskymi koreňmi Zlatkovi Banovičovi. Mimochodom, korytnické minerálne pramene sú zložením podobné francúzskym žriedlam Vichy. Časť tohto majetku Banovič odkúpil v roku 2013 od Mariána Kočnera a práve on dal zrevitalizovať voľne dostupné pramene. Takisto funguje nová plnička minerálnej vody, pretože okrem voľne prístupných prameňov sa Korytnica, chvalabohu, stále fľaškuje.

Kedysi vítal návštevníkov kúpeľov nápis v slovenčine a latinčine: „Chorým zdravie, zdravým veselosť.“ Dnes však v mnohých návšteva Korytnice vzbudzuje smútok a hnev.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Korytnica