Ani Freud nenašiel odpoveď: Čo vlastne ženy chcú?

Viete, že Sigmund Freud, známy zakladateľ psychoanalýzy a najcitovanejší psychológ 20. storočia sa narodil v meste Příbor? Verejnosť tohto vtipného a múdreho pána vníma výlučne ako Rakúšana, jeho rodný dom pritom stojí na Morave!

22.06.2019 06:00
Sigmund Freud Foto:
Interiér rodného domu Sigmunda Freuda v moravskom meste Příbor.
debata

V moravskom Příbore majú „freudovské“ všetko. Oproti Freudovmu rodnému domu stojí „Pekárna U Freuda“ na Freudovej ulici, hneď vedľa hotel a irish pub nesúci jeho meno. Len miestna pohrebná služba nenabrala odvahu požičať si jeho meno. Freud zomrel v roku 1939 v Londýne.

„Napriek tomu, že som tridsať rokov skúmal ženskú psychiku, nie som schopný odpovedať na veľkú, doposiaľ nezodpovedanú otázku: Čo vlastne ženy chcú?“

Alebo inak: „Človek používa fantázie na uspokojovanie svojich v skutočnosti nesplniteľných potrieb.“

To sú len niektoré z Freudových známych výrokov.

Sigmund Freud tvrdil, že v nás drieme nebezpečná sila, ktorá je potláčaná slušnou výchovou a zákonmi civilizácie. Vybíja sa v zločinoch a zvrhlostiach, v duševných chorobách alebo v ťaživých snoch. Upozornil na seba tým, že odhalil sexuálne tajomstvá, pretože podľa jeho teórie oidipovského komplexu je ľudské správanie rozhodujúcou mierou ovplyvnené sexuálnymi silami.

Pred domom nechýba psychoanalytická sofa. Foto: SHUTTERSTOCK
Sigmund Freud Pred domom nechýba psychoanalytická sofa.

Keďže Freud sa zaoberal hypnózou, jeho klienti si uňho líhali na pohovku. Medená pohovka sa nachádza aj priamo pred jeho rodným domom, a ak nie je príliš rozpálená od slnka, možno si na ňu ľahnúť. Alebo si sadnúť na neďalekú lavičku a podobne ako Freud so záujmom pozorovať ľudí. Napríklad staršiu českú dvojicu, ktorá si, sediac na „freudovskej sofe“, vybalí z alobalu rezníky a s chuťou ich zajedá chlebom. To už bude stav, keď sa sexuálny pud v manželstve mení na pud výlučne stravovací.

„Zmysel života je určovaný programom princípu slasti.“

Freudovci žili v Příbore len tri roky – od 1856 do 1859. Manželia Jákob a Amália vtedy obývali len jednu miestnosť na prvom poschodí. A tu sa narodil Sigismund Schlomo Simcha Freud. Neskôr si, chvalabohu, zjednodušil meno. Freudov otec bol židovský obchodník so súknom a Sigmund na šťastné roky prežité v Příbore spomína aj vo svojich pamätiach.

Obec Freudov rodný dom odkúpila od súkromníka a v roku 2006 ho zrekonštruovala, takže dnes opätovne vyzerá ako meštiansky dom z 2. polovice 19. storočia. V letnej sezóne je otvorený od 9. až do 17. hodiny, na recepcii dostanete slúchadlá a malý prijímač a počas prechádzky domom vám bude do uška rozprávať sám Sigmund Freud. Len sa ho veľmi nezľaknite, keď vojdete hneď do prvej miestnosti oproti recepcii nazývanej audiosála, pretože sedí v rohu opretý o stenu a väčšine ľudí spôsobí infarktový – a nie hypnotický stav.

Figurína majstra Freuda.
Sigmund Freud Figurína majstra Freuda.

„Človek nemôže ostať večne dieťaťom, musí sa konečne vydať do nepriateľského života.“ Na slávnostnom otvorení zrekonštruovaného Freudovho rodného domu sa svojho času zúčastnil vtedajší český prezident, podobne sarkastický Václav Klaus. A takisto členovia Freudovej rodiny, Freudov pravnuk David daroval múzeu knihu, ktorú 10-ročný Sigmund dostal ako odmenu za školské výsledky. Mimochodom, Freud bol „bifľoš“ a aj neskôr na univerzite vo Viedni výborný a ambiciózny študent. V dome možno vidieť množstvo karikatúr známeho Vladimíra Jiránka, autora postavičiek Bob a Bobek či Pat a Mat.

Na jednom z kreslených Jiránkových vtipov psychoanalytik drží za rameno svojho klienta so slovami: „Ste vyliečený, pán Horáček. Teraz pôjdete do sveta ľahko, s úsmevom, bez komplexov… Človeče, ako ja vám závidím!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Freud #Sigmund Freud #psychoanalýza